Onrustige darmen, overprikkeld brein

Onrustige darmen, overprikkeld brein

Pre-order nu

Charlotte Labee / Hulp nodig bij / Mediteren met kinderen

Mediteren met kinderen

Mediteren met kinderen: meer focus, rust en ontwikkeling

Mediteren met kinderen is een hele mooie manier om kinderen al van jongs af aan mee te geven dat zij zelf rust, focus en aandacht kunnen aanbrengen. De voordelen van mediteren (met je kind) zijn eindeloos: het is een vaardigheid om stress te verminderen, emotionele balans te scheppen, beter te slapen en versterken van de band met je kind. Ook versterkt het het zelfbewustzijn: het vermogen om na te denken over wie je bent, wat je doet en wat je nodig hebt.

Waarom meditatie voor kinderen?

Stel je voor wat de voordelen van mediteren voor jou had kunnen doen op de middelbare school bijvoorbeeld. Of voor belangrijke presentaties of op stressvolle momenten. Het is een vaardigheid die je op alle momenten van je leven kunt inzetten om jezelf in balans te brengen (en houden). En als je dat op jonge leeftijd al leert, is dat natuurlijk fantastisch voor je verdere leven.

Daarom is meditatie voor kinderen zo belangrijk. Zodat je ze van jonge leeftijd aan al leert in het nu te leven, aandacht te hebben voor wat er is en stress zelf te kunnen verminderen in ieder gewenst moment.

Wat is meditatie voor kinderen?

Mediteren voor kinderen is een oefening en vaardigheid die je kunt trainen om rust te creëren in de binnenwereld van jouw kind. Het idee van een meditatie dat je gedachtes, emoties en lichaam tot rust komen. Innerlijke stilte wordt het ook wel genoemd. Dit vraag om oefening en aandacht. Een meditatie nodigt uit om in het nu aanwezig te zijn en zacht te zijn voor alles wat er voorbij komt.

Door het doen van meditaties breng je de aandacht van de buitenwereld meer naar de binnenwereld. Kinderen zijn de hele dag door aan het leren door te zien, horen, doen en ervaren. Die prikkels komen binnen, worden (soms niet volledig) verwerkt en zorgen voor emoties bij jouw kind. Van blij tot teleurgesteld en van boos tot enthousiast. Dat hoort er allemaal bij.

Zorg voor meer innerlijke rust, ruimte en aandacht voor de binnenwereld, door het doen van meditatie. Leer je jouw kind emoties observeren, situaties vanuit een ander perspectief te bekijken, rust in het brein wat zorgt voor een versterking van het zelfbewustzijn. Een mooie vaardigheid om gezond om te gaan met gedachtes en gevoelens. Dit zorgt voor zelfvertrouwen en positief zelfbeeld.

Hoe doe je een mediatie met kinderen?

Stel je wilt starten met het mediteren met jou kind(eren), waar begin je dan? Zorg dat je samen een fijn plekje creëert met je kind. Warm, zacht écht een momentje voor rust en jullie samen. Maak er een heuse beleving van, met lichtjes, kussentjes, een oogmaskertje, geuren, net wat jullie fijn vinden. Kinderen volgen graag jouw voorbeeld, dus super mooi dit samen met je kind om te leren. Heel goed voor jullie band en natuurlijk is het ook heel fijn voor jezelf om een momentje te mediteren!

Voor beginners is het fijn om een meditatie te kiezen waarin je door een stem begeleid wordt in de meditatie. Dit heet een geleide meditatie. De vertellende stem neemt je mee in een verhaal of geeft je opdrachten om je aandacht ergens op te focussen. Zo hoef je alleen maar te gaan zitten of liggen en je aandacht richten op de stem. Vooral als je beginnend bent in mediteren, is het fijn om meditaties te kiezen die jou begeleiden naar je innerlijke wereld.

Kies voordat je het momentje pakt met je kind een korte meditatie (dit kan je ook samen doen). Om je alvast een beetje op weg te helpen kun je hier onze geleide kindermeditaties vinden! In deze 5 meditaties neemt Charlotte Labee jou en je kind mee in verschillende meditaties met schildpadden, vlinders, geliefd voelen, leren mediteren en het vergroten van zelfvertrouwen.

Metaforen en fantasie gebruiken

Voor kinderen wordt vaak gebruik gemaakt van metaforen en een fantasiewereld in meditaties. Bijvoorbeeld uit natuur. De zon voor lichtheid en positiviteit, een krachtig dier voor zelfvertrouwen en steun, een zee of bos voor rust, vogels voor vrijheid en ruimte, het favoriete dier voor spelen en lachen. Kastelen voor dromen en mogelijkheden. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Het gebruik van metaforen en fantasie kun je ook dagelijks inzetten, door ook los van de meditatie te refereren naar de symbolieken die in de meditatie naar voren komen. Bijvoorbeeld in een verdrietige situatie vertellen en vragen te stellen over een krachtige leeuw of olifant. Zo leer je ook in het dagelijks leven aan je kind om de vaardigheden van meditatie mee te nemen in de praktijk.

Ben je geïnspireerd en wil je samen met je kind leren mediteren? Ben dan zo krachtig en vastberaden als een leeuw en pak meteen door 😉 Kies nú het moment waarop je hier tijd voor vrijmaakt met jouw kind en hier vind je de kindermeditaties zodat je meteen kunt beginnen!