Charlotte Labee

14 t/m 18 juni Brain Energy Retreat

Burn-out: alles over de symptonen, het voorkomen en herstellen

Een burn-out, het komt steeds vaker voor. Waar eerst maar liefst al 1 op de 5 werkende Nederlanders symptomen vertoonde, blijft dit aantal schrikbarend toenemen. En dan niet alleen meer onder de werkende Nederlanders, maar ook steeds meer onder jongeren. Door de tekorten op de arbeidsmarkt dreigt zelfs een explosie aan burn-outs, waarschuwen arbodiensten. Dat is zorgelijk! Tijd om hier verandering in te brengen.

Een burn-out is het gevolg van langdurige stress en emotionele overspannenheid. Je spreekt van een burn-out als iemand minimaal een half jaar last heeft van verschillende mentale en lichamelijke klachten. Vrijwel altijd is er sprake van spanningsklachten, een gevoelsmatig verlies van controle over het eigen leven en het niet meer goed kunnen uitvoeren van dagelijkse taken thuis, op het werk, in de sociale omgeving of in het verkeer. 

Voorbeelden van lichamelijke klachten zijn duizeligheid, tintelingen, spierpijn. Voorbeelden van mentale klachten zijn vergeetachtigheid, angstklachten, lusteloosheid. 

Negeer deze symptomen niet en onderneem direct actie.

Lees hier nog meer over welke symptomen je kunt herkennen. 

Wat gebeurt er in het brein tijdens een burn-out?

Een burn-out zorgt niet alleen voor mentale en lichamelijke klachten, maar heeft ook daadwerkelijk invloed op je brein. Hieronder de invloed van een burn-out op je hersenen: 

  • De amygdala vergroot: Mensen met veel beroepsmatige stress hebben een aanzienlijk grotere amygdala hebben dan gemiddeld. Deze mensen lopen dan ook een hoger risico op een burn-out. Hoe langer dit duurt, hoe groter de disbalans in de hersenen wordt.
  • De prefrontale cortex verduntDit breingedeelte is betrokken bij veel emotionele en cognitieve functies. Hierdoor gaat een burn-out vaak ten koste van zaken zoals het denk- en leervermogen, concentratievermogen, probleemoplossend vermogen, geheugen en het vermogen om beslissingen te nemen. Ook neuroplasticiteit – het vermogen van je brein om zich een leven lang te ontwikkelen en te groeien – wordt bij een burn-out aangetast. Een kleinere prefrontale cortex is namelijk minder goed in staat om nieuwe informatie op te slaan en oude data te behouden. 
  • De basale ganglia verkleinenDit hersendeel is verantwoordelijk voor motorische activiteit zoals het coördineren van bewegingen. Helaas verkleinen bij een burn-out zowel de prefrontale cortex als de basale ganglia, waardoor je gehele proces van dingen leren én uitvoeren verstoord raakt. 
  • Je hersenverbindingen verzwakkenOnderzoek laat zien dat de verbindingen tussen de amygdala en cortex cingularis anterior (een deel van de prefrontale cortex) bij onderzoeksdeelnemers met een burn-out aangetast kunnen zijn. Hierdoor blijkt het voor deze mensen lastiger om negatieve emoties te verwerken en beheersen. 

 

In mijn burn-out training geef ik je veel informatie over hoe je brein werkt en hoe deze reageert op een burn-out.  

Hoe kun je een burn-out voorkomen?

