Charlotte labee theatertour

Charlotte labee theatertour

Tickets bestellen

Slapen

Hulp bij slaap: zet Brain Balance in voor een betere nachtrust

Slaap is één van de zeven Brain Balance pijlers en is essentieel voor een gezond leven. Wanneer we slapen kunnen we rust en herstellen: niet alleen fysiek, maar ook emotioneel. Heb jij moeite met slapen? Met de onderstaande tips en handvaten zet jij slaap op nummer één voor een gezond, gelukkig en energiek brein.

Hulp bij slapen: zet Brain Balance in voor een betere nachtrust

Het belang van slaap

Maar liefst 1 op de 4 Nederlanders ouder dan twaalf jaar heeft moeite met slapen. Dat is erg veel, vooral als we bedenken dat slaap een van de belangrijkste pijlers voor onze gezondheid is. Slaap is onder andere van belang voor:

 1. Fysieke gezondheid: slaap speelt een cruciale rol bij het herstel en de reparatie van het lichaam. Tijdens de slaap worden groeihormonen vrijgegeven, worden cellen gerepareerd en wordt het immuunsysteem versterkt.
 2. Mentaal welzijn: slaap is betrokken bij onze cognitieve functies, zoals aandacht, geheugen, probleemoplossend vermogen en stemming. Als je niet genoeg slaapt, merk je dat dan ook meteen aan je concentratie, emotioneel evenwicht en relativeringsvermogen.
 3. Energie en vitaliteit: slaap regelt ons energieherstelproces. Een goede nachtrust helpt om vermoeidheid te verminderen en zorgt voor de energie die we de volgende dag weer nodig hebben voor al onze activiteiten.
 4. Regulering van hormonen: slaap speelt ook een rol bij de regulering van verschillende hormonen, waaronder die welke onze eetlust, stressrespons en groei beïnvloeden. Bij een slaaptekort kan er dan ook disbalans in onze hormonen ontstaan.
 5. Geheugen: tijdens de slaap organiseert ons brein herinneringen en de informatie die gedurende de dag heeft verzameld. Zo kunnen we dingen onthouden in ons langetermijngeheugen.
 6. Herstel van het zenuwstelsel: slaap is belangrijk voor het herstel van het zenuwstelsel. Zo behoud je de balans tussen het sympathische (activerende) en parasympatische (ontspannende) zenuwstelsel, waardoor je kunt herstellen van stress.
 7. Emotieverwerking: tijdens onze slaap, en specifiek tijdens de REM-slaap waarin we dromen, verwerken we emoties en kunnen we deze reguleren.

Gevolgen van slaaptekort

Als je slaapproblemen hebt, dan heeft dat op de lange termijn vervelende gevolgen voor de gezondheid. Denk aan een verminderde immuniteit, cognitieve achteruitgang, stemmingsstoornissen, en een verhoogd risico op aandoeningen zoals obesitas, diabetes en hart- en vaatziekten.

De slaapbehoefte verschilt van mens tot mens, maar over het algemeen zit deze voor volwassenen tussen de zeven en negen uur. Zit je hier (ver) onder of boven, dan kan het zijn dat je last hebt van slaapproblemen. Net zoals bij veel andere moderne gezondheidsproblemen, schuilt bij slaapgebrek zowel de oorzaak als de oplossing voor een groot deel in het brein en de programmeringen die we met ons meedragen.

Mogelijke oorzaken van slaapproblemen

Er kunnen veel oorzaken ten grondslag liggen aan slaapproblemen die je ervaart, beide fysiek en mentaal. We hebben ze hier voor je op een rij gezet.

Fysieke oorzaken:

 • Fysieke klachten en pijn
 • Een gebrek aan beweging
 • Een gebrek aan juiste voedingsstoffen
 • Een teveel aan slechte voedingsstoffen
 • Negeren van persoonlijk biologisch ritme
 • Onveilige of oncomfortabele slaapomgeving
 • Hormonale disbalans
 • Roken en alcohol

Mentale oorzaken:

 • Piekeren en negatieve gedachten
 • (Chronische) stress
 • Overprikkeling door o.a. telefoon

Parasympatisch zenuwstelsel & de nervus vagus

Onze mogelijkheid om in slaap te vallen wordt geregeld door ons zenuwstelsel. Ons zenuwstelsel kan zich in sympathische (actieve) staat bevinden, en parasympatische (rust) staat. Deze staten worden beïnvloed door de nervus vagus, de grootste zenuw van ons lichaam die van de hersenen naar de darmen loopt, via onze ruggengraat. In het geval van chronische stress of overprikkeling activeert de nervus vagus de parasympatische staat niet voldoende, waardoor we in actieve staat blijven en hierdoor dus niet goed kunnen ontspannen of in slaap kunnen vallen. Werken met de nervus vagus is dus een goede eerste stap om ontspanning in het lichaam terug te brengen. Begin bijvoorbeeld met deze 8 oefeningen om de nervus vagus te stimuleren.

