Charlotte labee theatertour

Charlotte labee theatertour

Tickets bestellen

Charlotte Labee / Ontspanning

Ontspanning

Ontspanning: de basis voor een gezond en gelukkig brein

Misschien associeer jij ontspanning met die zak chips opentrekken, Netflix kijken of lekker door social media scrollen. Maar is ontspannen wat je dan doet? In ieder geval niet voor je brein, als je op zoek bent naar ontspanning waar je volle hoofd, gestreste gevoel en gespannenheid minder van worden, kun je beter een andere vorm van ontspanning kiezen.

Alle bovengenoemde activiteiten vragen namelijk, vaak zonder dat je het zelf doorhebt, om een inspanning van je hersenen door de nieuwe prikkels die ze geven. En inspanning is het tegenovergestelde van ontspanning. Dit is waarom echt ontspannen begint in het brein.

Waarom is ontspanning zo belangrijk?

Ontspanning is de tegenhanger van stress. Wanneer jouw brein veel stress heeft en niet de ruimte krijgt om hiervan te herstellen door middel van ontspanning, gaat het in overlevingsmodus. Op dat moment sijpelt de energie weg naar de stress en het in stand houden van de vecht-vluchtreactie van het lichaam. Hierdoor komen andere processen op een laag pitje te staan. Bijvoorbeeld de spijsvertering, ons concentratievermogen en creatieve inzicht: bij stress gaat het allemaal moeizamer. Je kunt niet positief veranderen als je niet eerst de stress aanpakt door meer te ontspannen. De échte ontspanning, en niet simpelweg afleiding zoeken.

Het belangrijkste effect van ontspannen is neuroplasticiteit. Dit is het unieke vermogen van je hersenen om continu te blijven leren en zich te ontwikkelen. In tijden van chronische stress (en hersenkrimp) verloopt dit proces minder effectief. Ontspanning is daarom nodig om de neuroplasticiteit van het brein ten volle te benutten en je hersenen weer nieuwe dingen aan te leren. Vanuit die plek kan jij je persoonlijke ontwikkeling in de richting sturen die je wilt.

Hoe kom je tot rust?

Kom je maar niet tot rust, zelfs als je dat wel probeert? Pak jij bij ieder loos moment meteen je telefoon? Dat is een teken dat je juist ontspanning nodig hebt. Jouw brein is verslaafd aan prikkels en externe afleidingen, wat een signaal is dat je al over een grens heen bent. Het is dan voor jou des te belangrijker om te leren ontspannen.

Want wanneer is de laatste keer dat jij voor je gevoel echt tot rust bent gekomen? Was het tijdens (of juist na) je yogales, meditatiesessie, workout of goede slaap? Dat kan kloppen, want dit zijn allemaal voorbeelden van ontspannende activiteiten. Hoewel je tijdens een flinke hardloopsessie misschien niet het gevoel hebt dat je ontspant, doen je hersenen dat wel degelijk. Dat is waarom je je na afloop zoveel fijner, energieker en gelukkiger voelt.

Ontspannende activiteiten zijn dan ook vooral activiteiten die je brein even rust gunnen, zelfs al krijgt je lichaam dat misschien niet. Ook artistieke bezigheden zoals breien, schilderen en kleien horen hierbij. Omdat dit soort activiteiten jouw brein zo min mogelijk nieuwe informatie geven. Zonder de externe prikkels van je telefoon of laptop ontstaat er ruimte in je hoofd voor ontspanning en daarmee voor groei en persoonlijke ontwikkeling. De eerste stap naar meer ontspannen leven is dan ook meer van de dingen doen waarvan je écht tot rust komt.

Balans tussen ontspanning en inspanning

Rustmomenten inlassen is van belang wanneer jij meer ontspanning in je leven wilt. Tussen jouw afspraken en to do lijstjes kun jij voor jezelf momenten plannen gedurende de dag. Zodat je beter bestand bent tegen wat de rest van de dag je brengt. Het draait bij Brain Balance allemaal om balans. Bij een gezonde balans tussen ontspanning en inspanning werk je effectief aan het bereiken van je dagelijkse doelen, zonder dat de stress hiervan je ’s avonds wakker houdt.

Als er namelijk iets is wat jou en je brein helpt om te ontspannen, dan is het wel slaap. Andersom moet je ontspannen zijn om überhaupt de slaap te kunnen vatten. Deze vicieuze cirkel werkt dus twee kanten op. Nu begrijp je waarom minder slaap leidt tot minder slaap en meer slaap leidt tot nog meer slaap. Een goede nachtrust is nodig om je hersenen gezond en jong te houden en een optimale neuroplasticiteit te bewaken (want ook leren doe je vooral in je slaap!).

Wil jij beter leren ontspannen?

Met de Brain Balance methode gun jij je hersenen de rust die ze nodig hebben en ervaar je hoe je brein – en daarmee je leven – al binnen 60 dagen beter in balans komt.

Waar moet je beginnen als je zelf aan de slag wil met Brain Balance? Je kunt beginnen met de vele gratis artikelen op de website. Wil je ontdekken waar de disbalans in jouw brein zit, en hier persoonlijke begeleiding bij krijgen, is een 1-op-1 consult een goede keuze. Wil je meer leren over jouw brein, actief aan de slag met jouw eigen breinprocessen, en zo een levensveranderende ervaring creëren, neem dan een kijkje bij onze Brain Balance Opleidingen, waarbij alle zeven pijlers aan de hand van de laatste wetenschappelijke onderzoeken aan bod komen.

In het boek ‘overprikkeld brein’, staan ook veel tips om te ontspannen en zo jouw brein de kans te geven om de vele prikkels waar we dagelijks mee te maken krijgen te verwerken. In het boek staan waardevolle inzichten over de werking van je brein, aan welke symptomen je overprikkeling kan herkennen en lees je hoe je door 10 weken aan de slag te gaan met voeding, beweging, ontspanning en verbinding meer rust ervaart.

Het boek bevat:

  • Inzichtelijke informatie over je brein en wat het nodig heeft om in balans te zijn
  • Belangrijke en praktische theorie over overprikkeling
  • 10-wekenplan om alle kennis toe te passen
  • Aanvullende opdrachten voor je brein via een online platform