Grootse dromen hebben we stiekem allemaal. Op onbewaakte momenten dagdromen we van het vervullen van onze diepste wensen. En van de betere versie van onszelf die dit gedroomde leven mogelijk maakt. Maar dan knipperen we met onze ogen en klinkt de onverbiddelijke stem van de dagelijkse realiteit.
Want:
- Het opgeven van je huidige baan is toch veel te riskant?
- In werkelijkheid ben je toch niet de persoon die je in je dromen voor je ziet?
- Wat moeten je familie en vrienden wel niet denken als je verandert?
Al snel winnen de belemmerende overtuigingen en gedachten het van je wens om te veranderen. Je lijkt de eerste stappen richting je droom op een onbeklimbare berg te moeten zetten. En daarmee verdwijnt ook de motivatie, die in eerste instantie nog zo krachtig leek…
Het probleem is niet je droom
Want die kan net zo goed werkelijkheid worden als een eeuwige illusie blijven. Het probleem zit in je negatieve mindset. Want als jij zelf niet de overtuiging hebt dat je droom waarheid wordt, hoe kan het dan ooit gebeuren?
Het probleem is waarschijnlijk dat je huidige doelen niet in lijn zijn met je dromen. Want terwijl jij in je stressvolle baan overuren draait voor de erkenning van die onredelijke baas, die nieuwe iPhone of die spaarzame vakantie, zijn het slechts pleisters op de wonde die je de confronterende realiteit van je dagelijkse bestaan voor even doen vergeten.
Voel je je leeg, opgebrand of futloos? Misschien komt het omdat je niet werkt aan je eigen doelen, maar aan die van iemand anders. En daarmee heb je jouw eigen droom bijna ongemerkt terzijde geschoven.
Gelukkiger worden is gelukkig simpel!
Durf je weer open te stellen voor je dromen. Visualiseer ze intens en regelmatig. En ga ermee aan de slag, in plaats van je blind te staren op mogelijke obstakels.
Destilleer uit je dromen concrete doelen en geniet van het voldane geluksgevoel dat je ervaart als je ze behaalt. Voorwaarde is wel dat deze doelen:
- Intrinsiek zijn
- Realistisch en haalbaar zijn
- Je uitdagen om te groeien
Intrinsieke doelen
Intrinsieke doelen zijn doelen die uit jezelf komen. Dit in tegenstelling tot extrinsieke doelen, die je bijvoorbeeld stelt om een (financiële) beloning te krijgen of iemand anders te pleasen.
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat interacties in het limbische deel van de hersenen (o.a. tussen de anterior insular cortex en het striatum) ten grondslag liggen aan het ervaren van intrinsieke motivatie.
Op deze manier helpt je brein je om effectiever en gemotiveerder toe te werken naar je dromen. Het is een aangeboren ‘succesmechanisme’ in jou (en ieder van ons), dat alleen nog wacht op de juiste input.
Realistische doelen
Hoe groots je dromen ook zijn; het beste is om ze op te splitsen in kleine en haalbare (sub)doelen. Bepaalde gedeelten van de hersenen maken namelijk geen onderscheid tussen wat we willen en wat we hebben.
- Het voordeel: als we een doel stellen, gedragen we ons sneller alsof we het al behaald hebben en dit vergroot de kans dat we het ook daadwerkelijk behalen
- Het nadeel: als we bang zijn om een doel niet te behalen, ervaart ons brein dit als het verliezen van een kostbaar bezit dat reeds van ons was
Dat laatste heeft te maken met het zogenaamde endowment effect: dat wat we reeds bezitten, waarderen we hoger dan dat wat we nog niet bezitten. Het verliezen daarvan doet extra pijn.
Hoe meer verschillende doelen je dus stelt en hoe onrealistischer deze zijn, hoe meer angst je brein creëert rondom het niet behalen ervan. Hierdoor vergroot de kans dat je de strijd tegen dat negatieve stemmetje in je hoofd verliest – en daarmee ook je dromen opgeeft.
Uitdagende doelen
Haalbare doelen stellen is dus het motto. Tegelijkertijd moeten ze ook weer niet té klein zijn. Dat gaat namelijk ten koste van je intrinsieke motivatie.
In het brein zijn dopamine en serotonine neurotransmitters die je belonen als je iets presteert. Je ervaart daarom een gevoel van voldoening, eigenwaarde en zelfvertrouwen, elke keer dat je stappen zet richting het behalen van een uitdagend doel.
Dit lukt niet zonder het overwinnen van de nodige innerlijke weerstand. Je zult je persoonlijk moeten ontwikkelen om je doelen te bereiken en soms diepgewortelde angsten moeten overwinnen.
Door uitdagende doelen te stellen maar de uitkomst ervan geregeld te visualiseren, zul je je eerder gedragen als de versie van jezelf die deze doelen ook daadwerkelijk bereikt. Onthoud wel dat persoonlijke ontwikkeling soms pijnlijk is en niet gaat zonder vallen en opstaan. Denk maar aan je kindertijd!
Je gedroomde leven begint met Brain Balance
Je hebt het al door: het leven van je dromen begint in je hoofd. In je brein, om precies te zijn. Door slim gebruik te maken van lichaamseigen stofjes als serotonine, dopamine, het endowment effect en je aangeboren succesmechanisme voor intrinsieke motivatie, creëer je de optimale aanvangscondities in je brein om op basis van concrete doelen toe te werken naar je dromen.
Helaas zijn deze aanvangscondities tegenwoordig bij veel mensen verstoord. Overmatige stress, ongezonde voeding, slaapproblemen, slecht ontspannen, te weinig of verkeerd bewegen en een overdaad aan prikkels zorgen voor een brein dat uit balans is en hierdoor niet optimaal presteert. Heb jij het gevoel dat je diep van binnen weet dat er meer in het leven zit, maar heb je simpelweg niet de kracht en het geloof om je stoutste dromen na te jagen?
Ontdek dan wat Brain Balance en mijn Golden Growth Model voor jou kunnen betekenen. Ga in 6 stappen en 60 dagen van neerslachtig, besluiteloos en opgebrand naar energiek, gemotiveerd en daadkrachtig. Werk actief en met voldoening aan je dromen en haal het maximale uit het leven. Duizenden anderen gingen je voor!
Meer weten? Lees mijn boek of doe mee aan The Golden Growth Academy® online cursus.