Steeds vaker krijg we mensen bij ons op consult met klachten als vermoeidheid, een verminderd libido, een onregelmatige cyclus, migraine, cravings en voortplantingsproblemen. Allemaal klachten die kunnen voortkomen uit een hormonale disbalans. En dat is zorgelijk, want hormonen zijn verantwoordelijk voor heel veel processen in je lichaam en brein!
Zo bepalen ze je energieniveau, beïnvloeden ze je geheugen, je humeur, of je goed slaapt of niet, maar ook of je zin hebt in seks, je vruchtbaarheid, de mate waarin je stress ervaart en hoe je ermee omgaat en staan ze in contact met je immuunsysteem.
Daarom deel graag 5 praktische tips om je hormonen blij en in balans te houden:
1. Let op je voeding
Wat eet en drink je op een dag? En hoe vaak eet je? De frequentie en samenstelling van je maaltijden is namelijk van groot belang op je hormonen. Voor een goede hormoonbalans is het raadzaam om koffie, alcohol, suikers en bewerkte voeding zoveel mogelijk te laten staan.
Wat eet je dan wel? Brain Foods, bij voorkeur biologisch en lekker vers! Vooral gezonde vetten en eiwitten zijn belangrijk, omdat je hormonen hieruit zijn opgebouwd. Daarnaast adviseer ik iedereen, hormonale disbalans of niet, om minimaal 500 tot 800 groenten te eten om voldoende vitaminen, mineralen en vezels binnen te krijgen.
2. Beweeg!
Naast goede voeding is ook beweging een essentiële pijler om je hormonen in balans te krijgen én te houden. Wanneer je beweegt worden er namelijk diverse hormonen geactiveerd zoals endorfine, dopamine en serotonine – allemaal hormonen die zorgen voor een fijn gevoel.
Betekent dit dat je vanaf nu dagelijks met dumbells in de weer moet? Nee. Ook wandelen, zwemmen, yoga en fietsen zijn fijne vormen van beweging om je hormoonbalans te reguleren.
3. Geef prioriteit aan je nachtrust
Te weinig slaap of een kwalitatief slechte slaap heeft effect op je hormoonbalans. Een goede nachtrust is dus essentieel.
Zorg voor voldoende rust en ontspanning voordat je gaat slapen, dit bevordert je slaapkwaliteit. Probeer na 20.00 uur het gebruik van schermen te minderen of gebruik een blauwfilterbril. Een fijne meditatie of even journalen kan ook helpen om af te schakelen en zonder stress de nacht in te gaan. Wanneer je stress ervaart maakt je lichaam namelijk het stresshormoon cortisol aan, wat de aanmaak van het slaaphormoon melatonine in de weg zit én je hormoonbalans niet ten goede komt.
4. Vermijd toxinen zoveel mogelijk
Er zijn diverse zaken die een hormonale disbalans kunnen verergeren. Je kunt hierbij denken aan roken en drugsgebruik, maar ook minder voor de hand liggende gewoontes en producten kunnen je hormonen uit balans brengen. Dit heeft te maken met toxinen.
Toxinen zijn gifstoffen die schade brengen aan ons lichaam, brein en hormoonbalans. Toxinen kosten je lichaam enorm veel energie om af te breken. Je kunt deze energie beter gebruiken om je hormonen in balans te krijgen én houden.
In dit artikel lees je meer over toxinen en het vermijden ervan!
5. Zet voldoende ontspanning tegenover je stressvolle momenten
Hierboven staat het al, stress is toxisch en funest voor je hormoonbalans. Probeer dit dus zoveel mogelijk te reduceren of zelfs te vermijden.
Als mens zijn we erop gebouwd om gemiddeld 20 minuten van intense stress te managen, gevolgd door minstens 5 minuten van ontspanning. Onze stressmomenten duren tegenwoordig echter vaak veel langer én we geven ons lichaam nauwelijks nog de tijd om te herstellen. Hierdoor blijft ons parasympathische zenuwstelsel bijna continu geactiveerd waardoor we uitgeput raken en veel klachten ervaren.
Stress is dus echt niet erg, maar zet daar meer dan voldoende ontspanning tegenover om hormoon gerelateerde klachten de kop in te drukken.