Onrustige darmen, overprikkeld brein

Onrustige darmen, overprikkeld brein

Pre-order nu

Wat is de kracht van visualiseren?

Leestijd 3 minuten
Blogs

Visualiseren. Het is de eerste stap in mijn Golden Growth Model.

Waarom? Omdat het realiseren van je droom vaak begint met een visualisatie. Al sinds mensenheugenis gebruiken succesvolle mensen deze techniek om hun doelen sneller te behalen.

En dat kun jij ook. Gewoon vanuit je luie stoel of vlak voor het slapen gaan in bed. Met slechts enkele minuten visualiseren per dag verander jij je gedachten, mindset en daarmee je leven.

Dat klinkt misschien iets te mooi om waar te zijn. Want:

Werkt visualiseren wel echt?

Ja hoor, niets zweverigs aan. De wetenschap heeft inmiddels lang en breed aangetoond dat gedachten je hersenen vergelijkbare instructies geven als handelingen.

Verschillende studies hebben zelfs laten zien dat het denken aan een activiteit bijna hetzelfde effect heeft als de activiteit uitvoeren. Dezelfde hersengebieden worden geactiveerd tijdens de visualisatie.

Geen grap: als jij visualiseert dat je naar de sportschool gaat, neemt je spierkracht met bijna de helft zoveel toe als wanneer je daadwerkelijk gaat.

Denken aan iets traint je brein om optimaal te presteren als het in werkelijkheid zover is. Dus hoe meer je eraan denkt… hoe beter je presteert.

Visualiseren: kan ik dat leren?

Ja hoor, visualiseren kan iedereen. Zelfs als je denkt dat je niet visueel bent ingesteld.

Piekeren doe je toch ook? In dat geval visualiseer je negatieve scenario’s. Dat wil je ombuigen naar positieve gedachten – naar je dromen.

Het visualiseren van je dromen lukt het beste vanuit een ontspannen toestand. Alleen dan kun je door je angsten en andere belemmeringen doordringen tot je onderbewuste. En slaan je hersenen de gedachte op alsof het een echte herinnering is.

Visualiseren is dus eigenlijk dagdromen met een doel

Weet je nog dat ik zei dat denken aan een activiteit in je brein bijna hetzelfde effect heeft als hem doen? Daarom is het belangrijk om je visualisaties zo levendig en gedetailleerd mogelijk te maken.

Voeg kleuren, beelden, geuren en geluid toe. Maak je dagdroom zó concreet en helder, dat je bijna geen onderscheid kunt maken met de realiteit. Geloof mij: dan doen je hersenen dat ook niet.

Visualisatieoefening:

  1. Ga zitten of liggen in een ontspannen maar krachtige houding
  2. Zet eventueel muziek op (klassieke muziek of binaural beats werken goed)
  3. Adem diep in, houd je adem 4 tellen vast en adem in 4 tellen uit. Herhaal dit 4 keer
  4. Kijk tijdens je visualisatie naar boven (met je ogen open of dicht)
  5. Visualiseer het bereiken van je einddoel en voel de euforie!

Herhaal deze visualisatie zowel ’s ochtends als ’s avonds. 5 minuutjes per keer is al genoeg. En onthoud: hoe realistischer je de visualisatie maakt, hoe groter het effect ervan. Opschrijven helpt ook.

Visualiseren: stel en bereik je doelen

Met alleen visualiseren ben je er nog niet. Ga daarom na wat je in jouw visualisatie anders doet dan nu. Ben je in je dromen gezonder? Actiever? Zelfverzekerder? Slimmer?

Stel dan concrete doelen om aan jezelf te werken en een betere versie van jezelf te worden. Je kunt ze de volgende keer ook in je visualisaties verwerken.

Zie jezelf deze doelen behalen, zonder weerstand en er juist volop van genietend. Alsof het niet anders kan zijn, en het je moeiteloos afgaat.

Dat is de kracht van visualisatie in een notendop

Je creëert uit je ultieme droom positieve gedachten. En stelt met een nieuwe mindset doelen die je helpen om deze droom werkelijkheid te maken.

En het eindresultaat? Dat is net zo onbegrensd als je eigen verbeeldingskracht. Durf je dromen daarom dagelijks te visualiseren, en creëer zo je eigen geluk.

“The harder you work… and visualize something, the luckier you get.” – Seal