Onrustige darmen, overprikkeld brein

Onrustige darmen, overprikkeld brein

Pre-order nu

Hoe kan ik mijn focus en concentratie verbeteren?

Leestijd 4 minuten
Blogs

Heb jij regelmatig moeite om je focus en concentratie te behouden? Dat is niet zo gek in de huidige wereld van information overload. Krijg je tijdens het uitvoeren van een belangrijke taak geen mailtje, appje of telefoontje, dan is het wel je eigen brein dat snakt naar een dopamine spike. Je kunt de verleiding dan vaak niet weerstaan om even op social media te scrollen.

Afleiding en concentratiegebrek liggen tegenwoordig overal op de loer. Gelukkig zijn er twee simpele manieren om je focus en concentratie te verbeteren (en zelfs beter te maken dan ooit tevoren!).

Die twee manieren zijn oefeningen en voeding. Hieronder leg ik je uit hoe je deze beide zaken heel eenvoudig in je leven kunt integreren met vaak verbluffend snelle resultaten.

Oefeningen om je focus en concentratie te verbeteren

Net als je geheugen kun je je focus en concentratie trainen. In tegenstelling tot wat je misschien denkt, doe je dat niet altijd door bepaalde oefeningen toe te voegen. Ook het weghalen van concentratieverstorende patronen in je leven is namelijk een zeer effectieve oefening op zich.

Dit zijn de 3 dingen die jij de komende tijd kunt oefenen om je focus en concentratie te verbeteren:

Mediteer elke dag

Problemen met focus en concentratie zijn vaak een teken van een overvol hoofd. Een van de beste manieren om de hersenen te ontspannen en meer ruimte te creëren, is meditatie. Mediteren brengt je in een toestand waarin het constant ratelende stemmetje in je hoofd tijdelijk even stilvalt.

Een korte meditatiesessie zorgt er al voor dat je je daarna met hernieuwde focus kunt richten op die belangrijke taak waar je eerder als een berg tegenop zag. Voordat je het weet, beland je zelfs in een flow. Voor de beste resultaten mediteer je elke dag en bij voorkeur zelfs elke ochtend en avond.

Zet doelen om in plannen

Doelen stellen maakt gelukkig. Maar als je vervolgens niet toewerkt naar je doelen, verdwijnt het geluk als sneeuw voor de zon. Het is daarom zaak om haalbare doelen te stellen en de acties die hiernaartoe leiden in te plannen in je agenda.

Het inplannen van je doelen helpt je om je focus te behouden op dat wat echt belangrijk voor je is. Ons brein is niet gemaakt om te multitasken en daarom verliezen we vaak onze concentratie. Maak van je doelen een prioriteit en merk hoe concentreren erop spontaan een stuk makkelijker gaat!

Elimineer prikkels voor je brein

Zonder dat je het bewust doorhebt, wordt je brein de hele dag gebombardeerd met allerlei prikkels. Vooral notificaties op je telefoon en computer zijn hier debet aan, maar ook werken in een drukke of rommelige omgeving doet weinig goeds voor je concentratie.

Zorg daarom voor een opgeruimde en stille werkplek en laat je prikkelverslaafde brein langzaam wennen aan rust en leegte. Bedwing de neiging om constant binnenkomende e-mails te lezen en zet je telefoon op vliegtuigstand. Ineens blijkt focussen op die belangrijke taak dan veel eenvoudiger.

Voeding om je focus en concentratie te verbeteren

Je kunt nog zoveel oefeningen doen om je focus en concentratie te verbeteren; je zult het effect hiervan alleen merken met een gezond en goed presterend brein. Voeding speelt hierin een essentiële rol, want een slecht doorvoed brein kan nooit optimaal functioneren.

Dit zijn de 3 Brain Foods die jij geregeld kunt eten voor een betere focus en concentratie:

Avocado’s

Avocado’s zijn rijk aan foliumzuur, vitamine K en C. Deze stofjes helpen om je cognitieve functies (en dan specifiek je geheugen, focus en concentratie) te verbeteren. Daarnaast zitten avocado’s boordevol gezonde vetten en houden ze je bloedsuikerspiegel stabiel. Hierdoor zul je niet de welbekende crash ervaren, zoals die bijvoorbeeld optreedt na het eten van brood of cornflakes.

Blauwe bessen

Net als avocado’s bevatten blauwe bessen vitamine K en C. Maar deze donkere en supergezonde besjes staan vooral bekend als ware antioxidantenbommen. Antioxidanten bestrijden schadelijke vrije radicalen en gaan achteruitgang en veroudering van hersencellen tegen. Gelukkig maar, want uit onderzoek blijkt dat het concentratievermogen van het brein afneemt naarmate het ouder wordt.

Thee (bepaalde soorten)

Brain Foods kun je niet alleen eten, maar ook drinken. Met name verschillende theesoorten hebben positieve effecten op het brein. Zo bevat groene thee cafeïne en theanine, waarbij het laatstgenoemde stofje ervoor zorgt dat de alertheid van de cafeïne geleidelijk vrijkomt. Ook kun je kruidenthee zetten van bijvoorbeeld salie, een kruid dat je focus en concentratie kan verbeteren.

Meer weten?

Voeding is een van de krachtigste manieren om je cognitieve functies waaronder focus en concentratie positief te beïnvloeden.

In mijn nieuwe Brain Food-boek geef ik je nog tal van andere voedingstips, inclusief de meest heerlijke recepten boordevol breinbevorderende ingrediënten. Bestel hier het Brain Food boek.