Charlotte labee theatertour

Charlotte labee theatertour

Tickets bestellen

Wat is spiritualiteit?

Leestijd 4 minuten
Geen categorie

Spiritualiteit roept bij mensen verschillende associaties op. Voor de een is het een vanzelfsprekende manier van leven, terwijl de ander het als iets zweverigs ziet. Maar wat betekent spiritualiteit nu echt en hoe kun je het op een praktische manier integreren in je leven? In dit artikel leg ik uit hoe je meer Brain Balance kunt bereiken door je aangeboren spirituele vermogen optimaal te benutten.

 

Wat is spiritualiteit?

Spiritualiteit is een begrip dat is afgeleid van het Latijnse woord spiritus, dat geest betekent. Het spirituele domein houdt zich dan ook in brede zin bezig met alles dat met de geest of het bewustzijn te maken heeft. Spiritualiteit is van zichzelf niet iets religieus, maar heeft als overeenkomst met religie wel dat het kan bijdragen aan een gevoel van zingeving in het leven.

In strikte zin wordt met spiritualiteit vaak een bewustzijn bedoeld dat in relatie staat tot een andere dimensie of hogere werkelijkheid. Dat klinkt zweveriger dan het is, want in essentie gaat het om het verdiepen van de connectie met je eigen onderbewustzijn. Door deze extra dimensie in jezelf te ontdekken, krijg je toegang tot een belangrijk en oeroud systeem in je brein.

 

Zit spiritualiteit verankerd in ons brein?

Hoewel spiritualiteit vaak tot uiting komt in bepaalde wijsheden of gewoonten die cultureel worden overgedragen, hebben neurowetenschappers ontdekt dat ons menselijk vermogen om spirituele gevoelens te ervaren is aangeboren. Dit vermogen huist namelijk in ons eigen brein, om precies te zijn in een piepklein gebiedje dat de periaqueductale grijs heet.

De periaqueductale grijs bevindt zich in de hersenstam, het meest oude gedeelte van ons brein dat ook wel bekendstaat als het reptielenbrein. Wetenschappers hebben niet alleen spiritualiteit, maar ook zaken als religie, angst, pijn en seksualiteit weten te herleiden naar dit specifieke hersendeel.

In een recent onderzoek waar breintumoren rond dit hersengebied bij patiënten uit medische noodzaak waren verwijderd, rapporteerden de patiënten opvallend vaak een toename of juist een afname van hun spirituele overtuigingen ten opzichte van voor de operatie.

 

De meerwaarde van spiritualiteit in je leven

Dat er een spiritueel systeem zit ingebakken in jouw brein, betekent natuurlijk niet dat jij ook volgens spirituele waarden hoeft te leven. Wel toont steeds meer onderzoek aan dat veel mensen baat hebben bij het verkennen van een diepere staat van bewustzijn, getuige ook de opkomst van hippe meditatievormen zoals mindfulness en bepaalde varianten van yoga.

De overeenkomst tussen veel van deze methoden is dat ze de beoefenaar helpen om meer in het nu te zijn. Deze verbeterde connectie met je eigen onderbewustzijn – een staat waarin je niet nadenkt en alles als vanzelf gaat – kan zorgen voor meer mentale en emotionele balans in een tijd waarin velen gebukt gaan onder een stressvolle levensstijl en soms worstelen met zingeving in het leven.

Een beter begrip van je eigen onderbewustzijn helpt je ook om je eigen breinbehoeften beter aan te voelen en je leven meer in te richten op basis van je innerlijke waarden. Zo toont onderzoek aan dat een spirituele levensbenadering kan bijdragen aan meer veerkracht, creativiteit, voldoening en optimisme en een kleinere kans op depressie.

 

Wat is het verschil tussen spiritualiteit en mindfulness?

Spiritualiteit en mindfulness worden vaak in één adem genoemd, maar toch zijn er belangrijke verschillen. Daar waar spiritualiteit zich richt op het in contact komen met je eigen onderbewustzijn, helpt mindfulness hierbij door de ruis weg te nemen die voortkomt uit je bewuste belevingswereld. Hoe dieper je deze dimensie in jezelf verkent, hoe mystieker de inzichten die je kunt krijgen.

 

Hoe verwerk ik spiritualiteit in mijn leven?

Zie jij jezelf als een heel nuchter of juist als een heel open-minded persoon? In beide gevallen kan het geen kwaad om op een laagdrempelige manier wat meer spiritualiteit in je leven te verwerken. Pas de volgende 4 tips toe om het spirituele deel van je brein een boost te geven en meer balans in je dagelijkse leven aan te brengen:

  1. Meditatie. Mediteren is een van de beste manieren om de poort naar je onderbewuste te openen. Lees dit artikel voor 7 oefeningen die je hierbij kunnen helpen.
  2. Dankbaarheid. In spirituele en religieuze wijsheden wordt vaak het belang benadrukt van het dagelijks uiten van je dankbaarheid. Lees hier wat dit kan doen voor jou en je brein.
  3. Wandelen. Buiten wandelen is goed voor je algehele welzijn en onderdrukt het angstcentrum in je brein dat je spirituele intuïtie soms kan overvleugelen. Wandel bij voorkeur in de natuur.
  4. Yoga. Yoga heeft als doel om je lichaam en geest te verenigen en is daarmee een van de meest spirituele vormen van beweging. Ontdek in dit artikel 6 yogavormen die goed zijn voor je brein.