Onrustige darmen, overprikkeld brein

Onrustige darmen, overprikkeld brein

Pre-order nu

Hoe werkt creativiteit in het brein?

Leestijd 4 minuten
BlogsinsearchInspiratie

De grootste uitvindingen in de geschiedenis van de mensheid zijn bedacht door creatieve personen. Ook in de huidige maatschappij ligt creativiteit vaak ten grondslag aan indrukwekkende innovaties. Maar hoe werkt creativiteit nu eigenlijk in het brein en kun je creatief denken bij jezelf stimuleren? Lees mijn 4 Brain Balance-tips voor een wendbaarder en creatiever brein!

 

Wat gebeurt er in het creatieve brein?

Het in kaart brengen van creativiteit in de hersenen is al geruime tijd een obsessie voor neurowetenschappers. Het vermogen om creatief te denken is echter zeker niet te danken aan één enkel hersengebied, zo wijst onderzoek tot nu toe uit.

Betrokken bij creativiteit in het brein zijn 3 hersennetwerken die samenwerken als een geoliede machine: het defaultnetwerk, het executive controlnetwerk en het saliencenetwerk.

Dat werkt ongeveer als volgt: het defaultnetwerk genereert nieuwe ideeën, het saliencenetwerk filtert de beste eruit en het executive controlnetwerk evalueert de overgebleven ideeën.

Deze volgorde staat niet altijd vast, want de 3 hersennetwerken kunnen elkaar ook via een terugkoppelmechanisme beïnvloeden. Zo kan het executive controlnetwerk afhankelijk van de taak de filterfunctie van het saliencenetwerk veranderen. Dit heeft invloed op de richting waarin je denkt.

Het is een goed voorbeeld van de manier waarop het brein verschillende hersengebieden flexibel met elkaar laat samenwerken. Zo kun jij je snel aanpassen aan de omgeving en in elke omstandigheid optimaal functioneren.

 

Kun je creativiteit leren?

Uit onderzoek blijkt dat bovengemiddeld creatieve mensen niet alleen de bovengenoemde hersennetwerken, maar ook andere netwerken die doorgaans niet met elkaar samenwerken tegelijk gebruiken.

Deels is dit vermogen aangeboren, zo stellen onderzoekers. Dat zit hem onder meer in je DNA, IQ en persoonlijkheid. Hoe slimmer en ontvankelijker voor nieuwe informatie je bent, hoe groter de kans dat je een creatief persoon bent.

Daarnaast heeft je creatieve vermogen veel te maken met de manier waarop je brein is ingericht.

Je hersenen ontwikkelen zich van jongs af aan in een razend tempo, waarbij nieuwe neuronen (hersencellen) worden aangemaakt en de verbindingen ertussen worden versterkt. Tegelijkertijd worden de cellen en verbindingen die je niet gebruikt door het brein weggegooid of zwakker.

De aangemaakte hersencellen en verbindingen op een willekeurig punt in de tijd bepalen daarom hoe creatief jij op dat moment kunt zijn.

 

Waarom zijn adolescenten creatiever?

Heb je bepaalde verbindingen tot nu toe in je leven veel gebruikt, bijvoorbeeld omdat je veel in situaties bent gekomen waarin je problemen creatief moest benaderen? Dan zijn deze verbindingen bij jou waarschijnlijk sterker ontwikkeld.

Ook is de kans hierdoor groter dat het filter in jouw prefrontale cortex wat wijder openstaat dan bij anderen. Hierdoor kun je meer informatie tegelijkertijd verwerken, zodat je defaultnetwerk meer input heeft om voor je aan de slag te gaan met het genereren van ideeën.

Dit verklaart meteen waarom adolescenten in onderzoeken vaak creatiever uit de hoek komen dan volwassenen. In het puberbrein is de prefrontale cortex namelijk nog niet volgroeid, waardoor de filterfunctie nog flexibel is en het makkelijker is om je open te stellen voor nieuwe informatie.

 

Hoe kun je creatief denken stimuleren? 4 tips

Ben jij je pubertijd al lang en breed voorbij en vermoed je dat je van nature niet gezegend bent met een surplus aan creativiteit? Geen nood, want ook jij kunt je eigen creativiteit volgens neurowetenschappers een flinke impuls geven. In mijn ervaring werken de volgende 4 Brain Balance-tips heel fijn om je creatieve brein te activeren:

1). Beweeg meer

Wist je dat maar liefst 75% van je hersencellen betrokken is bij beweging? Bewegen is dan ook een geweldige stimulans voor je brein en dat geldt al helemaal voor wandelen in de natuur. Dit activeert namelijk het defaultnetwerk in je brein, waardoor een wandeling je creativiteit volgens onderzoekers met wel 60% kan vergroten.

2). Ontspan meer

Ontspannen is een andere manier om je creatieve brein te stimuleren. Met name lummelen of jezelf intens vervelen werkt geweldig, want verveling activeert het defaultnetwerk. Dit is de reden dat je vaak de beste ingevingen krijgt als je aan het douchen bent of in bed ligt. In deze staat van dagdromen en introspectie floreert je creativiteit!

3). Mediteer meer

Naast bewegen of juist even niets doen, kun je je hersenen ook op andere manieren ontspannen. Met name mediteren is een gouden tip, want hiermee stimuleer je de aanmaak van thèta-hersengolven die je creativiteit een boost geven. Persoonlijk vind ik achtergrondmuziek met binaural beats een van de fijnste manieren om te mediteren en in een creatieve flow te komen.

4). Slaap meer

Tegenwoordig vallen we vaak lastig in slaap en dat heeft verschillende redenen. Dat is zonde, want een goede nachtrust is naast je energieniveau ook erg goed voor je creatieve denkvermogen. Dat komt omdat de hersenen binnengekomen informatie gedurende de nacht ordenen en verwerken. Zo helpt een efficiënter ingericht brein je de volgende dag om creatiever te denken.

 

Tot slot

Ik hoop dat je deze tips bruikbaar vindt om de creativiteit in je zelf te ontdekken en maximaal te benutten. Maar je zult al snel merken: ook voor je stressniveau, geluk, mindset en persoonlijke ontwikkeling doen dit soort lifestyleveranderingen wonderen. Een brein in balans kan immers op alle vlakken beter functioneren!