Moeheid, stress, onrust, darmklachten, hoofdpijn en vergeetachtigheid; veel van deze en nog vele andere klachten kunnen voortkomen uit een overprikkeld brein. In mijn Overprikkeld Brein-boek deel ik daarom een praktisch en concreet stappenplan met je om in 10 weken meer rust en balans te vinden.
Heb je het boek nog niet gelezen of heb je het al helemaal uit, maar wil je méér tips om overprikkeling effectief tegen te gaan? Hieronder heb ik een aantal tips uit het boek en een aantal nieuwe met elkaar gecombineerd tot 5 stappen die jij kunt zetten om een overprikkeld brein te voorkomen:
1). Verlaag je stressniveau
Het verlagen van je stressniveau is een van de beste dingen die je kunt doen om de kans op overprikkeling te verminderen. Chronische stress zorgt namelijk voor overactiviteit van het zenuwstelsel en de nervus vagus, waardoor het immuunsysteem, de spijsvertering, het maag-darmstelsel en de communicatie tussen de hersenen en organen verstoord kunnen raken.
In het boek geef ik diverse tips die effectief werken om stress te reduceren, maar waar het mee begint is simpelweg minder doen in plaats van meer. Gun jezelf de tijd om af en toe eens te lummelen, plan bewust me-time in je agenda en durf ‘nee’ te zeggen tegen andermans plannen als je voelt dat dit voor jou de beste keuze is. Kortom: wees wat liever voor jezelf!
2). Doorbreek negatieve of verslavende patronen
Negatieve gewoonten zijn er in vele soorten en maten. Vaak doen we dingen niet omdat ze ons werkelijk dienen, maar gewoon omdat we dat zo gewend zijn. Denk aan het onderhouden van die relatie die je al jaren niets meer oplevert, het drinken van die wijntjes die je al lang niet meer ontspannen en het elke ochtend checken van die cryptokoers waar je alleen maar stress van krijgt.
Veel negatieve gewoonten in ons leven komen daarnaast tot uiting in verslavende patronen. Van je werk tot je mobiele telefoon en van je gepieker tot die reep chocola; veel van deze dingen hebben verslavende elementen in zich. Breng daarom eens in kaart wat jouw negatieve of verslavende gewoonten zijn, zodat je een plan kunt maken om deze te stoppen of in elk geval te minderen.
3). Journal over wat er in je omgaat
Naast het Overprikkeld Brein-boek heb ik eerder al eens een Brain Balance Journal geschreven. Dat is niet voor niets, want journalen is een van de beste dingen die je kunt doen om overprikkeling te voorkomen en negatieve gewoonten te veranderen. Door dagelijks te schrijven over wat er in je omgaat, ontdek je welke zaken jou niet dienen en wanneer overprikkeling op de loer ligt.
Een belangrijk kenmerk van een overprikkeld brein zijn negatieve gedachten en gepieker. Het opschrijven van deze gedachten en emoties helpt om ze op een rijtje te zetten en letterlijk uit je hoofd te zetten. Dit creëert rust, vermindert je stressniveau en maak je bewust van wat je moet veranderen. De Brain Balance Journal is er overigens ook voor tieners en kinderen.
4). Vergelijk jezelf niet met anderen
Bij overprikkeling is het belangrijk om de focus meer op jezelf te leggen. Een overprikkeld brein is vaak gestrest en hierdoor extra alert op mogelijk gevaar in de omgeving. Hierdoor krijgt je brein niet alleen nóg meer prikkels binnen, maar kun je ook geneigd zijn om je overal druk over te maken, bang te zijn wat anderen van je vinden en anderen te pleasen.
Deze focus van het brein op de omgeving kan ook tot uiting komen in de behoefte om jezelf met anderen te vergelijken. Jezelf vergelijken met iemand die geen last heeft van overprikkeling heeft echter geen zin. Ieder mens is anders en heeft andere behoeften op het gebied van rust en gezondheid. Focus op jezelf en luister goed naar de signalen die jouw lichaam en hersenen je geven.
5). Zet zingeving centraal in de keuzes die je maakt
Overprikkeling is vaak een indirect gevolg van het maken van de verkeerde keuzes. Je blijft wekenlang overwerken omdat je baas dat van je vraagt, onderneemt elk weekend sociale activiteiten omdat je familie dat van je verwacht en eet voedsel waarvan je weet dat het ongezond is om maar een suikerrush te voelen en even aan de dagelijkse realiteit te ontsnappen.
Het voorkomen (en herstellen) van een overprikkeld brein begint dan ook bij het maken van betere keuzes. Streef naar minder stress, meer ontspanning en gezondere eetgewoonten. Probeer daarnaast keuzes te maken die gericht zijn op zingeving. Als je dingen doet waar je van houdt, waar je goed in bent en die de wereld nodig heeft, zul je namelijk een stuk minder snel overprikkeld raken.
Meer rust en balans in 10 weken? Lees het boek
Met de 5 stappen in dit artikel licht ik nog maar een tipje van de sluier op. Om écht structurele stappen te zetten richting meer rust en balans in je leven, raad ik je aan om mijn volledige boek te lezen. Hier ga ik dieper in op technieken zoals dankbaarheidsmeditatie, hartcoherentie, Brain Foods, het vinden van een diepere connectie met jezelf en nog veel meer. Bestel het boek hier.