Test of jouw gezondheid extra aandacht nodig heeft
Een zwangerschap is een prachtig cadeau. Maar het is ook een spannende tijd die tot veel vragen kan leiden. Hoe maak je de beste keuzes voor de ontwikkeling van je kindje? Hoe zorg je goed voor jezelf tijdens deze negen maanden? We hebben geen 100% invloed op hoe onze zwangerschap verloopt, maar dit wil niet zeggen dat we géén invloed hebben. Een kindje is namelijk beter in staat om zich goed te ontwikkelen in een gezond lichaam. Dat begint eigenlijk al vóór de zwangerschap, maar natuurlijk ook tijdens. We leggen uit hoe jij de beste keuzes kunt maken voor jezelf én je kindje.
Een gezonde leefstijl ontwikkel je aan de hand van de zeven pijlers van de Brain Balance methode. Dit zijn:
Deze zijn altijd belangrijk, maar tijdens een zwangerschap des te meer. Hoe beter de zeven pijlers bij jou in balans zijn, hoe optimaler jouw kindje zal ontwikkelen. Hieronder zullen we kort uitleggen wat deze pijlers in relatie tot jouw zwangerschap betekenen.
Een gezonde leefstijl begint vooral bij kennis. Wat gebeurt er met je hormonen tijdens een zwangerschap? Welke voedingsstoffen heb je extra nodig, en welke moet je laten liggen? Hoe beter jij weet wat je lichaam nodig heeft, hoe beter je dit kunt integreren in jouw leven. Verdieping is daarom een eerste belangrijke stap. Heb je hier hulp bij nodig? Onze therapeuten kunnen je altijd adviseren in een 1-op-1 gesprek en je helpen met een plan opstellen.
Voeding is een van de belangrijkste elementen tijdens de zwangerschap. Door enorme hormonale veranderingen en uiteraard de extra vraag naar voedingsstoffen van het kindje is er tijdens een zwangerschap extra aandacht nodig voor de voedingsstoffen die je binnenkrijgt. Zo vraagt het lichaam tijdens de zwangerschap onder andere extra vitamine D, foliumzuur en magnesium. Het is verstandig om dit, naast een gezond en gevarieerd dieet, te ondersteunen met supplementen. Ook is het verstandig om bepaalde voeding te vermijden. Natuurlijk de bekende voeding als rauwe vis, vlees, alcohol en zachte kazen, maar ook een teveel aan suikers en koffie kun je beter vermijden. Deze brengen namelijk je hormonen uit balans (en die veranderen al enorm tijdens een zwangerschap) en zorgen voor een verstoord darmmicrobioom, welke je door kunt geven aan je kindje. Wil je meer leren over hoe je Brain Food in kunt zetten voor meer balans, lees dan vooral mijn boek Brain Food eens.
Beweging is ook tijdens de zwangerschap ontzettend waardevol. Hierbij moet je natuurlijk altijd goed je eigen grenzen aanvoelen, en zeer intensieve dingen als buikspieroefeningen kun je beter helemaal laten. De beste en makkelijkste manier van beweging krijgen is wandelen. Hiermee kom je ook nog eens lekker veel in de buitenlucht en, als het even kan, in de natuur, wat goed is voor je brein en daarmee de balans in de rest van je lichaam.
Kortstondige stress, bijvoorbeeld van iets schrikken of korte stress omdat je op tijd op een afspraak moet komen, is prima en heeft geen negatieve effecten op de gezondheid. Chronische stress is echter wel heel ongezond. Sterker nog, het is de grootste ziekteveroorzaker van deze tijd. Niet iets waar je jouw baby mee wil opzadelen. Chronische stress aanpakken is daarom echt belangrijk, en natuurlijk het liefst al vóór de zwangerschap. Dit doe je natuurlijk niet zomaar. Het is belangrijk om te ontdekken wat de oorzaak van de stress is en hoe je deze cyclus kunt doorbreken. Ontspanning is hier een belangrijk onderdeel van.
Tijdens een zwangerschap komt er best wel wat op je af. Het is belangrijk voor jou en je kindje dat je genoeg ontspanning krijgt. En daarmee bedoelen we échte ontspanning voor lichaam en brein. Vele prikkels van telefoons of films geven het brein alleen maar stress, dus om te ontspannen kun je hier beter even afstand van nemen en iets rustgevends gaan doen. Bijvoorbeeld wandelen in de natuur, yoga of mediteren.
Ook je omgeving speelt een belangrijke rol tijdens de zwangerschap. Denk daarbij aan de mate waarin je steun van de mensen in je omgeving krijgt. Sociale steun en een gemeenschapsgevoel zorgen bewezen voor minder stress. Maar ook andere dingen uit de omgeving zijn van invloed tijdens een zwangerschap. Denk aan hygiëne (de kattenbak verschonen kan bijvoorbeeld niet), en het voorkomen van meeroken (dit is schadelijk voor de zuurstoftoevoer naar het kindje). Denk na over hoe jij de meest optimale, stressvrije en gezonde omgeving voor jou en je kindje kunt creëren.
Een goede nachtrust is essentieel voor een goede gezondheid. Tijdens de slaap herstel je lichamelijk en mentaal, verwerk je prikkels en ontdoe je je lichaam van stress. Bij een tekort aan slaap kunnen stress, prikkels en emoties zich opstapelen waardoor je sneller last krijgt van chronische stress, energietekorten en (mentale) vermoeidheid. Best iets om te prioriteren op je to do-lijstje, dus. Heb je moeite met slapen (misschien nog wel extra tijdens de zwangerschap)? Bekijk deze pagina over slapen dan eens voor tips en informatie.
Wil jij hier persoonlijk advies voor ontvangen? Dan ben je altijd welkom bij ons op kantoor voor een 1-op-1 consult of je kunt een gratis supplementenadvies aanvragen, waarbij onze therapeuten kijken naar jouw persoonlijke behoeften. Kijk op onze adviespagina voor meer informatie.