Charlotte Labee

Brainfood

Gezonde voeding is nodig voor een gezond brein in balans

 

WAT IS BRAINFOOD?

Brainfood is een term die de laatste jaren veel aan bekendheid heeft gewonnen. Dat komt mede door mij, omdat ik in mijn Brain Balance methode en bijbehorende boek op een toegankelijke manier de link tussen voeding en hersenwerking legt. Kort samengevat is dit mijn boodschap: je brein heeft gezonde voeding (ook wel brainfood of hersenvoeding) nodig om in balans te blijven en optimaal te functioneren.

Maar wat is gezonde voeding nu eigenlijk? En welke voedingsmiddelen geven je hersenen het meeste van wat ze nodig hebben? In totaal zijn er 45 voedingsstoffen die je breinbalans bewaken en je hersencapaciteit versterken. Voedsel dat rijk is aan deze stoffen, draagt dan ook het meeste bij aan een goed functioneren van je brein en daarmee aan jouw dagelijkse welbevinden. Zo ben je beter bestand tegen stress en de vele andere uitdagingen waar het leven je voor stelt.

HERSENVOEDING: WAT ZIJN DE DO’S AND DON’TS?

Net zoals er voedsel is dat gezond is voor de hersenen, is er ook voeding met een desastreuze uitwerking op het brein. Met stip op één op de lijst van stoffen die je wilt vermijden, staat suiker. En dan vooral in de meest bewerkte, onnatuurlijke vorm. Suiker werkt ontstekingsverhogend, doet de hersenen krimpen, laat cognitieve functies achteruitgaan, verhoogt de kans op alzheimer of dementie en zorgt voor pieken en dalen in bloedsuikerwaarden.

Gelukkig zijn er ook stoffen waar je brein geen genoeg van kan krijgen. Hoog in de categorie brainfood scoren onder meer omega 3 en water (je hersenen bestaan voor een groot deel uit vetten en water), antioxidanten, voedingsvezels, choline en vitamines. Al deze stoffen voeden je brein op hun eigen manier en zorgen er gezamenlijk voor dat het in balans is en zijn potentieel kan benutten.

“Brain Food is geen dieet, het is een lifestyle.”
Charlotte Labee
Brain Balance Expert

WAT ZIJN DE BESTE VOEDINGSMIDDELEN VOOR DE HERSENEN

Een stof zoals omega 3 is van nature veel aanwezig in voedingsmiddelen zoals vette vis. Leuk weetje: in de menselijke evolutie is de neocortex in het brein ontwikkeld nadat de mens wegens droogte dichterbij water ging wonen en hierdoor meer vis ging eten. Naast visvetten maken ook gezonde vetten zoals extra vierge olijfolie (vanwege de polyfenolen en vitamine E) en eieren (inclusief dooier vanwege de choline) je brein sterker, slimmer en gezonder. Daarnaast zijn groente en fruit belangrijk vanwege de natuurlijk aanwezige vitamines, antioxidanten en voedingsvezels.

Maar in hoeverre zijn de bovengenoemde voedingsmiddelen eigenlijk voldoende aanwezig in jouw dagelijkse dieet? Als jij eet zoals de meeste mensen, is de kans groot dat je te weinig van een aantal belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt. Zo eet de gemiddelde Nederlander dagelijks slechts 131 gram groente, waar de Schijf van Vijf 250 gram aanbeveelt (Charlotte raadt 500 tot 800 gram per dag aan). Van een voor het brein schadelijke stof als suiker krijgt de gemiddelde Nederlander met 110 gram dagelijks dan weer veel teveel binnen.

BRAINFOOD: PIJLER ONDER BRAIN BALANCE

Zoals de naam al aangeeft, draait het bij Brain Balance allemaal om balans in het brein. Die balans kun je bereiken met onder andere de juiste beweging, rust en dus ook voeding. Gezond eten en drinken is essentieel om gebalanceerd in het leven te staan en jezelf een goede uitgangspositie te geven om je dromen na te jagen. Want dit lukt niet met een uitgeput brein dat door teveel en suikerrijk eten van de ene bloedsuikerpiek naar de andere jaagt.

Gelukkig is het eten van brainfood niet alleen heel gezond, maar ook nog eens heel makkelijk en lekker. In de blogartikelen op deze website vind je heerlijke recepten, die je zelf thuis in een handomdraai kunt maken. In m’n boek staat daarnaast een weekschema dat je gevarieerd laat eten en waarmee je alle belangrijke voedingsstoffen voor je hersenen binnenkrijgt. Zo wordt het bereiken van Brain Balance een stuk makkelijker!

Brain Food Boek

Het Brain Food-boek is voor iedereen die meer wil halen uit voeding en het leven. Je ontdekt hoe je de kracht van natuurlijke voeding combineert met die van je eigen brein om nieuwe gewoonten te ontwikkelen en je leven en gezondheid ingrijpend te veranderen. De praktische voedingstips en heerlijke recepten in het boek maken het makkelijk en leuk om Brain Food in je leven te integreren en lekkerder in je vel te zitten dan ooit. 

