Charlotte labee theatertour

Charlotte labee theatertour

Tickets bestellen

6 redenen waarom wandelen goed is voor je brein

Leestijd 3 minuten
BlogsinsearchInspiratie

Het is algemeen bekend dat wandelen gezond is. Zo is het onder meer goed voor je hart, versterkt het je spieren en verbetert het de bloedcirculatie. Minder bekend is dat het maken van een wandeling ook enorm veel positieve effecten heeft op het brein. Dit zijn 6 voordelen van wandelen voor de hersenen:

1). Wandelen maakt endorfinen vrij

Net als alle andere vormen van bewegen, zorgt wandelen voor de aanmaak van endorfinen in het brein. Endorfinen zijn neurotransmitters die je stressniveau verlagen, pijn verminderen en zorgen voor een fijn of zelfs euforisch gevoel. Deze stofjes komen al na 10 minuten wandelen vrij, waardoor je je brein met een korte wandeling blijer en ontspannener kunt maken.

2). Wandelen verhoogt BDNF

Wandelen verhoogt niet alleen de aanmaak van endorfinen, maar ook die van BDNF. BDNF is een belangrijke bouwsteen voor de hersenen, die ook wel bekendstaat als ‘pokon voor het brein’. Deze stof is extreem belangrijk voor de neuroplasticiteit van je hersenen en wordt geassocieerd met het voorkomen van neurodegeneratieve ziekten zoals alzheimer, dementie en parkinson.

3). Wandelen verlaagt de kans op een depressie

Depressie is in opkomst en dat valt niet los te zien van onze sedentaire westerse levensstijl. Uit onderzoek blijkt dat 20 minuten wandelen al voldoende is om depressieve gevoelens tegen te gaan. Voorwaarde is dan wel dat je dit dagelijks doet, want dat geeft het beste effect en zorgt ervoor dat het eerder een gewoonte wordt.

4). Wandelen verbetert je geheugen

Heb je het gevoel dat je vaak dingen vergeet? Maak dan eens een wandeling, want dit versterkt de verbindingen in je hippocampus. Dit breingebied speelt een belangrijke rol in je vermogen om dingen te onthouden, net als de emoties die hiermee verbonden zijn. De hippocampus is een van de eerste breingebieden die wordt aangetast door veroudering, dus voorkom dit door te wandelen!

5). Wandelen verhoogt je energie

Als je moe bent heb je vaak de neiging om te gaan zitten of liggen, maar eigenlijk zou je juist moeten bewegen. Onderzoek laat zien dat slechts 3 keer per week 20 minuten rustig wandelen symptomen van moeheid al met maar liefst 65% kan verminderen. Ga daarom ook als je geen zin hebt naar buiten voor een wandeling, want bij terugkomst voel je je beter en ben je blij dat je bent gegaan.

6). Wandelen maakt je creatiever

Kun je maar geen oplossing vinden voor dat ene prangende probleem? Grote kans dat je tijdens een wandeling ineens een briljante ingeving krijgt. Dat komt omdat wandelen het defaultnetwerk in je brein activeert, wat bijvoorbeeld ook het geval is als je niets doet of jezelf verveelt. Volgens onderzoekers kan een wandeling je creativiteit met wel 60% vergroten.

Hoe moet ik wandelen voor een gezonder brein?

Uit bovenstaande tips blijkt dat zelfs een korte wandeling al meerdere voordelen voor het brein biedt. In je pauze op werk voor 10 minuten naar buiten gaan is dan ook een veel beter idee dan doelloos op social media scrollen. Probeer als het even kan vooral in een groene omgeving te gaan wandelen, want dit zorgt ervoor dat de hersenen zich het meeste kunnen ontspannen.

 

Houd ook in gedachten dat beweging je brein niet alleen voordelen biedt door de duur en intensiteit ervan, maar voornamelijk door de frequentie. Vrij vertaald betekent dit dat hoe vaker je gaat wandelen, hoe beter het is voor je brein. Je wandelingen hoeven dan ook niet altijd lang te duren en zeker ook niet al te inspannend te zijn. Belangrijk is vooral dat het wandelen een gewoonte wordt!

Hoe motiveer ik mezelf om te wandelen?

Een gewoonte maken van wandelen lijkt misschien lastig als je voor je gevoel altijd druk bent. Toch is het een van de makkelijkste dingen die je in je leven kunt integreren, want een korte wandeling maken kan bijna altijd en overal. Belangrijk is dat je een duidelijke motivatie hebt om te wandelen, zoals het verminderen van stress, het verbeteren van je humeur of het boosten van je energie.

Ook kan het motiverend zijn om samen met iemand anders te wandelen en om de afstanden bij te houden die je loopt. Je aantal stappen tel je bijvoorbeeld heel eenvoudig met een smartwatch, waardoor je jezelf kunt uitdagen om elke dag iets sneller of verder te lopen. Combineer dit met een gezonde Brain Balance-levensstijl en je zult versteld staan van de positieve veranderingen in je leven!