Enkele weken geleden schreef ik nog hoe belangrijk het is om te dromen. Ik doelde daarmee op dagdromen, in de context van het visualiseren van je doelen. Maar net zo belangrijk zijn de dromen die je hebt in je slaap.

Uit talloze wetenschappelijke onderzoeken is inmiddels gebleken dat je vooral droomt tijdens je REM-slaap. In deze belangrijke slaapfase zijn je hersenen heel actief, doordat ze gebeurtenissen van overdag verwerken. Die komen bijvoorbeeld als surrealistische versie terug in je dromen.

Is jouw slaap echter slecht, bijvoorbeeld omdat je tot diep in de nacht ligt te piekeren over problemen in je leven? Dan gaat dit ten koste van belangrijke slaapfases waaronder de REM-slaap en de diepe slaap.

Het gevolg: je belandt in een vicieuze cirkel van steeds meer stress en steeds minder slaap.

Waarom stress en slecht slapen elkaar versterken

Dat stress een slechte invloed heeft op je nachtrust, valt eenvoudig te verklaren. Door afgifte van het stresshormoon cortisol blijft je lichaam alert en kun je de slaap maar niet vatten. Hetzelfde mechanisme werkt echter ook andersom.

Na een nacht slecht slapen, voelt je leven net even wat zwaarder aan. Je bent futloos, hebt minder energie om aan problemen te werken en ziet alles net een tikje somberder in. Hierdoor ga je meer piekeren en creëer je nog meer stress.

Ik kan niet slapen door piekeren: wat nu?

In de praktijk is het nog best lastig om deze vicieuze cirkel van stress en slecht slapen te doorbreken. Het begint bij het weghalen van de stressoren die je hoge stressniveau in de eerste plaats veroorzaken.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan een te grote werkdruk, een volgeplande sociale agenda en ongezonde leefgewoonten. Want je wil op je werk presteren, genoeg tijd vrijmaken voor je vrienden en kunnen eten waar je zin in hebt.

Maar al deze zaken belasten je hersenen. Na een drukke werkdag een zak chips opentrekken en op je telefoon door social media scrollen doen je cortisolniveau niet dalen. Pas als je ruimte maakt voor échte ontspanning, tijd die helemaal voor jezelf is, kun jij je stress effectief verminderen.

Minder stress = minder prikkels voor je brein

Natuurlijk kun je niet alle stress wegnemen die je in je leven ervaart. Maar grote verbetering schuilt vaak in kleine dingen. Neem na je werk bijvoorbeeld tijd om te mediteren of te sporten, in plaats van te gaan Netflixen of borrelen met vrienden.

Probeer bewust gezonder te leven en kies in plaats van die zak chips voor eten waar je hersenen iets aan hebben. In zure kersen zit bijvoorbeeld melatonine, een natuurlijk slaaphormoon dat je helpt om makkelijker in slaap te vallen. Of neem een handje noten, met lekker veel magnesium dat je spieren helpt ontspannen voor de nachtrust.

En misschien nog wel de belangrijkste tip: leg die telefoon weg, het liefst al een paar uur voordat je wilt gaan slapen. Pas als je brein zo min mogelijk prikkels hoeft te verwerken, komt het in de ruststand die nodig is om in slaap te vallen.

Doorbreek de vicieuze cirkel van stress en niet kunnen slapen

Naast de bovengenoemde tips, zijn er natuurlijk veel meer dingen die je kunt doen om je stress te verminderen en je nachtrust te bevorderen. Het grappige is: al die zaken hebben met elkaar te maken.

Zo leidt een gezonde levensstijl tot minder stress, leidt minder stress tot een betere slaap, leidt een betere slaap tot een positievere mindset en leidt een positievere mindset tot een snellere persoonlijke ontwikkeling. En dat leidt weer tot meer geluk in je leven.

Zo zie je maar: je kunt het principe van de vicieuze cirkel ook in je voordeel laten werken!

Beter slapen en minder stress: zet de eerste stap

Wil je nu meer weten over thema’s als stressreductie, slaapverbetering en alles wat met een gezonde en gebalanceerde levensstijl te maken heeft? Met behulp van mijn Golden Growth Model kun jij in 6 stappen en 60 dagen je leven op een toegankelijke manier compleet transformeren.

Lees mijn boek, volg de online Golden Growth Academy® cursus of bezoek een van mijn lezingen bij jou in de buurt. Ik ben razend benieuwd naar de vooruitgang die jij in de komende maanden kan boeken!


© 2022 Brain Balance. Alle rechten voorbehouden

Charlotte Labee Nieuwsbrief

Gratis e-book
"Overprikkeld brein"

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en krijg mijn e-book “overprikkeld brein” cadeau.