Charlotte Labee

Ontspannen

Ontspanning is de basis voor een gezond en gelukkig brein

Even ontspannen. Je zegt het tegen jezelf als je die zak chips opentrekt, Netflix opzet, lekker door social media scrolt of in de auto stapt naar die afspraak met vriendinnen. Maar is ontspannen eigenlijk echt wat je dan doet? De praktijk wijst uit van niet. Want je overvolle hoofd, gestreste gevoel en constante gespannenheid worden er niet structureel minder door. Je maakt het juist erger.

Logisch, eigenlijk. Want alle bovengenoemde activiteiten vragen, vaak zonder dat je het zelf doorhebt, om een inspanning van je hersenen door de nieuwe prikkels die ze geven. En inspanning is het tegenovergestelde van ontspanning. Dit is waarom echt ontspannen begint in het brein.

 

Waarom is ontspanning zo belangrijk?

Ontspanning is eigenlijk de tegenhanger van stress. In de moderne wereld waarin we leven, verandert alles om ons heen continu en in hoog tempo. Ons brein, dat evolutionair nog is afgesteld op een omgeving met minder stress en prikkels, kan de ontwikkelingen niet bijbenen en raakt snel overbelast. Als jouw brein veel stress heeft en niet de ruimte krijgt om hiervan te herstellen door middel van ontspanning, gaat het in overlevingsmodus. Alle energie sijpelt weg naar de stress en het in stand houden van de vecht-vluchtreactie van het lichaam. Hierdoor komen andere processen op een laag pitje te staan. Van de spijsvertering tot ons concentratievermogen en creatieve inzicht: bij stress gaat het allemaal moeizamer. Je kunt dus nooit positief veranderen als je niet eerst de stress aanpakt door meer te ontspannen. En dan bedoel ik écht ontspannen dus, en niet simpelweg afleiding zoeken.

Het belangrijkste effect van ontspannen is neuroplasticiteit. Dit is het unieke vermogen van je hersenen om continu te blijven leren en zich te ontwikkelen. In tijden van chronische stress (en hersenkrimp) verloopt ook dit proces minder effectief. Ontspanning is daarom nodig om de neuroplasticiteit van het brein ten volle te benutten en je hersenen weer nieuwe dingen aan te leren. Alleen dan kun jij je persoonlijke ontwikkeling in de richting sturen die je wilt.

Vind jij ontspannen lastig? Kom je maar niet tot rust, zelfs als je dat wel probeert? Pak jij bij ieder loos moment meteen je telefoon? Dat is een teken dat je JUIST ontspanning nodig hebt. Jouw brein is verslaafd aan prikkels en externe afleidingen, wat een signaal is dat je eigenlijk al veel te ver bent gegaan. Het is voor jou des te belangrijker om te leren ontspannen.

Ontspannende activiteiten: tips en oefeningen

Want wanneer is de laatste keer dat jij voor je gevoel echt tot rust bent gekomen? Was het tijdens (of juist na) je yogales, meditatiesessie, workout of goede slaap? Dat kan kloppen, want dit zijn allemaal voorbeelden van ontspannende activiteiten. Hoewel je tijdens een flinke hardloopsessie misschien niet het gevoel hebt dat je ontspant, doen je hersenen dat wel degelijk. Dat is waarom je je na afloop zoveel fijner, energieker en gelukkiger voelt.

Ontspannende activiteiten zijn dan ook vooral activiteiten die je brein even rust gunnen, zelfs al krijgt je lichaam dat misschien niet. Ook creatieve bezigheden zoals breien en kleien horen hierbij, omdat dit soort activiteiten jouw brein zo min mogelijk nieuwe informatie geven. Zonder de externe prikkels van je telefoon of laptop ontstaat er ruimte in je hoofd voor ontspanning en daarmee voor groei en persoonlijke ontwikkeling. De eerste stap naar meer ontspannen leven is dan ook meer van de dingen doen waarvan je écht tot rust komt. Voor het gemak heb ik een overzichtje voor je gemaakt.

Balans tussen ontspanning en inspanning            

Natuurlijk is het in je dagelijks leven niet mogelijk om zoveel rustmomenten in te lassen als je wilt. Probeer de belasting voor je hersenen daarom waar mogelijk te minimaliseren, zodat je beter bestand bent tegen wat de rest van de dag je brengt. Het draait bij Brain Balance allemaal om balans. Bij een gezonde balans tussen ontspanning en inspanning werk je effectief aan het bereiken van je dagelijkse doelen, zonder dat de stress hiervan je ’s avonds wakker houdt.

Als er namelijk iets is wat jou en je brein helpt om te ontspannen, dan is het wel slaap. Andersom moet je ontspannen zijn om überhaupt de slaap te kunnen vatten. Deze vicieuze cirkel werkt dus twee kanten op. Nu begrijp je waarom minder slaap leidt tot minder slaap en meer slaap leidt tot nog meer slaap. Een goede nachtrust is nodig om je hersenen gezond en jong te houden en een optimale neuroplasticiteit te bewaken (want ook leren doe je vooral in je slaap!).

Wil jij beter leren ontspannen?

Met de Brain Balance methode gun jij je hersenen de rust die ze nodig hebben en ervaar je hoe je brein – en daarmee je leven – al binnen 60 dagen beter in balans komt.

Waar moet je beginnen als je zelf aan de slag wil met Brain Balance? Je kunt beginnen met de vele gratis artikelen die ik aanbied op mijn website. Wil je ontdekken waar de disbalans in jouw brein zit, en hier persoonlijke begeleiding bij krijgen, is een 1-op-1 consult een goede keuze. Wil je meer leren over jouw brein, actief aan de slag met jouw eigen breinprocessen, en zo een levensveranderende ervaring creëren, neem dan een kijkje bij onze Brain Balance Opleidingen, waarbij alle zeven pijlers aan de hand van de laatste wetenschappelijke onderzoeken aan bod komen.

In mijn nieuwste boek ‘overprikkeld brein’, staan ook veel tips om te ontspannen en zo jouw brein de kans te geven om de vele prikkels waar we dagelijks mee te maken krijgen te verwerken. In het boek geef ik waardevolle inzichten over de werking van je brein, help ik symptomen van overprikkeling te herkennen en laat ik zien hoe je door 10 weken aan de slag te gaan met voeding, beweging, ontspanning en verbinding meer rust ervaart.

Het boek bevat:

  • Inzichtelijke informatie over je brein en wat het nodig heeft
  • Belangrijke en bruikbare theorie over overprikkeling
  • 10-wekenplan om alle kennis toe te passen
  • Aanvullende opdrachten voor je brein via online platform

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg het
e-book 'Overprikkeld brein' cadeau!

Ontvang wekelijks handige tips en technieken om je denkvermogen te verbeteren
en een gezonde mentale balans te behouden!

Charlotte Labee Nieuwsbrief

Gratis e-book
"Overprikkeld brein"

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en krijg mijn e-book “overprikkeld brein” cadeau.