Charlotte Labee

Gezondheid

een gezond brein is nodig voor een gezond lichaam

Wat is gezondheid?

Bij gezondheid denken veel mensen aan lichamelijk functioneren. Maar gezondheid behelst meer dan je lichaam alleen. Ook je mentale en emotionele toestand spelen een belangrijke rol in een gezond leven. Er is een bovendien een interessante overeenkomst tussen al deze facetten: ze vinden allemaal hun oorsprong in de hersenen.

Een gezond brein is dan ook een eerste voorwaarde voor een leven in gezondheid. Maar wat maakt een brein nu precies gezond? Het antwoord vinden we in de evolutie en de werking van verschillende hersengebieden. Bewuste en onbewuste systemen strijden in het brein om voorrang en krijgen van jou onder invloed van omgevingsfactoren wel of geen prioriteit. Slaat de balans teveel door naar één systeem? Dan gaat dat ten koste van de gezondheid van je hersenen en daarmee die van jou als mens.

 

Hoe kun je gezonder leven?

Nu je weet dat gezondheid begint in je brein, ben je een stapje dichterbij een gezond leven. Er zijn namelijk verschillende manieren waarop je de werking van je hersenen positief kunt beïnvloeden. Het draait hierbij vooral om het wegnemen van dat wat slecht is, zodat er ruimte ontstaat voor dat wat goed is. Voor vrijwel elk mens zijn deze slechte en goede invloeden vergelijkbaar. Want ondanks onze soms grote individuele verschillen, vertonen onze hersenen verrassend veel gelijkenis!

Een voorbeeld van een zeer negatieve invloed op onze hersenen is bijvoorbeeld stress. Een chronisch verhoogd stressniveau is zelfs zó schadelijk, dat je brein er letterlijk van krimpt. Een positieve invloed daarentegen hebben momenten van geluk, die je in een gezondere fysieke en mentale staat brengen en je hersenen weer ruimte geven voor groei en neuroplasticiteit. Een goede balans tussen deze verschillende invloeden is nodig voor een brein in goede balans en gezondheid.

2022-cl-brain-food-tour-ex-130
Een gezond brein is nodig voor een gezond lichaam
Charlotte Labee
-
Brain Balance Expert

Gezondheid begint bij Brain Balance

Brain Balance bereiken is echter complexer dan alleen het verminderen van stress en het vergroten van geluksmomenten. Ook je mindset, voeding, rust en beweging dragen allemaal een steentje bij. En om het nog ingewikkelder te maken hebben al deze factoren ook nog eens invloed op elkaar.

Nu begrijp je waarom het zo makkelijk is om in een vicieuze cirkel terecht te komen; zowel positief als negatief. Vermoeidheid leidt bijvoorbeeld sneller tot ongezond eten (je grijpt eerder naar chips en koekjes), wat weer ten koste gaat van je zelfbeeld en mindset.

Aan de andere kant zorgt ’s ochtends sporten dat je de dag met een energiek gevoel begint en waarschijnlijk beter op je eten let (anders is het zonde van die workout!). Voor Brain Balance en gezondheid moet je de belangrijkste pijlers in je leven dus goed op orde hebben.

Brainfood: de basis voor gezonde voeding

Aan één van deze pijlers wil je voor je gezondheid nog wat extra aandacht besteden: voeding. Je hersenen hebben dagelijks 45 voedingsstoffen nodig om optimaal te presteren. Het verbeteren van je eetgewoonten ligt daarom iets ingewikkelder dan bijvoorbeeld het vermeerderen van je dagelijkse hoeveelheid beweging. In mijn boek  vind je heerlijke recepten die ervoor zorgen dat je al deze waardevolle voedingsstoffen op een leuke en makkelijker manier binnenkrijgt.

Voeding die erg gezond is voor je hersenen, noem ik ook wel brainfood. Dit soort eten helpt om de balans in je hersenen te herstellen en je hersencapaciteit te versterken. Dit heeft weer een positieve invloed op alle andere gebieden in je leven en draagt bij aan de gezondheid van je lichaam en geest. Met praktische én lekkere brainfood-recepten zul je al binnen korte tijd de gunstige effecten van voedingsstoffen zoals omega 3, choline, voedingsvezels, antioxidanten en vitaminen ervaren.

