Charlotte labee theatertour

Charlotte labee theatertour

Tickets bestellen

Charlotte Labee / Omega 3: de bouwstof voor ons brein

Omega 3: de bouwstof voor ons brein

Omega 3-vetzuren worden als ‘essentieel’ beschouwd omdat ons lichaam ze niet zelf kan produceren. Daarom moeten we ze uit voeding of supplementen halen om ervoor te zorgen dat we voldoende binnenkrijgen voor optimale gezondheid. Deze essentiële vetzuren zijn niet alleen bouwstenen voor cellen, maar spelen ook een cruciale rol bij het reguleren van ontstekingen, het ondersteunen van hartgezondheid en het bevorderen van een gezonde hersenfunctie.

Maar weinig mensen krijgen tegenwoordig nog genoeg omega 3-vetzuren binnen via voeding. Hier komen omega 3-supplementen van pas, zodat je toch voldoende van deze essentiële voedingsstof binnenkrijgt. Twijfel je of je meer omega 3 nodig hebt? Er zijn een aantal klachten die kunnen wijzen op een omega 3-tekort. Op deze pagina gaan we in op alles dat je moet weten over deze essentiële voedingsstof.

Wat is omega 3?

Omega 3 is een groep van meervoudig onverzadigde vetzuren: ALA, EPA en DHA.

Alfa-linoleenzuur (ALA):

 • Is te halen uit plantaardige bronnen zoals lijnzaadolie, groene bladgroenten, walnoten, zeewier en avocado.
 • Kan in het lichaam worden omgezet in kleine hoeveelheden EPA en DHA. Dit is echter niet genoeg om in onze behoefte te voorzien.

Docosahexaeenzuur (DHA) en eicosapentaeenzuur (EPA):

 • Is te halen uit dierlijke bronnen, voornamelijk vette vis als zalm, sardines en haring. Het zit ook in kleinere hoeveelheden in eieren en schaal- en schelpdieren.
 • Vissen maken EPA en DHA niet zelf aan, maar halen het uit de algen die ze eten.
 • Deze essentiële vetzuren, en met name DHA, zijn de bouwsteen van het brein.

De functies van omega 3 voor onze gezondheid

Omega 3 is ontzettend belangrijk voor het gezond functioneren van het lichaam. Een aantal van de belangrijkste voordelen van deze vetzuren zijn:

 1. Hartgezondheid: omega-3 vetzuren helpen het risico op hartaandoeningen te verminderen. Omega 3 helpt namelijk bij het behouden van een normale hoeveelheid triglyceriden (vetten) in het bloed3, en het behouden van een gezond cholesterol4. Ook dragen EPA en DHA bij aan het in stand houden van een goede bloeddruk. 1
 2. Cognitieve gezondheid: DHA is een belangrijk onderdeel van de hersencellen en draagt bij aan een gezonde hersenfunctie. 1
 3. Ooggezondheid: DHA is ook aanwezig in de retina van het oog. Voldoende inname van omega-3 vetzuren kan daarom bijdragen aan de gezondheid van het oog en het behouden van een normaal gezichtsvermogen.1
 4. Belangrijk voor zwangere vrouwen: omega-3 vetzuren zijn belangrijk voor een gezonde ontwikkeling van de hersenen2, het gezichtsvermogen6 en groei van de foetus5 tijdens de zwangerschap.

Signalen van een omega 3-tekort

Twijfel jij of je een omega 3-tekort hebt? Er zijn een aantal signalen waaraan je dat kunt merken:

 1. Droge huid: de vetzuren spelen een cruciale rol bij het behouden van de soepelheid en hydratatie van de huid. Een gebrek aan omega 3-vetzuren kan daarom leiden tot een droge huid.
 2. Haarproblemen: broos haar en een droge hoofdhuid kunnen ook duiden op een tekort aan omega 3. Deze vetzuren zijn betrokken bij de gezondheid van de haarzakjes en de productie van natuurlijke oliën.
 3. Ontstekingsproblemen: omega 3-vetzuren hebben ontstekingsremmende eigenschappen. Een tekort kan leiden tot een verhoogde gevoeligheid voor ontstekingen, wat kan bijdragen aan diverse gezondheidsproblemen, waaronder gewrichtspijn.
 4. Vermoeidheid en humeur: omega 3-vetzuren spelen een rol bij de gezondheid van de hersenen. Een tekort kan leiden tot vermoeidheid, concentratieproblemen en stemmingswisselingen.
 5. Problemen met geheugen en concentratie: omdat DHA, een vorm van omega 3, een belangrijk onderdeel is van de hersenen, kan een tekort invloed hebben op het geheugen en de concentratie.
 6. Visuele problemen: DHA draagt bij aan de gezondheid van de ogen. Een omega 3-tekort kan daarom leiden tot visuele problemen en droge ogen.
 7. Gewichtsproblemen: onderzoek heeft uitgewezen dat omega 3-vetzuren betrokken zijn bij het reguleren van het lichaamsgewicht. Een tekort kan de stofwisseling beïnvloeden en bijdragen aan gewichtsproblemen.

