Charlotte Labee

Vitamine B6 tijdens je zwangerschap: is het nodig?

Vitamine B6 is een belangrijke vitamine voor zwangere vrouwen. De Gezondheidsraad adviseert een hogere inname tijdens de zwangerschap en daarnaast wordt deze vitamine ingezet om symptomen zoals zwangerschapsmisselijkheid te bestrijden. In dit artikel leg ik uit waarom de juiste hoeveelheid vitamine B6 tijdens de zwangerschap nodig is en hoe je hier voldoende van binnenkrijgt.

Wat is vitamine B6?

Vitamine B6 is een essentiële voedingsstof die het lichaam niet zelf kan aanmaken. De stof staat ook wel bekend als pyrixodine en is betrokken bij tal van lichamelijke processen. Zo zorgt vitamine B6 mede voor het goed functioneren van het zenuwstelsel, heeft het een positieve invloed op het immuunsysteem en draagt het bij tot de regulering van de hormonale activiteit.

Andere kenmerken van pyrixodine die relevant zijn voor zwangere vrouwen zijn dat de stof energie helpt vrij te maken uit de voeding, helpt om vermoeidheid en moeheid te verminderen en goed is voor de gemoedstoestand. De foetus heeft voor een optimale groei en ontwikkeling dan ook baat bij een moeder met een goede vitamine B6-status tijdens de zwangerschap.

Waarom extra vitamine B6 tijdens de zwangerschap?

Uit talrijke onderzoeken blijkt dat de vitamine B6-status van vrouwen verandert gedurende de zwangerschap. De pyridoxal-5-fosfaatconcentratie in het plasma is dan verlaagd. Daarnaast neemt de eiwitbehoefte tijdens de zwangerschap toe (pyridoxine speelt namelijk een rol in de opbouw en afbraak van eiwitten en koolhydraten) en heeft ook de foetus vitamine B6 nodig.

Volgens onderzoekers maakt dit het aannemelijk dat de vitamine B-behoefte van vrouwen toeneemt gedurende de zwangerschap. Ook na de geboorte blijft deze behoefte verhoogd indien er borstvoeding wordt gegeven. Door een inefficiënte overdracht van uit de voeding opgenomen B6 naar B6 in moedermelk wordt dan een 0,25 mg hogere inname per dag aanbevolen.

Hoeveel vitamine B6 heb je nodig als je zwanger bent?

Vitamine B6 is aanwezig in vele voedingsmiddelen, waaronder:

  • Vlees, vis en gevogelte
  • Volkorenproducten
  • Aardappelen
  • Bananen
  • Groenten, zoals spinazie en bloemkool
  • Nootjes en zaden
  • Sojabonen
  • Tofu

Met een gezond voedingspatroon (hierover schrijf ik in mijn Brain Food-boek) zou je normaal gesproken dan ook voldoende vitamine B6 moeten binnenkrijgen.

Volgens de Gezondheidsraad bedraagt de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) voor vitamine B6 voor niet-zwangere vrouwen 1,4 mg per dag. Voor zwangere vrouwen stijgt dit advies naar 1,8 mg per dag en voor vrouwen die borstvoeding geven naar 1,9 mg per dag.

Wat als je een vitamine B6 tekort hebt tijdens je zwangerschap?

Een vitamine B6 tekort tijdens de zwangerschap wordt in verband gebracht met aandoeningen zoals een verlaagd geboortegewicht, vertraagde groei en ontwikkeling van de foetus, neuropsychologische problemen, pre-enclampsie (zwangerschapsvergiftiging) en hyperemesis gravidarum. Dit laatste is een ernstige en langdurige vorm van zwangerschapsbraken die bij circa 2% van vrouwen voorkomt.

In deze context is het dan ook niet verrassend dat suppletie met vitamine B6 (overigens net als gember) vaak wordt voorgeschreven als er sprake is van misselijkheid tijdens de zwangerschap. Belangrijk om te noemen is wel dat het bewijs voor werkzaamheid bij bovengenoemde aandoeningen in bepaalde gevallen nog dun is. Meer wetenschappelijk onderzoek is dan ook nodig.

Kan je teveel vitamine B6 slikken als je zwanger bent?

Net zoals te weinig vitamine B6, kan ook een teveel aan deze voedingsstof leiden tot vervelende problemen. Denk hierbij aan bijwerkingen zoals vermoeidheid, verwarring, verlies van evenwicht en zenuwstelselproblemen. De veilige bovengrens voor inname van extra pyridoxine uit supplementen is vastgesteld op 25 mg per dag.

Hoe krijg je voldoende B6 binnen als je zwanger bent?

Voldoende vitamine B6 binnenkrijgen tijdens je zwangerschap begint met een evenwichtig en gevarieerd voedingspatroon. Hierdoor krijg je de benodigde hoeveelheid aan vitamine B6 eerder binnen, evenals andere belangrijke voedingsstoffen die nodig zijn tijdens de zwangerschap zoals andere B-vitaminen, magnesium en vitamine D.

Ben je op zoek naar een goed vitamine B6-supplement voor of na je zwangerschap? Dan kan ik Vitamine B-complex van harte aanbevelen. Als je twijfelt of je voldoende vitamine B6 binnenkrijgt, dan kun je de EMB-bloedtest overwegen. Zo krijg je snel inzicht in je status van B6 en andere voedingsstoffen en ontvang je advies op maat van een gecertificeerd orthomoleculair therapeut.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg het
e-book 'Overprikkeld brein' cadeau!

Ontvang wekelijks handige tips en technieken om je denkvermogen te verbeteren
en een gezonde mentale balans te behouden!

Charlotte Labee Nieuwsbrief

Gratis e-book
"Overprikkeld brein"

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en krijg mijn e-book “overprikkeld brein” cadeau.