Brain Food Smoothies Boek

Je brein heeft gezonde voedingsstoffen nodig om in balans te blijven en optimaal te blijven functioneren, nu en in de toekomst. En dat is precies waar breinexpert Charlotte Labee je in Brain Food Smoothies bij helpt!   

Beter voor je hersenen zorgen, begint bij het veranderen van je lifestyle. Elke dag weer doen we op de automatische piloot dezelfde producten in ons boodschappenmandje. Deze vastgeroeste gewoontes zijn in onze hersenen geprogrammeerd. En dat terwijl ons brein gezonde voeding nodig heeft om goed te functioneren.

Aan de hand van de laatste inzichten uit de orthomoleculaire geneeskunde en neurowetenschap laat Charlotte Labee zien hoe je met brain food je leefstijl kunt aanpakken. Combineer de kracht van goede voeding met die van je eigen brein om nieuwe gewoontes te creëren en je gezondheid en mindset ingrijpend te veranderen.

De heldere uitleg over de (samen)werking van je hersenen en darmen, handige breinweetjes over belangrijke voedingsstoffen en supplementen, praktische voedingstips en 80 heerlijke smoothierecepten gaan je helpen lekkerder in je vel te zitten.

Brain Food Boek

Het Brain Food-boek is voor iedereen die meer wil halen uit voeding en het leven. Je ontdekt hoe je de kracht van natuurlijke voeding combineert met die van je eigen brein om nieuwe gewoonten te ontwikkelen en je leven en gezondheid ingrijpend te veranderen. De praktische voedingstips en heerlijke recepten in het boek maken het makkelijk en leuk om Brain Food in je leven te integreren en lekkerder in je vel te zitten dan ooit. 

Op een uitgebreide maar toch toegankelijke manier vertelt Charlotte je over de laatste inzichten uit de orthomoleculaire geneeskunde en neurowetenschap. 

Het boek is op logische wijze opgebouwd, zodat alle belangrijke thema’s rondom voeding en het brein uitgebreid aan bod komen. Bij het kiezen van onderwerpen om over te schrijven, heb ik rekening gehouden met de vragen die me vaak gesteld worden. 

Het resultaat is meer dan 300 pagina’s boordevol: 

  1. Voedingsadvies en recepten
  2. Praktische tips & eetmomenten
  3. Up-to-date breinkennis & Golden Growth Model
  4. Achtergrondinformatie

DE 7 BRAIN BALANCE PIJLERS VAN HET MENSELIJK SYSTEEM

Volledige balans bereik je door de zeven Brain Balance pijlers in balans te brengen. Dat begint bij de eerste pijler: kennis van het brein. Wanneer je begrijpt hoe jouw breinsysteem werkt, kun je deze kennis in gaan zetten om de rest van de pijlers in balans te brengen. De tweede pijler is jouw omgeving. Wanneer je je omringt met negatieve mensen of verleidingen, zal dit jouw eigen groei in de weg zitten. De derde pijler is ontspanning: essentieel voor het brein om prikkels te verwerken, op te laden en stress te ontladen. Want ook de mate van stress die je hebt is een belangrijke pijler. Kortstondige stressprikkels zijn goed voor je gezondheid, maar chronische stress die onderbewust sluimert is juist heel ongezond. Slaap en beweging zijn ook twee belangrijke pijlers die in balans moeten zijn. En als laatste: Brain Food. Meer dan twintig procent van alle voedingsstoffen die we binnenkrijgen gaat direct naar ons brein, en ons brein moet dan ook gevoed worden met de juiste voedingsstoffen om goed zijn werk te kunnen doen. Wanneer een van deze pijlers in disbalans is, beïnvloedt dat direct de andere pijlers en kun je in je hele systeem disbalans ervaren.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg het
e-book 'Overprikkeld brein' cadeau!

Ontvang wekelijks handige tips en technieken om je denkvermogen te verbeteren
en een gezonde mentale balans te behouden!

Charlotte Labee Nieuwsbrief

Gratis e-book
"Overprikkeld brein"

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en krijg mijn e-book “overprikkeld brein” cadeau.