Charlotte Labee

Waarom de darmen je tweede brein zijn

Het is algemeen bekend dat gezonde darmen essentieel zijn voor een gezond lichaam. Maar wist je dat ze ook van vitaal belang zijn voor een gezond brein? Neurowetenschappers noemen ze darmen zelfs ook wel het tweede brein.

Klinkt dat je enigszins vreemd in de oren? Bedenk dan eens hoe je een onderbuikgevoel over iemand kunt hebben, ergens mee in je maag kunt zitten, vlinders in je buik kunt hebben of misselijk van de spanning kunt zijn voor een examen…

Je begrijpt het al; een verband tussen je mentale en fysieke toestand lijkt ineens niet meer zo vergezocht. In dit artikel leg ik uit hoe je hersenen en darmen precies met elkaar verbonden zijn en welke invloed dit heeft op je leven en gezondheid.

 

De relatie tussen je darmen en je hersenen

In je hersenen bevinden zich tientallen miljarden neuronen (zenuwcellen). Dit kun je zien als de bouwstenen van je brein, die continu met elkaar communiceren en zo bepalen hoe je denkt, voelt, handelt en reageert.

De aanwezigheid van neuronen stopt echter niet waar het brein eindigt. Je complete spijsverteringsstelsel (alles van mond tot kont) is bedekt met neuronen en alleen al je darmen bevatten minstens net zoveel zenuwcellen als je brein.

Dit neuronale netwerk is zó groot, dat wetenschappers het zien als een zelfstandig opererend zenuwstelsel (het enterische zenuwstelsel) en daarmee als een soort tweede brein. Leuk weetje: veel neuronen in de hersenen komen ook voor in de darmen en staan continu met elkaar in verbinding.

 

Wat is de functie van je darmen?

Je darmen bevatten niet alleen talloze neuronen, maar ook ongeveer 2 kilo aan bacteriën. Deze bacteriën, die ook wel bekend staan als je darmflora of microbioom, spelen een belangrijke rol bij de communicatie tussen neuronen. Ze produceren namelijk neurotransmitters, boodschappersstofjes die verantwoordelijk zijn voor de uitwisseling van informatie tussen zenuwcellen.

Deze communicatie verloopt via de hersen-darm-as (waarvan de tiende hersenzenuw de nervus vagus een belangrijk onderdeel vormt), wat je kunt zien als de verbinding tussen je eerste brein (in je hoofd) en je tweede brein (in je buik). Dit zorgt ervoor dat je lichaam en geest onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn en elkaar dus ook kunnen beïnvloeden.

 

Het belang van een gezonde darmflora

Het is dan ook duidelijk dat je darmen veel meer voor je doen dan alleen het verteren van voedsel. De bacteriën in je darmflora hebben grote invloed op zowel je mentale als je fysieke welzijn. Volgens wetenschappers bestaat er een duidelijk verband tussen je algehele gezondheid en een gezonde darmflora. Dat is logisch als je kijkt naar de volgende belangrijke functies van je darmen:

 

Je darmen ondersteunen je spijsvertering

Een gezonde spijsvertering is van essentieel belang om voldoende voedingsstoffen op te nemen die je brein en lichaam nodig hebben om optimaal te functioneren.

 

Je darmen bepalen je weerstand

Wist je dat 80% van je immuunsysteem zich bevindt in de darmen? Een gezonde darmflora is dan ook cruciaal voor een goede weerstand en daarmee bescherming tegen virussen en ziektekiemen.

 

Je darmen produceren neurotransmitters

De productie van neurotransmitters zoals serotonine en dopamine heeft een enorme invloed op je algehele welbevinden en functioneren. Denk aan je gevoelens, stemming, focus en geheugen.

 

Mentale gezondheid en de darmen

Is er een disbalans in de darmen tussen gezonde en ongezonde bacteriën, dan raakt de productie van neurotransmitters verstoord. Hierdoor zullen zenuwcellen in de darmen en het brein minder goed met elkaar communiceren, wat kan leiden tot gevoelens van somberheid en zelfs depressie.

Daarnaast komen er steeds meer aanwijzingen dat de darmen invloed hebben op allerlei andere mentale klachten en gezondheidsziekten. Zo blijken veel mensen met een hersendoening zoals schizofrenie, alzheimer, parkinson of een bipolaire stoornis ook te kampen met darmproblemen.

Uit onderzoek naar de ziekte van Parkinson blijkt bijvoorbeeld dat afwijkingen in de darmen vaak voorafgaan aan afwijkingen in de hersenen. Wetenschappers doen dan ook steeds meer onderzoek naar de rol die de darmflora spelen bij het ontstaan van diverse hersenaandoeningen.

 

Wat kan ik doen om mijn darmen gezond te houden?

Niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk wil je lekker in je vel zitten en optimaal functioneren. Door je darmen gezond te houden, sla je twee vliegen in één klap en geef je zowel je eerste als tweede brein wat ze nodig hebben om goed voor je te werken.

Over het gezond houden van je darmen kan ik een heel boek schrijven, maar voor nu wil ik het houden bij een aantal concrete tips die je direct makkelijk in je leven kunt integreren:

  • Streef naar een Brain Balance-levensstijl
  • Verminder stress (dit is namelijk desastreus voor je spijsvertering)
  • Eet zoveel mogelijk Brain Food en zo min mogelijk bewerkt voedsel
  • Neem prebiotica in de vorm van voedingsvezels (deze vind je in groene bladgroenten, fruit, peulvruchten, noten en volkoren graanproducten)
  • Neem probiotica in de vorm van levende micro-organismen zoals bacteriën of gisten (deze vind je in gefermenteerde producten zoals kimchi, zuurkool, augurken, rauwmelkse kazen, yoghurt, kefir en supplementen)

Vind je het lastig om dagelijks zowel pre- als probiotica binnen te krijgen? Dan is mijn Pre-Probiotica-supplement met Sunfiber AG ®-vezels en een uitgebalanceerd spectrum van 8 verschillende levende organismen misschien iets voor jou.

Heb je last van fysieke of mentale klachten en wil je weten of er een mogelijk verband is met jouw darmflora? Maak dan gebruik van mijn online 1-op-1 advies inclusief EMB-bloedtest. Onze orthomoleculair therapeut bespreekt de achterliggende oorzaken van je klachten en adviseert je over een structurele oplossing.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg het
e-book 'Overprikkeld brein' cadeau!

Ontvang wekelijks handige tips en technieken om je denkvermogen te verbeteren
en een gezonde mentale balans te behouden!

Charlotte Labee Nieuwsbrief

Gratis e-book
"Overprikkeld brein"

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en krijg mijn e-book “overprikkeld brein” cadeau.