Charlotte Labee

14 t/m 18 juni Brain Energy Retreat

Persoonlijke ontwikkeling

Het is nooit te laat om je te ontwikkelen!

 

WAT IS PERSOONLIJKE ONTWIKKELING?

Heb jij het gevoel dat er meer in het leven zit dan je er nu uithaalt? Dan heb je de eerste stap gezet richting persoonlijke ontwikkeling. Jezelf ontwikkelen begint namelijk met de wens en bereidheid om jezelf te veranderen. Bijvoorbeeld omdat je huidige privé- of werksituatie je niet bevalt. Of omdat je merkt dat je overtuigingen en gewoonten je tegenhouden bij het bereiken van je doelen.

Persoonlijke groei is nodig om over dit soort drempels heen te stappen en met een nieuwe mindset je dromen te verwezenlijken. Persoonlijke ontwikkeling is dus een bewuste keuze. Een keuze die je met je hart én je verstand moet maken. Blijf je liever in je comfortzone of durf je het avontuur aan te gaan? Ik beveel je het laatste van harte aan. Want als mens kun je ieder moment van je leven (waar je ook staat!) dingen veranderen. De enige vraag is: ben jij er klaar voor?

PERSOONLIJKE ONTWIKKELING EN HET BREIN

Elk mens is gemaakt om te bouwen en te creëren. Al vanaf onze geboorte willen we niets liever dan groeien en de wereld om ons heen verkennen. Dat gaat (letterlijk) met vallen en opstaan, maar door te leren van onze fouten bereiken we in onze kindertijd vaak onze doelen. Pas als we ouder worden, raken we angstiger om fouten te maken. We houden dan liever vast aan bekende patronen, met als gevolg dat onze persoonlijke ontwikkeling stagneert.

Belemmerende overtuigingen zoals ‘Laat ik dat maar niet doen, dat pakt vast slecht uit’ of ‘Ik ben veel te oud om dat nog te leren’ houden ons tegen in het najagen van onze dromen. En dat is zonde, want dit is helemaal niet nodig. Onderzoek wijst namelijk uit dat elk mens door de aangeboren neuroplasticiteit van het brein een leven lang kan leren en groeien. Kortom: het is nooit te laat om je persoonlijk te ontwikkelen. Of het nu in je lifestyle, op privé- of werkgebied is.

Charlotte Labee

ONTWIKKELING BEGINT MET BALANS IN JE BREIN

Natuurlijk moet je wel de energie hebben om deze positieve veranderingen in gang te zetten. Die innerlijke kracht begint in je hersenen. Een brein dat stress ervaart door opstapelende deadlines en een gebrek aan rust en gezonde voeding, is te uitgeput om optimaal te functioneren – laat staan om zich te ontwikkelen en nieuwe dingen aan te leren. Pas als er balans is in de hersenen, ontstaat er ruimte voor meer dan alleen het overleven van de waan van de dag. Je kunt je dan persoonlijk gaan ontwikkelen!

Brain Balance en jouw persoonlijke ontwikkeling kun je daarom niet los van elkaar zien. Zodra je met elementen als voeding, rust, mindset en beweging gaat werken aan een betere balans in het brein, ontwikkel je je bijna als vanzelf. Ineens komen die oude doelen en dromen weer opborrelen die waren vervaagd in de hectiek van alledag. Met een gebalanceerd brein en een meer ontspannen leven blijft de nieuwe versie van jezelf zich elke dag doorontwikkelen!

PERSOONLIJKE ONTWIKKELING: VOORBEELDEN EN TIPS

Ontwikkelen kun je jezelf op vele manieren. Wil je bijvoorbeeld assertiever, socialer, stressvrijer, gelukkiger, gezonder, zelfbewuster of flexibeler worden? Wil je lezingen geven voor honderden mensen (zoals ik doe) of simpelweg een betere manager worden voor je personeel? Het zijn slechts enkele voorbeelden van de talloze manieren waarop jij je persoonlijk kunt ontwikkelen. Wat jouw doel of droom ook is; het verwezenlijken ervan begint altijd met het formuleren (en visualiseren!) ervan.

Belangrijk om te weten is dat persoonlijke ontwikkeling geen lineair proces is. Net als in je kindertijd zul je dingen leren met vallen en opstaan. Fouten heb je nodig om jezelf te ontwikkelen en steeds dichter toe te werken naar je dromen. Eén van mijn belangrijkste tips is dan ook: probeer fouten niet krampachtig te vermijden, maar wees juist blij als je ze maakt. Het betekent een volgende stap in jouw persoonlijke ontwikkelproces en een volgende stap richting je dromen!

DE 7 BRAIN BALANCE PIJLERS VAN HET MENSELIJK SYSTEEM

Volledige balans bereik je door de zeven Brain Balance pijlers in balans te brengen. Dat begint bij de eerste pijler: kennis van het brein. Wanneer je begrijpt hoe jouw breinsysteem werkt, kun je deze kennis in gaan zetten om de rest van de pijlers in balans te brengen. De tweede pijler is jouw omgeving. Wanneer je je omringt met negatieve mensen of verleidingen, zal dit jouw eigen groei in de weg zitten. De derde pijler is ontspanning: essentieel voor het brein om prikkels te verwerken, op te laden en stress te ontladen. Want ook de mate van stress die je hebt is een belangrijke pijler. Kortstondige stressprikkels zijn goed voor je gezondheid, maar chronische stress die onderbewust sluimert is juist heel ongezond. Slaap en beweging zijn ook twee belangrijke pijlers die in balans moeten zijn. En als laatste: Brain Food. Meer dan twintig procent van alle voedingsstoffen die we binnenkrijgen gaat direct naar ons brein, en ons brein moet dan ook gevoed worden met de juiste voedingsstoffen om goed zijn werk te kunnen doen. Wanneer een van deze pijlers in disbalans is, beïnvloedt dat direct de andere pijlers en kun je in je hele systeem disbalans ervaren.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg het e-book 'Top 10 Brain Foods' cadeau!

Ontvang wekelijks tips & tricks over het vergroten van je breinkennis voor een brein in balans!