Charlotte Labee

14 t/m 18 juni Brain Energy Retreat

Ontspannen

Ontspanning is de basis voor je persoonlijke ontwikkeling

 

Wat is ontspannen?

Even ontspannen. Je zegt het tegen jezelf als je die zak chips opentrekt, Netflix opzet of in de auto stapt naar die afspraak met vriendinnen. Maar is ontspannen eigenlijk echt wat je dan doet? De praktijk wijst uit van niet. Want je overvolle hoofd, gestreste gevoel en constante gespannenheid worden er niet structureel minder door.

Logisch, eigenlijk. Want alle bovengenoemde activiteiten vragen, vaak zonder dat je het zelf doorhebt, om een inspanning van je hersenen. En inspanning is het tegenovergestelde van ontspanning. Dit is waarom echt ontspannen begint in het brein. Met de Brain Balance methode gun jij je hersenen de rust die ze nodig hebben en ervaar je hoe je brein – en daarmee je leven – al binnen 60 dagen beter in balans komt.

Hoe kan ik ontspannen bij stress?

Binnen Brain Balance is ontspanning een belangrijke pijler. In de moderne wereld waarin we leven, verandert alles om ons heen continu en in hoog tempo. Ons brein, dat evolutionair nog is afgesteld op een omgeving met minder stress en prikkels, kan de ontwikkelingen niet bijbenen en raakt snel overbelast. Ontspannen is de manier om je hersenen en daarmee jezelf weer op te laden. Maar ook om ruimte te creëren en creativiteit aan te boren, zodat je problemen in je leven weer kunt oplossen.

Het belangrijkste effect van ontspannen is neuroplasticiteit. Dit is het unieke vermogen van je hersenen om continu te blijven leren en zich te ontwikkelen. In tijden van chronische stress (en hersenkrimp) verloopt dit proces minder effectief. Ontspanning is daarom nodig om de neuroplasticiteit van het brein ten volle te benutten en je hersenen weer nieuwe dingen aan te leren. Alleen dan kun jij je persoonlijke ontwikkeling in de richting sturen die je wilt.

Ontspannende activiteiten: tips en oefeningen

Want wanneer is de laatste keer dat jij voor je gevoel echt tot rust bent gekomen? Was het tijdens (of juist na) je yogales, meditatiesessie, workout of goede slaap? Dat kan kloppen, want dit zijn allemaal voorbeelden van ontspannende activiteiten. Hoewel je tijdens een flinke hardloopsessie misschien niet het gevoel hebt dat je ontspant, doen je hersenen dat wel degelijk. Dat is waarom je je na afloop zoveel fijner, energieker en gelukkiger voelt.

Ontspannende activiteiten zijn dan ook vooral activiteiten die je brein even rust gunnen. Ook creatieve bezigheden zoals breien en kleien horen hierbij. Zonder de externe prikkels van je telefoon of laptop ontstaat er ruimte in je hoofd voor ontspanning en daarmee voor groei en persoonlijke ontwikkeling. De eerste stap naar meer ontspannen leven is dan ook meer van de dingen doen waarvan je écht tot rust komt. Tip: dat is dus geen Netflix, maar bijvoorbeeld wel yoga.

Balans tussen ontspanning en inspanning

Natuurlijk is het in je dagelijks leven niet mogelijk om zoveel rustmomenten in te lassen als je wilt. Probeer de belasting voor je hersenen daarom waar mogelijk te minimaliseren, zodat je beter bestand bent tegen wat de rest van de dag je brengt. Bij een gezonde balans tussen ontspanning en inspanning werk je effectief aan het bereiken van je dagelijkse doelen, zonder dat de stress hiervan je ’s avonds wakker houdt.

Als er namelijk iets is wat jou en je brein helpt om te ontspannen, dan is het wel slaap. Andersom moet je ontspannen zijn om überhaupt de slaap te kunnen vatten. Deze vicieuze cirkel werkt dus twee kanten op. Nu begrijp je waarom minder slaap leidt tot minder slaap en meer slaap leidt tot nog meer slaap. Een goede nachtrust is nodig om je hersenen gezond en jong te houden en een optimale neuroplasticiteit te bewaken (leren doe je vooral in je slaap!).

Leer echt ontspannen met het Golden Growth Model

Herken je een aantal van de bovenstaande tips, maar heb je toch moeite om structureel te ontspannen? Dan is het Golden Growth Model iets voor jou. Dit begrijpelijke model helpt je om in 6 stappen Brain Balance te bereiken en je leven structureel positief te veranderen. Je leert hoe je in slechts 60 dagen oude gewoonten loslaat, een nieuwe mindset ontwikkelt, meer ontspannen door het leven gaat en weer gemotiveerd durft toe te werken naar je persoonlijke dromen.

Dat het Golden Growth Model werkt, blijkt wel uit de duizenden mensen die hun leven er inmiddels mee hebben getransformeerd. Wil je meer weten? In m’n boeken en The Golden Growth Academy® online cursus krijg je meer tips, oefeningen en ontspannende activiteiten. Daarnaast schrijf ik regelmatig nieuwe blogartikelen die jou helpen om stress te reduceren en beter te ontspannen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg het e-book 'Top 10 Brain Foods' cadeau!

Ontvang wekelijks tips & tricks over het vergroten van je breinkennis voor een brein in balans!