Charlotte labee theatertour

Charlotte labee theatertour

Tickets bestellen

Wat doet de nervus vagus in het brein?

Leestijd 3 minuten
Geen categorie

Heb jij je wel eens slaperig gevoeld na een flinke lunch? Ergens een onderbuikgevoel over gehad wat later bleek te kloppen? Of misselijk geweest voor een belangrijk examen? Al deze en tal van andere voorbeelden tonen aan dat er een connectie is tussen het brein en onze darmen. Inmiddels is volgens wetenschappers bekend wat die connectie is: de nervus vagus.

Wat is de nervus vagus?

De nervus vagus staat ook wel bekend als de zwervende zenuw of tiende hersenzenuw. Deze belangrijke zenuwbaan ontspringt uit de hersenstam en vertakt zich vandaaruit richting de oren, hals, longen en het hart. Na een ombuiging rond de grote slagaders loopt de zenuw via de luchtpijp terug naar het strottenhoofd, waarbij bepaalde takken zich via de slokdarm afsplitsen richting de maag.

Je kunt de nervus vagus dan ook zien als een snelweg die rechtstreeks vanuit het oudste deel van de hersenen naar je maag en darmen loopt. Dit zorgt ervoor dat je brein en darmen veel sneller met elkaar kunnen communiceren dan neurowetenschappers in het verleden dachten. Hierdoor kunnen de voedingsstoffen in het voedsel dat je eet direct invloed uitoefenen op je hersenfunctie.

Wat is de functie van de nervus vagus?

De nervus vagus is een essentieel onderdeel van het autonome zenuwstelsel. In het bijzonder van het parasympatische deel van het zenuwstelsel, wat het lichaam in een toestand van rust en herstel brengt. Ook is deze zwervende zenuw onder meer verantwoordelijk voor het aansturen van de slikspieren en het aanspannen van de stembanden.

Een belangrijke taak van de nervus vagus is het versturen van signalen naar verschillende organen in het lichaam. De voornaamste functie is echter om het centrale zenuwstelsel te informeren over de toestand van al deze organen. Meer dan 80% van de zenuwvezels in de nervus vagus bestaat dan ook uit afferente of sensorische zenuwcellen.

Wat zijn de symptomen van een slecht werkende nervus vagus?

Net als andere delen van de hersenen, wordt de nervus vagus beïnvloed door externe factoren. Denk hierbij aan de beweging die je krijgt (of juist het gebrek daaraan), de voeding die je eet, je slaap(gebrek), de alcohol die je drinkt, de vrije radicalen waaraan je blootstaat en vooral de stress die je dagelijks ervaart.

Een nervus vagus die bekneld, beschadigd, te weinig actief of juist overactief is, kan leiden tot een breed scala aan verschillende symptomen waar de reguliere geneeskunde lang niet altijd een antwoord op heeft. Denk hierbij aan symptomen zoals:

Wat is nervus vagus stimulatie?

De belangrijke rol van de nervus vagus in de hersenen wordt geïllustreerd door de zogenaamde NVS-behandeling tegen epilepsie. Bij deze behandelmethode (voluit nervus vagus stimulatie) wordt de tiende hersenzenuw met een elektrisch stroompjes vanuit een elektrode kunstmatig geprikkeld. Deze prikkeling kan epileptische aanvallen in de hersenen onderdrukken.

 

Hoe stimuleer je de nervus vagus nog meer?

Naast deze specifieke behandelmethode voor epilepsie, zijn er verschillende andere manieren om de nervus vagus te stimuleren. Belangrijk is wel dat je de juiste manier kiest, want een beknelde of overactieve hersenzenuw is niet gebaat bij de verkeerde prikkels of activiteiten.

Als belangrijkste parasympatische zenuw van het zenuwstelsel is de nervus vagus vooral gebaat bij ontspanning. Goede manieren om de nervus vagus te stimuleren zijn dan ook yoga, meditatie, rustig dansen, ademhalingsoefeningen, zwemmen, een massage of wandelen in de natuur. Vermijd stressvolle activiteiten zoals een fikse sportinspanning of het kijken van een zenuwslopende film.

Wil je meer weten over wat je kunt doen om een beschadigde nervus vagus te herstellen? Lees dan mijn Brain Balance-boek, waarin ik met je deel hoe ik 5,5 jaar geleden met een beschadigde nervus vagus en aan één zijde verlamd in het ziekenhuis belandde. In het boek geef ik je een helder stappenplan om binnen 60 dagen te herstellen van chronische stress en meer balans, rust en geluk in je leven te ervaren.