Charlotte labee theatertour

Charlotte labee theatertour

Tickets bestellen

Charlotte Labee / Zwangerschap

Zwangerschap

Een zwangerschap is een prachtig cadeau. Maar het is ook een spannende tijd die tot veel vragen kan leiden. Hoe maak je de beste keuzes voor de ontwikkeling van je kindje? Hoe zorg je goed voor jezelf tijdens deze negen maanden én daarna? We hebben geen 100% invloed op hoe onze zwangerschap verloopt, maar dit wil niet zeggen dat we géén invloed hebben. Een baby is namelijk beter in staat om zich goed te ontwikkelen in een gezond lichaam. Dat begint eigenlijk al vóór de zwangerschap, maar natuurlijk ook tijdens. En wat wil jij je kindje mentaal meegeven? We leggen uit hoe jij de beste keuzes kunt maken voor jezelf én de baby.

Vitamine D tijdens de zwangerschap

Gouden Driehoek: brein, hart, buik

Gezondheid is niet alleen iets fysieks: het is jezelf fysiek, mentaal en energetisch in balans brengen. Dit doe je door de Gouden Driehoek van jouw lichaam in balans te brengen. De Gouden Driehoek bestaat uit de drie breinen van het lichaam: het hoofdbrein, het hart en de buik. Wanneer je de verbinding van je gouden driehoek versterkt, zal er mentaal en fysiek rust, balans, weerbaarheid en flexibiliteit ontstaan, waardoor je tijdens de zwangerschap jezelf en de baby optimaal ondersteunt.

Het hoofdbrein

Ons brein vraagt veel energie en voedingsstoffen. Het communiceert de hele dag door met de rest van ons lichaam en bepaalt hoe wij denken en ons gedragen. Hier zitten onze vastgeroeste patronen opgeslagen en kunnen we ons bewustzijn inzetten om deze te herprogrammeren. Als jij oude programmeringen hebt die je niet dienen, zoals ‘ik ben niet goed genoeg’, of ‘ik ben het niet waard’, dan voel je je mentaal niet alleen minder, maar kun je jezelf letterlijk ziek maken. Negatieve programmeringen draag je – onbewust – ook vaak over aan je kindje. Via je genen, maar ook de opvoeding. Het is dus voor jezelf en je kindje belangrijk om met jouw programmeringen aan de slag te gaan.

Een aantal fijne oefeningen om hier mee te beginnen zijn:

Het hart

De hersenen, het hart en de darmen zijn onderling verbonden als het gaat om emotionele ervaringen. De hersenen verwerken gedachten en emoties, het hart genereert emoties en de darm herbergt miljoenen neuronen die onze emotionele toestand beïnvloeden. In ons hart voelen we (zelf)liefde, vertrouwen, kracht en zenden we deze energie uit naar de buitenwereld. Zelfliefde is een van de belangrijkste onderdelen van jouw gezondheid en welzijn, en om mee te geven aan jouw kindje.

Daarnaast bevat het hart zijn eigen neurotransmitters en heeft het een eigen geheugen, waar veel informatie wordt opgeslagen. Dit kan ook in de vorm van kennis, ervaringen en emoties die opgeslagen zijn als groot of klein trauma. 

Jouw hart openen en de coherentie versterken doe je door:

De buik

Onze buik speelt een belangrijke rol in onze mentale gezondheid vanwege de invloed die de darmen hebben op onze hormonale balans. En die hormonale balans, die heeft tijdens de zwangerschap natuurlijk extra aandacht nodig.

Wanneer er een disbalans in de darmen ontstaat maken ontstekingen het hele systeem van slag. Veel ontstekingen ontstaan namelijk in de darm, wanneer het darmmicrobioom niet in balans is en er te veel slechte bacteriën en te weinig goede bacteriën aanwezig zijn. Dit heeft invloed op de voedingstoffenopname, hormoonbalans, mentale gezondheid, communicatie naar het hoofdbrein en meer. Hier komt de pijler van Brain Food om de hoek kijken: gezonde voeding is nodig om de darmen in balans te houden, maar 20% van alle voedingsstoffen die we eten wordt ook weer direct naar het brein gestuurd, en zo werkt de Gouden Driehoek weer samen.

