Een burn-out is iets dat iedereen kan overkomen. De symptomen zijn heel uiteenlopend en dat geldt daarmee ook voor de duur van je herstel. Gelukkig heb jij zelf invloed op het verloop van een burn-out en hoe lang het duurt om ervan te herstellen. In dit artikel geven we tips over de verschillende fases in een volledig herstel en leggen we uit wat je kunt doen bij een terugval.
Welke fases zijn er in een burn-out herstel?
Een burn-out kenmerkt zich door fysieke en mentale uitputting en een algeheel verlies van plezier en levenslust. Daarnaast is er vaak sprake van symptomen zoals slapeloosheid, angst, vergeetachtigheid, duizeligheid, prikkelbaarheid en spijsverteringsklachten. Het verbeteren van de balans in je brein speelt een belangrijke rol in je herstel, want een burn-out kan de hersenen beschadigen.
Het herstel van een burn-out verloopt in drie verschillende fases:
Fase 1: Acceptatie en rust
De eerste herstelfase bij een burn-out draait om acceptatie en ontspanning. Accepteer dat je tegen je eigen grenzen bent aangelopen en blijf hier niet de hele dag over piekeren. Journalen kan helpen om je gedachten van je af te schrijven. Zorg daarnaast voor een gestructureerde dagindeling, genoeg ontspanmomenten en slaap en probeer waar mogelijk zoveel mogelijk door te blijven werken.
Fase 2: Oorzaken en oplossingen
De tweede fase in het herstel van een burn-out draait om het identificeren van oorzaken en oplossingen. Welke factoren in je levensstijl zorgen voor stress en spanning? Kun je deze dingen in het vervolg vermijden of er beter mee omgaan? Welke concrete veranderingen moet je in je leven aanbrengen om een terugval in de toekomst te voorkomen?
Fase 3: Levensstijlverandering
De derde herstelfase bij een burn-out draait om het implementeren van de bedachte oplossingen in je leven. Vermijd onnodige dingen die je overmatige spanning bezorgen (doe ook rustig aan met alcohol) en doe meer van de activiteiten die je hersenen helpen herstellen. Zowel lichamelijk als psychisch is het in deze fase belangrijk om in jezelf en je eigen gezondheid te blijven investeren.
Hoe lang duurt het herstel van een burn-out?
Hoe ernstiger en langduriger het verloop van een burn-out, hoe langer doorgaans ook de duur van het herstel. De eerste herstelfase duurt gemiddeld 3 weken, de tweede 3 tot 6 weken en de derde 6 weken. In totaal ben je dus al snel 12 tot 15 weken bezig om te herstellen.
Belangrijk om op te merken is dat de totale herstelduur per persoon sterk kan verschillen. Van alle werkgerelateerde psychische klachten duurt de herstelperiode van een burn-out namelijk het langst. Hierdoor kan het soms zijn dat het geen maanden, maar jaren duurt voordat je volledig herstelt.
Wat als ik een terugval heb in mijn burn-out herstel?
Het herstel van een burn-out verloopt vaak met ups en downs. Een terugval is hierbij heel normaal en kan voorkomen in alle fases. Vaak ben je in dit geval onbewust weer over je eigen grenzen heengegaan en geven je hersenen en lichaam een waarschuwingssignaal af.
Het is belangrijk om dit signaal serieus te nemen en je dagindeling direct bij te sturen. Ga bijvoorbeeld een dagje minder werken als je hier weer mee begonnen bent. De herstelperiode van een burn-out is een belangrijk leerproces waarmee je de basis legt voor een gezonde toekomst.
Volledig herstel van een burn-out: 5 tips
Voor een burn-out zijn allerlei behandelingen, waaronder cognitieve gedragstherapie, mindfulness, hartcoherentie en nog vele andere. Elk van deze behandelmethoden heeft zijn nut en benadert het probleem vanuit een specifieke invalshoek.
Wat ik echter in al deze methoden mis, is aandacht voor de cruciale rol die de hersenen spelen bij een burn-out. In de dagelijkse praktijk is het immers niet altijd mogelijk om stressvolle invloeden te vermijden, maar een brein in disbalans is hiervoor véél vatbaarder.
Geef je je hersenen wat ze nodig hebben, dan is de kans veel kleiner dat ze opgebrand raken. Dit zijn daarom mijn 5 beste tips om te herstellen van een burn-out:
- Beweeg. Matige beweging activeert je parasympathisch zenuwstelsel en activeert allerlei gelukstofjes in het brein. Het meest ontspannende effect heeft een rustige wandeling in de groene natuur.
- Slaap. Hoe minder je slaapt, hoe vatbaarder je bent voor stress. Ga daarom elke avond op tijd naar bed en kijk in de uren voordat je gaat slapen niet meer op je telefoon.
- Mediteer. Net als beweging activeert meditatie je parasympathisch zenuwstelsel. Hiermee kun je jezelf trainen om in tijden van spanning naar een rustig plekje te gaan in je hoofd.
- Verveel je. Niets doen is een van de beste dingen die je kunt doen om te herstellen van een burn-out. In het begin voelt het misschien ongemakkelijk, maar na verloop van tijd leer je ervan te genieten.
- Eet Brain Food. Je brein raakt sneller opgebrand als je het niet de bouwstoffen geeft die het nodig heeft. Eet daarom dagelijks Brain Food om het herstel van je burn-out te ondersteunen.
Burn-out: voorkomen is beter dan herstellen
Liever dan ervan te herstellen, wil je een burn-out natuurlijk voorkomen. Hier help ik je bij met mijn online burn-out training. In deze 4 uur durende online cursus ontdek je welke zaken een burn-out in de hand werken en je hersenen negatief beïnvloeden. Let op: deze training is niet genoeg voor volledig herstel van een burn-out, maar ondersteunt je in tal van belangrijke processen.