Zoals je misschien al weet werken onze hersenen en darmen nauw met elkaar samen. Verstoorde darmen leiden tot een verstoorde breinbalans en vice versa. Recent kwam er een onderzoek naar buiten waarin nogmaals duidelijk werd hoe belangrijk het is dat we nú gaan veranderen.

 

Darmen & hersenen

Onze darmen worden ook wel ons tweede brein genoemd. De verbinding tussen de twee is dan ook ontzettend belangrijk voor onze algehele gezondheid. Maar liefst 92% van de zenuwcellen in de hersenen is ook terug te vinden in de darmen. Dat betekent dat onze hersenen en darmen continu met elkaar communiceren.

Gezonde darmen beginnen met een gezond voedingspatroon. Een gezond voedingspatroon zorgt daarom ook voor gezonde hersenen. Maar hoe staat het er eigenlijk voor met onze darmgezondheid?

 

Darmflora

Veel chronische ziektebeelden kunnen worden herleid naar ongezonde darmbacteriën. Alle bacteriën in de darmen – zowel gezonde als ongezonde bacteriën – bij elkaar noemen we onze darmflora.

Gedurende lange tijd was er weinig bekend over onze darmflora, inmiddels duiken er steeds meer onderzoeken op. Zo zijn er al een aantal belangrijke functies van de darmflora bekend:

  • Ondersteunt de spijsvertering: onverteerbare plantaardige vezels worden afgebroken waardoor stoffen vrijkomen die onder andere ontstekingsremmend werken.
  • Versterkt ons immuunsysteem: maar liefst 80% van ons immuunsysteem bevindt zich in onze darmen. Daarom vormen de darmen onze meest belangrijke barrière die ons beschermt tegen virussen & ziektekiemen.
  • Productie van essentiële stoffen: de darmflora produceert verschillende stoffen die essentieel zijn voor onze gezondheid, waaronder serotonine. Deze stof is van invloed op geheugen, stemming en emotie.

 

De geschiedenis van onze poep

Zoals ik al kort uitlegde is ons voedingspatroon ontzettend belangrijk voor onze darm- en hersengezondheid. Echter hebben we onze darmgezondheid niet helemaal zelf in de hand. Een gedeelte van de samenstelling van onze darmflora is namelijk al evolutionair bepaald en hebben we als het ware te danken aan onze voorouders.

Nog altijd is er weinig bekend over de darmflora van onze voorouders, maar kortgeleden bracht Nature Published een interessant onderzoek naar buiten waarin ze eeuwenoude ontlasting analyseerden.

 

De diversiteit onze darmen

Wetenschappers die het onderzoek hebben uitgevoerd stellen dat onze darmen zich de afgelopen 1000 jaar in een uitstervingsgebeurtenis bevinden. De darm is gedurende deze tijd aanzienlijk minder divers geworden.

Een lagere microbiële diversiteit kan weer worden gekoppeld aan een stijging aan welvaarsziekten. Wetenschappers zijn er nog niet over uit wat de grootste oorzaak is: voeding? Verwerking? Antibiotica?

 

Eén ding is zeker: het is tijd om deze uitsterving stop te zetten. Door massaal met onze gezondheid aan de slag te gaan kunnen we zowel onze darmen als onze hersenen weer gezond zien te maken. Doe jij mee? Bestel hier jouw Brain Food Smoothies boek en zet de eerste stap!


© 2022 Brain Balance. Alle rechten voorbehouden

Charlotte Labee Nieuwsbrief

Gratis e-book
"Overprikkeld brein"

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en krijg mijn e-book “overprikkeld brein” cadeau.