De 7 Brain Balance pijlers

Slaap is één van de zeven pijlers van de Brain Balance Methode. Deze methode stelt dat als een van de pijlers van onze breingezondheid uit balans raakt, het hele systeem in disbalans raakt. Andersom werkt het ook: door andere pijlers in balans te brengen, kun je je hele systeem in balans brengen. In het geval van slaapproblemen kun je de andere zes pijlers dus inzetten om ook slaap weer in balans te krijgen. We zullen ze kort allemaal langsgaan, waarbij je door kunt klikken voor meer informatie:

1. Breinkennis

Verandering begint bij het hebben van de juiste kennis. Door te leren welke (brein) processen er betrokken zijn bij slaap, kun je ook beter aanwijzen waar de oorzaak van het probleem mogelijk zit. Zo weten we bijvoorbeeld dat ’s avonds televisiekijken of op onze telefoon scrollen de balans in onze slaaphormonen verstoort door het kunstmatige licht. Is jouw kennis compleet of kun je wel een update gebruiken? Op ons Brain Balance Instituut kun je verschillende opleidingen, trainingen en inspiratiesessies volgen.

2. Voeding

Voeding kan de slaap verstoren of juist bevorderen. Het ligt allemaal aan de voedingsstoffen die jij dagelijks tot je neemt. Voeding speelt zo’n ontzettend belangrijke rol in de balans van ons brein, onze hormonen en algehele gezondheid. Zo is magnesium bijvoorbeeld essentieel om te kunnen ontspannen. Magnesium wordt in het lichaam verbruikt na stress, om de spieren en het zenuwstelsel weer tot rust te brengen. Heb je een magnesiumtekort? Dan kan je lichaam dus niet een staat van ontspanning creëren. En zo zijn er nog meer belangrijke voedingsstoffen die de slaap kunnen bevorderen. Suiker, alcohol en andere ongezonde stoffen creëren disbalans en verstoren de kwaliteit van de nachtrust juist. Je verdiepen in Brain Food kan dus enorm helpen om je nachtrust te verbeteren. We geven er ook meerdere keren per jaar een Boost over.

3. Beweging

Ons lichaam werkt volgens natuurlijke, biologische ritmes. Een van die ritmes is dat het overdag actief is en fysiek energie verbruikt, en in de nacht herstelt en energie aanvult. Beweging is essentieel om de balans te behouden: fysiek, maar ook mentaal. Zo maakt beweging gelukshormonen aan en houdt het onze hormoonbalans gezond. Het helpt om stress die vastzit in het lichaam los te krijgen door letterlijk in beweging te komen. En het helpt om moe te maken, zodat je in de avond heerlijk in slaap valt. Je hoeft hier echt niet iedere dag voor in de sportschool te staan, want ook een dagelijkse wandeling is al heel goed voor je – vooral omdat je dan ook daglicht meekrijgt. En ook daglicht is belangrijk voor dat biologische slaapritme van ons.

4. Ontspanning

De meest gemaakte fout die mensen maken wanneer we het hebben over ontspanning is dat ze afleiding verwarren met ontspanning. Netflixen, een glaasje wijn, op social media scrollen, gamen: het lijken misschien ontspannende activiteiten, maar in werkelijkheid zijn het activiteiten die slechts afleiden van stress, gedachten, vermoeidheid en het hier en nu. Ze zijn voor je systeem niet ontspannend, maar houden je brein en sympatische zenuwstelsel actief. Echte ontspanning ziet er heel anders uit en is dus belangrijk om vaker in te gaan zetten – vooral in de avond. De enige uitzondering hierbij is beweging, wat je niet te dicht voor het slapengaan wil doen, omdat dit energie geeft en wakker houdt.

5. Stressmanagement

Piekeren, negatieve gedachten, stress… het houdt velen van ons wakker in de avond. Om je nachtrust te verbeteren, is het belangrijk om stress te verminderen. En ja, dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Chronische stress los je niet 1, 2, 3 op, maar het kán wel. Ten eerste is het belangrijk om aan de slag te gaan met de ontspanningstechnieken zoals hierboven beschreven, maar ook om de oorzaak van jouw stress te vinden en elimineren. Is het werk? Sociale druk? Een teveel aan prikkels? Een schermverslaving? Slechte voeding? Onzekerheid en een gebrek aan zelfliefde?

Van sommige dingen denken we misschien dat ze ons niet direct stress geven, maar onbewust vergiftigen deze activiteiten, gedachten of emoties ons systeem. Negatief tegen jezelf praten is bijvoorbeeld een enorme stressfactor die uiteindelijk zelfs ziek kan maken. Heb je hulp nodig bij jouw stressmanagement? Dan kun je altijd contact met ons opnemen.

6. Omgeving

We noemen hem als laatste, maar eigenlijk begin je in het geval van slaap bij deze pijler. Want een veilige en comfortabele omgeving is een van de basisvoorwaarden voor een goede nachtrust, en de meest ‘simpele’ oorzaak om te ontdekken. Is je bed comfortabel? Is de slaapkamer donker en stil? Respecteert jouw partner jouw slaapritme? Heb je een partner die snurkt? Is de temperatuur ideaal voor een goede nachtrust (rond de 18 graden)? Allemaal vragen die je jezelf kunt stellen wanneer je op zoek gaat naar de oorzaak van jouw slaapproblemen.

Heb jij al het bovenstaande geprobeerd en slaap je nog steeds slecht, of weet je niet goed waar je kunt beginnen? Je mag altijd contact met ons opnemen voor meer informatie, een 1-op-1 gesprek of wellicht is een van onze opleidingen en trainingen iets voor jou.