Op een uitgebreide maar toch toegankelijke manier vertelt Charlotte je over de laatste inzichten uit de orthomoleculaire geneeskunde en neurowetenschap. 

Het boek is op logische wijze opgebouwd, zodat alle belangrijke thema’s rondom voeding en het brein uitgebreid aan bod komen. Bij het kiezen van onderwerpen om over te schrijven, heb ik rekening gehouden met de vragen die me vaak gesteld worden. 

Het resultaat is meer dan 300 pagina’s boordevol: 

 1. Voedingsadvies en recepten
 2. Praktische tips & eetmomenten
 3. Up-to-date breinkennis & Golden Growth Model
 4. Achtergrondinformatie

Brain Food Smoothies Boek

Je brein heeft gezonde voedingsstoffen nodig om in balans te blijven en optimaal te blijven functioneren, nu en in de toekomst. En dat is precies waar breinexpert Charlotte Labee je in Brain Food Smoothies bij helpt!   

Beter voor je hersenen zorgen, begint bij het veranderen van je lifestyle. Elke dag weer doen we op de automatische piloot dezelfde producten in ons boodschappenmandje. Deze vastgeroeste gewoontes zijn in onze hersenen geprogrammeerd. En dat terwijl ons brein gezonde voeding nodig heeft om goed te functioneren.

Aan de hand van de laatste inzichten uit de orthomoleculaire geneeskunde en neurowetenschap laat Charlotte Labee zien hoe je met brain food je leefstijl kunt aanpakken. Combineer de kracht van goede voeding met die van je eigen brein om nieuwe gewoontes te creëren en je gezondheid en mindset ingrijpend te veranderen.

De heldere uitleg over de (samen)werking van je hersenen en darmen, handige breinweetjes over belangrijke voedingsstoffen en supplementen, praktische voedingstips en 80 heerlijke smoothierecepten gaan je helpen lekkerder in je vel te zitten.

Brain Food online training

Meer kennis over Brain Food en de invloed op jouw hersenen

Lukt het je niet vast te houden aan gezonde voeding? Heb je geen inspiratie meer? Of wil je gewoon goed voor je brein zorgen en beter in je vel zitten? Dan heb ik iets voor je!

Speciaal voor jou heb ik de Brain Food training opgezet. Gedurende een training van ruim 4 uur neem ik je mee in de wereld van Brain Food. Welke voedingsstoffen heeft ons brein nodig? Waarom is gevarieerd eten zo belangrijk? Hoe ga je aan de slag met Brain Food? Maar met name; hoe zorg je ervoor dat Brain Food binnenkort ook jouw lifestyle is?

Schrijf je hier in voor de Brain Food training en leer voor jezelf en voor je brein zorgen!

Wat houdt deze training in?
 • 4 uur durende online training met video’s, opdrachten en tools
 • Theoretisch begeleid met tekst
 • Concrete oefeningen
 • Online handboek met slides en informatie
 • Een live Q&A met Charlotte om al je vragen te stellen
 • Je hebt in totaal 3 maanden toegang tot alle informatie en video’s
 • Je kunt de training doen op de tijden wanneer het jou uitkomt
 • Na 3 maanden zou je met de aandacht en tijd die je in de training investeert, je brein beter kennen en er voor kunnen zorgen om in balans te blijven in uitdagende tijden
 • Je maakt van Brain Food een lifestyle
 • Je ontvangt thuis een Brain Balance map, pen en notitieblok om zo optimaal mogelijk de training te kunnen volgen.

DE 7 BRAIN BALANCE PIJLERS VAN HET MENSELIJK SYSTEEM

Volledige balans bereik je door de zeven Brain Balance pijlers in balans te brengen. Dat begint bij de eerste pijler: kennis van het brein. Wanneer je begrijpt hoe jouw breinsysteem werkt, kun je deze kennis in gaan zetten om de rest van de pijlers in balans te brengen. De tweede pijler is jouw omgeving. Wanneer je je omringt met negatieve mensen of verleidingen, zal dit jouw eigen groei in de weg zitten. De derde pijler is ontspanning: essentieel voor het brein om prikkels te verwerken, op te laden en stress te ontladen. Want ook de mate van stress die je hebt is een belangrijke pijler. Kortstondige stressprikkels zijn goed voor je gezondheid, maar chronische stress die onderbewust sluimert is juist heel ongezond. Slaap en beweging zijn ook twee belangrijke pijlers die in balans moeten zijn. En als laatste: Brain Food. Meer dan twintig procent van alle voedingsstoffen die we binnenkrijgen gaat direct naar ons brein, en ons brein moet dan ook gevoed worden met de juiste voedingsstoffen om goed zijn werk te kunnen doen. Wanneer een van deze pijlers in disbalans is, beïnvloedt dat direct de andere pijlers en kun je in je hele systeem disbalans ervaren.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg het
e-book 'Overprikkeld brein' cadeau!

Ontvang wekelijks handige tips en technieken om je denkvermogen te verbeteren
en een gezonde mentale balans te behouden!

Charlotte Labee Nieuwsbrief

Gratis e-book
"Overprikkeld brein"

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en krijg mijn e-book “overprikkeld brein” cadeau.