Eet jezelf en je baby sterk met Brain Food

Voeding is een van de belangrijkste elementen tijdens de zwangerschap. Door enorme hormonale veranderingen en uiteraard de extra vraag naar voedingsstoffen van het kindje is er tijdens een zwangerschap extra aandacht nodig voor de voedingsstoffen die je binnenkrijgt. Zo vraagt het lichaam tijdens de zwangerschap onder andere extra vitamine D omdat je als zwangere vrouw minder in de zon komt, maar vitamine D wel van belang is voor de ontwikkeling van het skelet van de baby. Daarnaast is foliumzuur van essentieel belang, het draagt bij tot de groei van de baby tijdens de zwangerschap, vorming van de placenta en weefselgroei tijdens de zwangerschap. En natuurlijk niet te vergeten DHA uit omega 3 vetzuren. DHA, ingenomen door de moeder, is een belangrijke bouwsteen voor de hersenen van de fœtus en van zuigelingen die borstvoeding krijgen

Het is verstandig om dit, naast een gezond en gevarieerd dieet, te ondersteunen met supplementen. Ook is het verstandig om bepaalde voeding te vermijden. Natuurlijk de bekende voeding als rauwe vis, vlees, alcohol en zachte kazen, maar ook een teveel aan suikers en koffie kun je beter vermijden. Deze brengen namelijk je hormonen uit balans (en die veranderen al enorm tijdens een zwangerschap) en zorgen voor een verstoord darmmicrobioom, welke je door kunt geven aan je kindje. Wil je meer leren over hoe je Brain Food in kunt zetten voor meer balans, lees dan vooral mijn boek Brain Food eens. 

Stress management

Tijdens de zwangerschap is het belangrijk om stress zo veel mogelijk te vermijden. Stress vreet namelijk energie en voedingsstoffen en nestelt zich in onze cellen. Sterker nog, het is de grootste ziekteveroorzaker van deze tijd. Niet iets waar je jouw baby mee wil opzadelen. Chronische stress aanpakken is daarom echt belangrijk, en natuurlijk het liefst al vóór de zwangerschap. Dit doe je natuurlijk niet zomaar. Het is belangrijk om te ontdekken wat de oorzaak van de stress is en hoe je deze cyclus kunt doorbreken. Ontspanning is hier een belangrijk onderdeel van. En daarmee bedoelen we échte ontspanning voor lichaam en brein. Vele prikkels van telefoons of films geven het brein alleen maar stress, dus om te ontspannen kun je hier beter even afstand van nemen en iets rustgevends gaan doen. Bijvoorbeeld wandelen in de natuur, yoga of mediteren.

Focus op spiritualiteit

Spiritualiteit beoefenen tijdens de zwangerschap kan een diepgaande en positieve invloed hebben op zowel jou als de ontwikkeling van de baby. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat spiritualiteit een positief effect heeft op mentale gezondheid en het risico op mentale ziekten zelfs kan verkleinen. Het werkt stress verlagend en creëert een gevoel van evenwicht en veerkracht, waardoor je als aanstaande moeder beter met de ups-and-downs van de zwangerschap om kan gaan. Bovendien versterkt het beoefenen van spiritualiteit de band met je kindje: je leert beter naar je lichaam luisteren en bent sterker aanwezig in het hier en nu. Meditatie, zwangerschapsyoga, ademhalingsoefeningen, rituelen en natuurwandelingen kunnen hier allemaal aan bijdragen. Maar ook praten met je baby helpt. Hiermee geef je het ongeboren kindje de kans te connecten met jou als ouder en gevoelens te begrijpen. Als ouder maak je ook tijdens de zwangerschap dingen mee en dit geef je cellulair door aan de embryo en baby. Door uit te leggen hoe je je voelt, wat er gebeurt en dat het kindje altijd veilig en welkom is, voorkom je early life stress waar hij/zij op latere leeftijd last van zou kunnen krijgen. 

Wil jij hier persoonlijk advies voor ontvangen? Dan ben je altijd welkom bij ons op kantoor voor een 1-op-1 consult of je kunt een gratis supplementenadvies aanvragen, waarbij onze therapeuten kijken naar jouw persoonlijke behoeften. Kijk op onze adviespagina voor meer informatie.