Charlotte labee theatertour

Charlotte labee theatertour

Tickets bestellen

Wat zijn de 6 beste yoga poses voor je brein?

Leestijd 4 minuten
Blogs

Wereldwijd beoefenen honderden miljoenen mensen yoga. Bijzonder aan deze activiteit is de integratie van lichaam en geest. Het woord yoga komt namelijk van het woord yuj uit het Sanskriet, dat je kunt vertalen als ‘verbinding’ of ‘samengaan van lichaam en geest’. Dat maakt yoga een ideale Brain Balance-activiteit!

Waarom is yoga zo goed voor je brein?

In yoga zijn er allerlei verschillende asana’s. Vrij vertaald zijn dit de poses die je aanneemt tijdens het uitvoeren van yogaoefeningen. In je spieren voel je als het goed is dat elke asana een andere invloed heeft op bepaalde gebieden in je lichaam. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt echter dat ook elke pose een uniek effect heeft op specifieke delen in het brein.

Op MRI-, fMRI- en PET-scans is onder meer duidelijk te zien hoe yoga de structuur en activatie van de hersenen verandert, net als de trillingsintensiteit van hersengolven. Daarnaast verbetert de bloedtoevoer naar diverse breingebieden en hebben de hersenen van fanatieke beoefenaars van yoga meer grijze stof. Met yogaoefeningen train je dus niet alleen je lichaam, maar zeker ook je brein.

Welke yoga poses zijn goed voor de hersenen?

Voel je je na een yogasessie altijd heerlijk ontspannen? Dat komt door het effect van de oefeningen op je hersenen. Op basis van de laatste inzichten heb ik een lijst samengesteld van yoga poses die gunstige mentale effecten hebben. Dit zijn de 6 beste yoga poses voor je brein:

1). Padmasana (Lotushouding)

De Lotushouding is een meditatieve yoga pose met een kalmerend effect op de hersenen. In combinatie met de juiste ademhalingstechnieken werkt deze oefening erg goed om je focus te trainen en een einde te maken aan overanalyseren en negatieve gedachten.

Hoe: Kantel je bekken een beetje naar voren en ga met je zitbotten op de grond zitten. Leg je voeten in gekruiste positie op je bovenbenen. Is dit te moeilijk? Ga dan in kleermakerszit zitten. Let op dat je houding recht blijft en adem diep in en uit.

2). Sarvangasana (Kaars)

De Kaars activeert het parasympathisch zenuwstelsel, waardoor je lichaam en brein in een toestand van rust en herstel komen. Dat komt omdat baroreceptoren in de hals door deze pose denken dat de bloeddruk in de hersenen te hoog wordt. Dat is gelukkig niet echt zo, maar helpt jou om stresshormonen te verlagen.

Hoe: Duw je rug plat op de grond en strek je benen en heupen recht omhoog. Ondersteun jezelf in deze houding door je handen in je rug te plaatsen. Probeer tijdens deze yoga pose zo ontspannen mogelijk naar je buik te ademen en houd je rug en benen zo kaarsrecht mogelijk.

3). Paschtimottanasana (Tang)

De Tang biedt verlichting aan gespannen spieren in de schouders, benen, onderrug en heupen. Deze spieren kunnen vastzitten als gevolg van stress of een brein in disbalans. Deze asana stimuleert de niermeridiaan en de afvoer van afvalstoffen uit het lichaam. Ook werkt de Tang goed tegen mentale vermoeidheid, spanning of licht depressieve gevoelens.

Hoe: Ga met je zitbotten op de grond zitten en houd je benen plat gestrekt op de grond. Buig nu vanuit je heupen (en niet vanuit je rug) voorover en pak je tenen vast of leg je handen naast je voeten op de grond. Adem rustig in en uit.

4). Vajrasana (Japanse Zithouding)

De Japanse Zithouding staat ook wel bekend als de Seiza en stimuleert je spijsvertering als deze minder functioneert door stress. Dit kan helpen om voedingsstoffen uit je voeding beter op te nemen. Daarnaast verbetert deze pose de bloedcirculatie en brengt het je in een ontspannen toestand.

Hoe: Ga op je knieën zitten en zak vervolgens met je billen op je hielen. Druk je handen tegen elkaar aan alsof je een gebed doet en houd je rug kaarsrecht. Adem ontspannen in en uit en span bij elke uitademing je bekkenbodemspieren licht aan.

5). Sirsasana (Hoofdstand)

De Hoofdstand is een oefening voor gevorderden met veel voordelen voor het brein. Zo stimuleert deze houding de hypofyse, die samen met de hypothalamus en de bijnierschors de amygdala (het angstcentrum in je hersenen) vormt. De Hoofdstand kan helpen om angstgevoelens te overwinnen en vergroot de bloedtoevoer naar je hersenen. Met deze houding zet je niet alleen je lichaam, maar ook vastgeroeste overtuigingen en je breinprogrammatie op de kop.

Hoe: Leun op je ellebogen op een zachte yogamat en plaats je hoofd ertussen. Strengel nu je vingers achter je hoofd in elkaar en zwaai je benen omhoog. Strek je rug en benen en probeer rustig in en uit te ademen. Doe deze asana alleen als je gevorderd bent of onder begeleiding van een yogacoach.

6). Halasana (Ploeg)

De Ploeg is net als de Hoofdstand een pose voor gevorderden. Deze oefening stimuleert de werking van je schildklier en ondersteunt hiermee een van de functies van de hypothalamus en de hypofyse. Ook draagt de Ploeg bij aan een goede gemoedstoestand en wordt deze asana regelmatig ingezet bij behandelingen tegen depressie.

Hoe: Ga eerst in de Kaars liggen en laat je benen gestrekt achter je hoofd tot de grond zakken. Strek je armen achter je rug en vouw je handen in elkaar. Hou je rug kaarsrecht naar boven gestrekt en adem zo diep mogelijk in en uit naar je buik.