Alles begint in de hersenen, zo ook een burn-out. Zorg daarom goed voor je brein om dit te voorkomen. Ik geef je 5 tips: 

  1. Eet gezonde voeding met de juiste voedingsstoffen, echt Brain Food. Meer weten over de beste hersenvoeding tegen burn-out en andere gezondheidskwalen? Bestel dan mijn Brain Food-boek! 
  2. Beweeg voldoende. Onderzoeken laten zien dat regelmatig bewegen helpt om een burn-out te voorkomen. Wandelen in de natuur werkt bijvoorbeeld heel goed. 
  3. Slaap voldoende. Net als stress en vermoeidheid, zijn ook stress en slecht slapen een vicieuze cirkel. Als je beter slaapt, ben je dan ook een stuk minder gevoelig voor stress. 
  4. Ontspan ook gedurende de dag. Denk bijvoorbeeld aan meditatie in de lunchpauze of wat ademhalingsoefeningen op het toilet. 
  5. Verander je mindsetVerander je mindset door nieuwe doelen te stellen, je dromen na te jagen en te investeren in je persoonlijke ontwikkeling en groei. Dit zijn allemaal zaken die je een nieuw perspectief op de toekomst geven en zo helpen om een burn-out te voorkomen. 

 

In mijn burn-out training geef ik ook veel tips hoe je een burn-out kunt voorkomen.  

Hoe herstel je van een burn-out?

Hoe langer je met een burn-out rondloopt, hoe langer het herstel duurt. Wees je dus bewust van de eerste symptomen en onderneem direct actie.  

Etherische lavendelolie heeft een kalmerend effect op het zenuwstelsel. Onderzoek laat zien dat de olie stressgerelateerde factoren zoals bloeddruk, huidtemperatuur en hartslag kan verlagen. Daarnaast kunnen de alfa-golven (8-12 Hertz) en thèta-golven (4-8 Hertz) in het brein toenemen. 

De Balance Your Senses Spray Lavender raad ik aan voor iedereen die soms last heeft van een onrustig of opgejaagd gevoel. De spray kan met zijn heerlijke geurbeleving stressvolle gevoelens verzachten en zorgen voor meer rust en kalmte op spannende momenten. 

Fase 1

De eerste herstelfase bij een burn-out draait om acceptatie en ontspanning. Accepteer dat je tegen je eigen grenzen bent aangelopen en blijf hier niet de hele dag over piekeren. Journalen kan helpen om je gedachten van je af te schrijven. Zorg daarnaast voor een gestructureerde dagindeling, genoeg  ontspanmomenten  en  slaap en probeer waar mogelijk zoveel mogelijk door te blijven werken. 

Fase 2

De tweede fase in het herstel van een burn-out draait om het identificeren van oorzaken en oplossingen. Welke factoren in je levensstijl zorgen voor stress en spanning? Kun je deze dingen in het vervolg vermijden of er beter mee omgaan? Welke concrete veranderingen moet je in je leven aanbrengen om een terugval in de toekomst te voorkomen? 

Fase 3

Levensstijlverandering

De derde herstelfase bij een burn-out draait om het implementeren van de bedachte oplossingen in je leven. Vermijd onnodige dingen die je overmatige spanning bezorgen (doe ook rustig aan met alcohol) en doe meer van de activiteiten die je hersenen helpen herstellen. Zowel lichamelijk als psychisch is het in deze fase belangrijk om in jezelf en je eigen gezondheid te blijven investeren. 

In mijn burn-out training geef ik je tips voor herstel, maar nog belangrijker, hoe je een burn-out kunt voorkomen.   

Meer informatie over burn-out

Hoe ontstaat een burn-out?

Maar liefst 1 op de 5 werkende Nederlanders ervaart jaarlijks klachten vanwege een burn-out. Dit kan leiden tot gevoelens van moeheid, onrust, afleiding, vergeetachtigheid tot

Lees verder »

Hoe lang duurt een burn-out?

Een burn-out behoort tot de snelst opkomende mentale aandoeningen in de westerse wereld. Minimaal 20% van de Nederlandse beroepsbevolking vertoont burn-out symptomen zoals vergeetachtigheid, chronische

Lees verder »

Producten die helpen bij het voorkomen of herstellen van een burn-out

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg het e-book 'Top 10 Brain Foods' cadeau!

Ontvang wekelijks tips & tricks over het vergroten van je breinkennis voor een brein in balans!