Hoe zit het met omega 6?

Omega 6 is net als omega 3 een groep van essentiële en meervoudig onverzadigde vetzuren. Tot de groep van omega 6-vetzuren behoren arachidonzuur (AA), linolzuur (LA) en gamma-linoleenzuur (GLA). Met name de rol van LA is belangrijk, want uit dit essentiële vetzuur kunnen AH en GLA door het lichaam worden aangemaakt.

Voldoende inname van LA helpt om het cholesterolniveau gezond te houden en draagt hiermee bij aan een goede doorstroming van het bloed. Een te hoge inname van LA in verhouding tot omega 3-vetzuren kan echter leiden tot een ongewenst hoge aanmaak van het ontstekingsbevorderende AA.

Er moet daarom altijd een goede balans zijn tussen omega 6 (ontstekingsverhogend) en omega 3 (ontstekingsverlagend). Helaas krijgen de meeste mensen tegenwoordig ontzettend veel omega 6 binnen via dingen als zonnebloemolie en margarine, en te weinig omega 3. Hierdoor is de balans verstoord.

Welke opneembare vormen omega 3 zijn er?

Als je meer omega 3 tot je wil nemen, dan kun je ten eerste natuurlijk meer vette vis aan je dieet toevoegen. Maar als dit niet haalbaar is, kun je omega 3 ook in de vorm van een supplement innemen.

De twee meest voorkomende vormen van omega 3-supplementen zijn visolie en algenolie (geschikt voor vegetariërs en veganisten). Visolie bevat zowel EPA als DHA en wordt beschouwd als een uitstekende bron van omega 3. Algenolie is direct afkomstig van algen en bevat van nature DHA. Beide vormen hebben hun eigen voordelen, en de keuze hangt vaak af van individuele behoeften en dieetvoorkeuren.

Je kunt beide vormen ook innemen als capsule, of direct als olie. In dat geval neem je dus visolie, levertraan of algenolie tot je. Visolie en levertraan hebben niet zo’n goede reputatie vanwege de heftige vissmaak die het vroeger had, maar dat hoeft allang niet meer zo te zijn. Onze omega 3-olie heeft bijvoorbeeld een heel lichte, zachte sinaasappelsmaak en smaakt niet naar vis. Wel zo fijn! Mocht je toch twijfelen, dan kun je altijd voor capsules gaan die je met water inneemt.

Kwaliteitsbeloftes van onze omega 3 supplementen

Er zijn zo enorm veel verschillende supplementen op de markt, dat ik in mijn reis naar het juiste voedingssupplement door de bomen het bos niet meer zag. Daar startte 2 jaar geleden mijn eigen onderzoek naar een goed omega 3 supplement met een hoge opneembaarheid van EPA en DHA. Ook belangrijk: zo min mogelijk belasting voor de natuur. Want tja, het blijft visolie, wat uit de zee gehaald moet worden. Daarom zijn dit de kwaliteitsbeloften van onze vis- en algenolie supplementen:

 • Vloeibaar of in capsules te verkrijgen
 • Het zit in een glazen fles – dus BPA-vrij en duurzaam!
 • Goed opneembaar door het lichaam
 • Samengevoegd met antioxidanten
 • Het is duurzaam (MSC-gecertificeerd)
 • Geschikt voor kinderen
 • Geschikt voor zwangere vrouwen
 • Zachte smaak, geen vissmaak
 • Geen oprispingen

Adviezen van de Europese gezondheidsraad

1) Het gunstige effect wordt verkregen bij een dagelijkse inname van 250 mg DHA.

2) Het gunstige effect wordt verkregen bij een dagelijkse inname van 200 mg DHA naast de aanbevolen dagelijkse inname voor omega-3-vetzuren voor volwassenen, d.w.z.: 250 mg DHA en eicosapentaeenzuur (EPA).

3) Het gunstige effect wordt verkregen bij een dagelijkse inname van 2 g DHA. De aanvullende dagelijkse inname van EPA en DHA mag samen niet meer dan 5 g bedragen.

4) Het gunstige effect wordt verkregen bij een dagelijkse inname van 2 g ALA.

5) Het gunstige effect wordt verkregen bij een dagelijkse inname van 2 g alfa-linoleenzuur (ALA) en een dagelijkse inname van 10 g linolzuur (LA).

6) Het gunstige effect wordt verkregen bij een dagelijkse inname van 100 mg DHA.