Charlotte Labee

Stress

Voorkom een verstoorde balans door negatieve stress

Stress. Het is een woord dat bij de meeste mensen direct een negatieve associatie oproept. Maar stress kan ook positief zijn. In de basis is het namelijk niets anders dan druk, spanning of belasting. De biologische functie daarvan is dat het je als mens helpt om te overleven, te presteren en je verder te ontwikkelen. Kortom: stress is voor jouw bestaan van essentieel belang. Het lichaam reageert juist heel goed op onregelmatige, onverwachte stressprikkels.

Pas als stress chronisch wordt, krijgt het een negatieve lading. Een teveel aan stress zorgt voor een disbalans in je hersenen en daarmee in je leven. Je ervaart dan een continue belasting van je systeem en dat heeft zowel fysiek als mentaal vervelende gevolgen.

 

Stress herkennen: wat zijn de symptomen?

Talloze onderzoeken hebben inmiddels uitgewezen dat die gevolgen hevig zijn. Stress vergroot je risico op lichamelijke en mentale aandoeningen en doet je brein zelfs letterlijk krimpen. Als de eerste symptomen van stress zich aandienen, ben je jezelf meestal al te lang voorbijgelopen. De eerste waarschuwingssignalen van je lichaam zijn relatief onschuldige symptomen zoals vlekken, jeuk en bultjes. Daarna volgen serieuzere klachten als hoofdpijn, rugpijn, buikpijn, hartkloppingen en chronische vermoeidheid.

Bij chronische stress staat jouw hele zenuwstelsel constant op de overlevingsstand, waardoor andere processen naar de achtergrond verdwijnen. Enkele voorbeelden van de talloze gevolgen: je kunt emoties goed minder reguleren, waardoor je last krijgt van stemmingswisselingen. Je brein gaat in de negatieve denkstand, waardoor je niet goed kunt relativeren of in oplossingen denken. Je spijsverteringssysteem werkt minder goed, waardoor je minder goed voedingsstoffen opneemt. Dit leidt weer tot allerlei tekorten en meer klachten.

De gevolgen van stress kunnen daarom op allerlei manieren tot uiting komen. Zoals bij mij. Ik kreeg in mijn nek en rug op vier plekken een hernia, omdat mijn zenuwstelsel door chronische stress was aangetast. Door verlammingsverschijnselen kon ik mijn rechterarm en -vingers zelfs niet meer bewegen. Het was voor haar aanleiding om de knop om te zetten en structureel te veranderen, iets waar ik nu ook anderen bij help.

Wat zijn de oorzaken van stress?

De oorzaken van stress zijn voor iedereen verschillend. Een hoge werkdruk of problemen op het gebied van relaties, financiën of gezondheid veroorzaken vaak stressgerelateerde klachten. Wat maakt jou gestrest? Het herkennen van de oorzaken is een belangrijke eerste stap in het verlagen van je algehele stressniveau.

Maar belangrijker nog is het optimaliseren van je brein om op een gezonde manier met stress om te leren gaan. Want hoe je brein geconditioneerd is, bepaalt voor een groot deel hoe heftig stress bij je binnenkomt en hoe je ermee omgaat. In een samenleving waarin het niet altijd mogelijk is om stressvolle prikkels te vermijden, moet er in ieder geval genoeg balans zijn met het aantal ontspannende activiteiten die jouw brein ontlasten. Chronische stress voorkom je dus door die balans in jouw leven te creëren.

 

Balans in je brein

Balans in je leven begint dan ook bij balans in je brein. Die creëer je door bewust om te gaan met zaken zoals voeding, beweging en stressmanagement. Dat laatste is onder meer belangrijk om een chronisch verhoogde afgifte van cortisol te voorkomen of te verminderen. Dit ‘stresshormoon’ wordt in de bijnier aangemaakt en kan bij een chronisch verhoogde spiegel leiden tot klachten zoals slaapproblemen, overgewicht, hersenkrimp, darmklachten, depressie en burn-out.

Met Brain Balance bied ik een methode die de balans in je hersenen herstelt en je hierdoor de grip op je leven teruggeeft. Je leert niet alleen hoe je stress kunt herkennen, maar ook hoe je het kunt reduceren en er effectiever mee kunt omgaan. Het in balans brengen van je brein zorgt ervoor dat je er al binnen 60 dagen betere gewoontes op nahoudt en met meer geluk en minder stress door het leven gaat.

KIES JIJ VOOR MEER BALANS?

Waar moet je beginnen als je zelf aan de slag wil met Brain Balance? Je kunt beginnen met de vele gratis artikelen die ik aanbied op mijn website. Wil je ontdekken waar de disbalans in jouw brein zit, en hier persoonlijke begeleiding bij krijgen, is een 1-op-1 consult een goede keuze. Wil je meer leren over jouw brein, actief aan de slag met jouw eigen breinprocessen, en zo een levensveranderende ervaring creëren, neem dan een kijkje bij onze Brain Balance Opleidingen, waarbij alle zeven pijlers aan de hand van de laatste wetenschappelijke onderzoeken aan bod komen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg het
e-book 'Overprikkeld brein' cadeau!

Ontvang wekelijks handige tips en technieken om je denkvermogen te verbeteren
en een gezonde mentale balans te behouden!

Charlotte Labee Nieuwsbrief

Gratis e-book
"Overprikkeld brein"

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en krijg mijn e-book “overprikkeld brein” cadeau.