Charlotte labee theatertour

Charlotte labee theatertour

Tickets bestellen

Charlotte Labee / Geluk ervaren

Geluk ervaren

Geluk ervaar je met een gezond brein in balans

Geluk. Het is wat iedereen nastreeft in het leven. De een zoekt het in voldoening uit hard werken. De ander in zoveel mogelijk zintuiglijk genot. Maar maken deze zaken ons wel echt gelukkig? En wat betekent gelukkig zijn eigenlijk?

Eén ding is in elk geval zeker: romantische films en veelbelovende reclames ten spijt, bestaat er niet zoiets als een permanente gelukstoestand. Wat je wél kunt ervaren, zijn intense geluksmomenten. Dat lukt alleen als jouw brein in optimale gezondheid en balans verkeert.

Daarom is Brain Balance de eerste stap als je gelukkiger wilt worden. Geluk ervaren begint in de hersenen. Die wil je daarom geven wat ze nodig hebben. Zo kom je geleidelijk in een flow van steeds meer geluksmomenten terecht en besef je uiteindelijk diep van binnen: ik ben gelukkig!

Hoe kun je gelukkig zijn of worden?

Wat gelukkig maakt, verschilt per persoon. Toch zijn er op dit vlak veel overeenkomsten tussen mensen. Denk aan een positieve mindset, genoeg sociale contacten, een goede gezondheid en voldoening uit je werk. Nog vaker hetzelfde zijn de dingen die niet gelukkig maken: gezondheidsproblemen (fysiek of mentaal), relatieproblemen, opstapelende deadlines, stress en vermoeidheid.

Een gelukkig leven begint dan ook bij het elimineren van de zaken die je ongelukkig maken. Niet geheel toevallig zijn dit vrijwel altijd dingen die voor een disbalans in de hersenen zorgen. Je oeroude brein is namelijk helemaal niet ingericht voor de uitdagingen van deze tijd: constant rinkelende telefoons, binnenstromende e-mails, last-minute deadlines en om aandacht schreeuwende WhatsApp-berichtjes. Dit zorgt voor een overprikkeld brein: een veelvoorkomend probleem van deze tijd waar ik over schrijf in mijn boek Overprikkeld Brein. Door de drukte van alledag hebben we nauwelijks nog tijd en rust om bij het huidige moment stil te staan, en dat is nou juist het recept voor gelukkig zijn. In het hier en nu leven, zonder te piekeren over het verleden of de toekomst.

Meer geluk in je leven

Maak jij je hoofd eenmaal leger door vaker voor jezelf te kiezen en hiermee stress te reduceren, dan ontstaat er ineens ruimte voor nieuwe en positieve dingen. Voor ontspanning, voor creativiteit, voor neuroplasticiteit. Dingen die je helpen om nieuwe gewoonten te leren en jezelf te ontwikkelen in de richting die je wilt. Ineens heb je niet meer het gevoel geleefd te worden, maar leef je het leven zoals jij dat voor je ziet. En de geluksmomenten? Die volgen dan vanzelf.

Gelukkiger worden is dan ook vooral een kwestie van het in balans brengen van je hersenen. Want disbalans betekent sneller mentaal maar ook fysiek problemen. In een hoofd dat tolt van de gedachten en constante vermoeidheid, is het nauwelijks mogelijk om geluk te ervaren. Geef je hersenen daarom de voeding, rust en beweging die ze nodig hebben. En doe dat geen dag, week of maand, maar maak er een structurele gewoonte van voor structurele verandering.

Dankbaarheid oefenen

Wat daarbij een belangrijk element is, is dankbaarheid. Hoe dankbaarder jij bent voor het leven dat je hebt en de momenten in het hier en nu, hoe vaker je dat intense geluksgevoel zal ervaren. En dankbaarheid kun je oefenen. Hoe? Door je bewustwording in het brein te trainen. Dit kun je doen door bijvoorbeeld dagelijks in de avond een lijstje te maken van dingen waar je die dag dankbaar voor was. Dat kan van heel groot (die nieuwe baan!) tot klein (het mooie zonlicht tijdens een wandeling). In de Brain Balance Journals is er ruimte om dit soort lijstjes bij te houden.

Wil jij gelukkiger zijn?

Heb je het idee dat je meer geluk zou kunnen ervaren dan dat je op dit moment ervaart? Vind je het moeilijk om die momenten van intens geluk op te merken of zijn ze er simpelweg niet? Dan is Brain Balance iets voor jou. Door jouw brein in balans te brengen, hoeft jouw brein niet meer op standje ‘overleven’ te staan en komt er weer ruimte voor mooie dingen.

Als je zelf aan de slag wil met jouw brein, kun je beginnen met de vele gratis artikelen die ik aanbied op mijn website. Wil je ontdekken waar de disbalans in jouw brein zit, en hier persoonlijke begeleiding bij krijgen, is een 1-op-1 consult een goede keuze. Wil je meer leren over jouw brein, actief aan de slag met jouw eigen breinprocessen, en zo een levensveranderende ervaring creëren, neem dan een kijkje bij onze Brain Balance Opleidingen, waarbij alle zeven pijlers aan de hand van de laatste wetenschappelijke onderzoeken aan bod komen.