Charlotte labee theatertour

Charlotte labee theatertour

Tickets bestellen

Charlotte Labee / Mediteren

Mediteren

Meditatie: een veelzijdige tool voor balans, geluk en prestaties

Meditatie, je hebt er waarschijnlijk al eens van gehoord en misschien ook al zelf ervaren wat meditatie is. Bij Brain Balance zetten wij meditatie in als veelzijdige tool die jou kan helpen meer balans, geluk en prestatie te brengen. Lees hieronder verder als jij wilt weten hoe ook jij kan leren mediteren.

Wat is mediteren?

Beginnend bij het begin: wat is mediteren? Mediteren is van oorsprong een oefening waardoor jouw geest tot rust kan komen. Je brengt je aandacht naar je binnenwereld in plaats van de buitenwereld. Wat betekent dat je jouw zintuigen inzet om bijvoorbeeld te focussen op je lichaam en op je ademhaling in plaats van op je telefoon of je to do list. Het idee is om je gedachten te verstillen waardoor je meer in het nu komt en meer rust en helderheid creëert.

Dit doe je door bijvoorbeeld een geleide meditatie op te zetten (zie vormen van mediatie voor meer voorbeelden). Door middel van muziek en spraak wordt je in de meditatie meegenomen en krijg je instructies om te volgen. De kunst is om met je aandacht bij de meditatie te blijven. Er zijn veel verschillende meditatieoefeningen beschikbaar. Bij Brain Balance hebben wij uiteraard ook meditatiepakketten beschikbaar zodat jij meteen kunt beginnen. Een goede start om te leren mediteren!

Wat is het belang van mediteren?

Zoals in het intro al benoemd kan meditatie je helpen om je brein in balans te brengen. Maar er zitten nog vele andere voordelen aan. Zo stimuleert mediteren BDNF (groeihormoon voor je hersenen), neuroplasticiteit (vermogen om nieuwe verbindingen te maken), ontspanning, dankbaarheid en geluk.

De voordelen van meditatie op een rijtje:

 • Vertraagt het verouderingsproces
 • Verlicht rugpijn
 • Stimuleert een gezonde lifestyle
 • Doorbreekt eenzaamheid
 • Meer dankbaarheid
 • Meer geluk
 • Meer zelfreflectie
 • Stress release
 • Meer zelfbewustzijn
 • Aanmaak BDNF (groeihormoon voor je hersenen)
 • Aanmaak van nieuwe neuronen
 • Hoger libido
 • Beter slapen
 • Ontspanning
 • Beter geheugen
 • Meer focus
 • Meer rust

Vormen van meditatie

Er zijn verschillende vormen van meditatie. De geleide meditatie, ontspanning meditatie en de visualisatie meditatie zijn heel mooi voor beginners. Wanneer jij al meer geoefend bent of een uitdaging aan wil gaan is transcendente meditatie (mantra meditatie) iets voor jou.

Geleide meditatie De geleide meditatie is iedere vorm van mediatie waarbij jij instructies krijgt wat te doen, waar op te focussen en hoe te ademen. Dit gaat altijd via stembegeleiding van degene die de meditatie voor jou maakt en inspreekt. Een goede meditatie voor beginners!

Ontspanning meditatie Een meditatievorm gericht op ontspanning. Merk jij dat je veel in je hoofd aan het malen bent, veel nadenkt en niet in het hier en nu kunt blijven? Dan is dit een fijne vorm voor jou. Het helpt je om je lichaam en geest te ontspannen en meer aanwezig te zijn in het nu.

Visualisatie meditatie Een variant van meditatie gericht op visualisaties. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je meegenomen wordt in de natuur of in een landschap. Ook zijn er meditaties waarbij je meer focus hebt op hoe jij je wilt voelen, hoe dat er uit ziet en wie jij dan bent. Dit heeft vaak linkjes met manifesteren en de focus op positieve houding naar het leven toe.

Transcendente meditatie De transcendente meditaties zijn gericht op een mantra. Deze meditatie wordt in stilte gedaan. Tijdens de stilte herhaal je het mantra in je hoofd met het idee dat dit steeds dieper zakt en uiteindelijk rust en stilte bereikt in je zijn.

Leren mediteren in een handomdraai

 • Kies een moment en vorm dat past voor jou.

Wil je bijvoorbeeld je dag met focus en energie starten is een visualisatie meditatie in de ochtend een goede optie. Als je wilt focussen op ontspanning of slaap is een avond meditatie met een bodyscan een hele geschikte vorm. Het zijn beide fijne meditatieoefeningen, experimenteer met wat voor jou een goede stap is. Als het je eerst keer (of een van de eerste keren) is, kies dan een meditatie van een paar minuten. Geef jezelf de ruimte om te oefenen.

 • Zorg voor een veilige en rustige omgeving

Blok de tijd die je voor je meditatie nodig hebt voor jezelf en zorg dat je een fijne plek hebt waar je rustig en ongestoord kunt zitten of liggen. Steek bijvoorbeeld een kaarsje aan, dem de lichten en zorg dat je het lekker warm hebt. Maak er een fijn moment van voor jezelf of jouw meditatieoefening te doen.

 • Tips voor meditatieoefeningen

Wanneer je beginner bent in mediteren kan het voorkomen dat jouw gedachtes alle kanten op vliegen. Misschien hoor je soms niet eens de muziek of wat er in de meditatie gezegd wordt. Dit is niet erg, het is onderdeel van het proces. Je hebt jarenlang een heel actief brein gehad die constant gedachtes en to do’s aanlevert voor jou. Investeer in het oefenen en je zult merken dat je steeds vaker en langer je aandacht er helemaal bij kunt houden. Ben een cheerleader voor jezelf, het feit dat je de meditatie aanzet is de belangrijkste stap.