Charlotte Labee

14 t/m 18 juni Brain Energy Retreat

Stress

Voorkom een verstoorde balans door negatieve stress

 

Wat is stress?

Stress. Het is een woord dat bij de meeste mensen direct een negatieve associatie oproept. Maar stress kan ook positief zijn. In de basis is het namelijk niets anders dan druk, spanning of belasting. De biologische functie daarvan is dat het je als mens helpt om te overleven, te presteren en je verder te ontwikkelen. Kortom: stress is voor jouw bestaan van essentieel belang.

Pas als stress chronisch wordt, krijgt het een negatieve lading. Een teveel aan stress zorgt voor een disbalans in je hersenen en daarmee in je leven. Je ervaart dan een continue belasting van je systeem en dat heeft zowel fysiek als mentaal vervelende gevolgen. Door de oorzaken van stress te herkennen en stapsgewijs te werken aan Brain Balance, kun je negatieve patronen doorbreken en al in 60 dagen een gebalanceerder, gelukkiger en stressvrijer leven leiden.

Stress herkennen: wat zijn de symptomen?

Onderzoek laat zien dat de gevolgen van stress hevig zijn. Het vergroot je risico op lichamelijke en mentale aandoeningen en doet je brein zelfs letterlijk krimpen. Als de eerste symptomen van stress zich aandienen, ben je jezelf meestal al te lang voorbijgelopen. De eerste waarschuwingssignalen van je lichaam zijn relatief onschuldige symptomen zoals vlekken, jeuk en bultjes. Daarna volgen serieuzere klachten als hoofdpijn, rugpijn, buikpijn, hartkloppingen en chronische vermoeidheid.

De gevolgen van stress kunnen ook op andere manieren tot uiting komen. Zoals bij mij. Ik kreeg in mijn nek en rug op vier plekken een hernia, omdat mijn zenuwstelsel door chronische stress was aangetast. Door verlammingsverschijnselen kon ik mijn rechterarm en -vingers zelfs niet meer bewegen. Het was voor haar aanleiding om de knop om te zetten en structureel te veranderen. Inmiddels help ik daarbij ook andere mensen zoals jij. Daarover straks meer!

Wat zijn de oorzaken van stress?

De oorzaken van stress zijn voor iedereen verschillend. Een hoge werkdruk of problemen op het gebied van relaties, financiën of gezondheid veroorzaken vaak stressgerelateerde klachten. Wat maakt jou gestresst? Het herkennen van de oorzaken is een belangrijke eerste stap in het verlagen van je algehele stressniveau.

Maar belangrijker nog is het optimaliseren van je brein om op een gezonde manier met stress om te leren gaan. Want hoe je brein geconditioneerd is, bepaalt voor een groot deel hoe heftig stress bij je binnenkomt en hoe je ermee omgaat. In een samenleving waarin het niet altijd mogelijk is om stressvolle prikkels te vermijden, moeten je hersenen in balans zijn.

Breng de balans terug in je leven

Balans in je leven begint dan ook bij balans in je brein. Die creëer je door bewust om te gaan met zaken zoals voeding, beweging en stressmanagement. Dat laatste is onder meer belangrijk om een chronisch verhoogde afgifte van cortisol te voorkomen of te verminderen. Dit ‘stresshormoon’ wordt in de bijnier aangemaakt en kan bij een chronisch verhoogde spiegel leiden tot klachten zoals slaapproblemen, overgewicht, hersenkrimp, darmklachten, depressie en burn-out.

Met Brain Balance bied ik een methode die de balans in je hersenen herstelt en je hierdoor de grip op je leven teruggeeft. Je leert niet alleen hoe je stress kunt herkennen, maar ook hoe je het kunt reduceren en er effectiever mee kunt omgaan. Het in balans brengen van je brein zorgt ervoor dat je er al binnen 60 dagen betere gewoontes op nahoudt en met meer geluk en minder stress door het leven gaat.

Stress oplossen met het Golden Growth Model

Centrale spil in Brain Balance is het door mij ontwikkelde Golden Growth Model. Dit toegankelijke model helpt je om in 6 stappen de balans in je hersenen te hervinden en stressbestendiger in het leven te staan. Heel belangrijk: het model is gericht op structurele verandering, waardoor je niet terugvalt in oude gewoonten en met motivatie en vastberadenheid blijft toewerken naar je doelen.

Na het lezen van mijn boeken of het volgen van m’n The Golden Growth Academy® online cursus, hebben inmiddels al duizenden mensen hun levensgeluk verhoogd en stressniveau drastisch verminderd. Wil je regelmatig nieuwe tips krijgen op het gebied van voedingontspanningmindset en meditatie of effectieve oefeningen voor stress release? Woon dan een lezing van me bij of lees m’n nieuwe blogs die regelmatig verschijnen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg het e-book 'Top 10 Brain Foods' cadeau!

Ontvang wekelijks tips & tricks over het vergroten van je breinkennis voor een brein in balans!