Charlotte labee theatertour

Charlotte labee theatertour

Tickets bestellen

Charlotte Labee / Hulp nodig bij Brain Food

Hulp nodig bij Brain Food

Brain Food is een term die de laatste jaren veel aan bekendheid heeft gewonnen. Dat komt mede door mij, omdat ik in mijn Brain Balance methode en bijbehorende boek op een toegankelijke manier de link tussen voeding en hersenwerking legt. Kort samengevat is dit mijn boodschap: je brein heeft gezonde voeding (ook wel brainfood of hersenvoeding) nodig om in balans te blijven en optimaal te functioneren.

Wat is Brain Food?

In totaal zijn er 45 voedingsstoffen die je breinbalans bewaken en je hersencapaciteit versterken. Voedsel dat rijk is aan deze stoffen, draagt dan ook het meeste bij aan een goed functioneren van je brein en daarmee aan jouw dagelijkse welbevinden. Zo ben je beter bestand tegen stress en de vele andere uitdagingen waar het leven je voor stelt.

Hersenvoeding: wat zijn de do’s en de don’ts?

Net zoals er voedsel is dat gezond is voor de hersenen, is er ook voeding met een desastreuze uitwerking op het brein. Met stip op één op de lijst van stoffen die je wilt vermijden, staat suiker. En dan vooral in de meest bewerkte, onnatuurlijke vorm. Suiker werkt ontstekingsverhogend, doet de hersenen krimpen, laat cognitieve functies achteruitgaan, verhoogt de kans op alzheimer of dementie en zorgt voor pieken en dalen in bloedsuikerwaarden.

Gelukkig zijn er ook stoffen waar je brein geen genoeg van kan krijgen. Hoog in de categorie brainfood scoren onder meer omega 3 en water (je hersenen bestaan voor een groot deel uit vetten en water), antioxidanten, voedingsvezels, choline en vitamines. Al deze stoffen voeden je brein op hun eigen manier en zorgen er gezamenlijk voor dat het in balans is en zijn potentieel kan benutten.

Wat zijn de beste voedingsmiddelen voor de hersenen?

Een stof zoals omega 3 is van nature veel aanwezig in voedingsmiddelen zoals vette vis. Leuk weetje: in de menselijke evolutie is de neocortex in het brein ontwikkeld nadat de mens wegens droogte dichterbij water ging wonen en hierdoor meer vis ging eten. Naast visvetten maken ook gezonde vetten zoals extra vierge olijfolie (vanwege de polyfenolen en vitamine E) en eieren (inclusief dooier vanwege de choline) je brein sterker, slimmer en gezonder. Daarnaast zijn groente en fruit belangrijk vanwege de natuurlijk aanwezige vitamines, antioxidanten en voedingsvezels.

Maar in hoeverre zijn de bovengenoemde voedingsmiddelen eigenlijk voldoende aanwezig in jouw dagelijkse dieet? Als jij eet zoals de meeste mensen, is de kans groot dat je te weinig van een aantal belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt. Zo eet de gemiddelde Nederlander dagelijks slechts 131 gram groente, waar de Schijf van Vijf  250 gram aanbeveelt (ik raad 500 tot 800 gram per dag aan). Van een voor het brein schadelijke stof als suiker krijgt de gemiddelde Nederlander met 110 gram dagelijks dan weer veel teveel binnen.

Brain food: onderdeel van de Brain Balance Methodiek

Zoals de naam al aangeeft, draait het bij de Brain Balance Methodiek allemaal om balans in het brein. Die balans kun je bereiken met onder andere de juiste beweging, rust en dus ook voeding. Gezond eten en drinken is essentieel om gebalanceerd in het leven te staan en jezelf een goede uitgangspositie te geven om je dromen na te jagen. Want dit lukt niet met een uitgeput brein dat door teveel en suikerrijk eten van de ene bloedsuikerpiek naar de andere jaagt.

Gelukkig is het eten van brainfood niet alleen heel gezond, maar ook nog eens heel makkelijk en lekker. In de blogartikelen op deze website vind je heerlijke recepten, die je zelf thuis in een handomdraai kunt maken. In m’n boek staat daarnaast een weekschema dat je gevarieerd laat eten en waarmee je alle belangrijke voedingsstoffen voor je hersenen binnenkrijgt. Zo wordt het bereiken van Brain Balance een stuk makkelijker!