Charlotte labee theatertour

Charlotte labee theatertour

Tickets bestellen

Brain Balance op de werkvloer: wat levert het op?

Leestijd 4 minuten
Blogs
Brain Balance op de werkvloer: wat levert het op?

Balans in je hersenen heeft een positieve invloed op alle facetten van je leven. Op je gezondheid, op je emoties, op je privéleven en ook op je werk.

En over dat laatste wil ik het vandaag hebben. Ik merk namelijk dat er vanuit het bedrijfsleven steeds meer belangstelling is voor Brain Balance en de manier waarop mijn Golden Growth Model werknemers kan helpen.

Een goede ontwikkeling, want medewerkers met een gezond en optimaal functionerend brein wil natuurlijk elk bedrijf!

In dit artikel leg ik daarom uit wat Brain Balance aan jouw onderneming kan toevoegen en waarom het direct bijdraagt aan meer zakelijk succes.

Het meest in het oog springende voordeel van Brain Balance is misschien wel:

Meer vitaliteit

Meer dan ooit is vitaliteit op de werkvloer een actueel thema. Maar wat is vitaliteit nu eigenlijk? De term is ontleend aan het Latijn en betekent vrij vertaald de kracht om te leven ofwel levenskracht.

Vitale mensen hebben energie in overvloed en kunnen deze aanwenden voor onder andere betere prestaties op de werkvloer. Ga maar na: als jij lekker in je vel zit en uitgerust en fit bent, presteer je toch ook beter dan 15 kilo te zwaar en op het randje van een burn-out?

Zo leidt Brain Balance tot meer vitaliteit op de werkvloer:

Zaken als beweging, ontspanning, stressmanagement en gezonde voeding dragen allemaal bij aan een betere balans in je brein. Hierdoor faciliteren ze meer levensgeluk, een positievere mindset, een snellere persoonlijke ontwikkeling en een allround energieker gevoel.

Dat verschil merk je op de werkvloer. En al helemaal als al jouw werknemers vitaler zijn!

Minder stress

Stress is het gevolg van een verstoorde balans in het brein. Die disbalans heeft te maken met de vele prikkels die we tegenwoordig moeten verwerken. Ons oeroude brein is evolutionair niet berekend op een constante stroom mailtjes, social media notificaties en aanhoudende deadlines.

Zo leidt Brain Balance tot minder stress op de werkvloer:

Met Brain Balance geef jij je brein minder van wat het gestrest maakt en meer van wat het nodig heeft. Denk aan momenten van échte rust voor jezelf (dus geen Netflix of etentjes met kennissen!), meditatie, yoga, brainfood en ademhalingsoefeningen.

Deze neurowetenschappelijke benadering van stressreductie zorgt dat je stressbestendiger bent op momenten dat je brein noodgedwongen wel met stress moet dealen. Denk bijvoorbeeld aan die ene stressvolle presentatie op je werk, die je ineens opvallend gemakkelijk afgaat!

Lager ziekteverzuim

Het gemiddelde ziekteverzuim van Nederlandse werknemers schommelt al jarenlang rond de 4,5%. Dit kost werkgevers ongeveer 2,5 keer het loon aan kosten op het gebied van salaris, tijdelijke vervanging, verzuimbegeleiding en re-integratie.

Zo leidt Brain Balance tot een lager ziekteverzuim op de werkvloer:

Vitaliteit en ziekteverzuim zijn omgekeerd met elkaar gecorreleerd en dat betekent dat ziekteverzuim daalt als de vitaliteit van werknemers stijgt. Brain Balance zorgt dan ook voor energiekere en gezondere werknemers en lagere verzuimkosten voor werkgevers.

Betere flow

Heb jij weleens gehad dat je zó betrokken bent bij een activiteit, dat je alles om je heen vergeet?

Deze prettige én productieve staat van zijn, noemt Mihaly Csikszentmihalyi flow in zijn gelijknamige boek. Niet voor niets zeg je tegen collega’s dat je in de flow zit als je net lekker bezig bent en even niet gestoord wilt worden

Vanuit neurowetenschappelijk perspectief is flow een staat waarin je hersenen verkeren. Hierdoor ervaar je:

  • Intense concentratie
  • Een samenvloeiing van zijn en doen
  • Tijdelijk geen zelfreflecterend bewustzijn
  • Een gevoel van controle
  • Uren lijken minuten te duren
  • Voldoening uit het proces in plaats van de uitkomst

Zo leidt Brain Balance tot een betere flow op de werkvloer:

Een brein in balans biedt de optimale aanvangscondities om tijdens je werk in de flow te komen. Dit in tegenstelling tot een brein dat vermoeid, gestrest, overprikkeld of ondervoed is.

Vraag jij je af waarom het soms niet lukt om je flow te vinden? Analyseer dan eerst hoe goed je de afgelopen tijd voor je hersenen hebt gezorgd.

Grotere prestaties

Brain Balance en prestaties zijn nauw met elkaar verbonden. Presteren start met alles namelijk in je brein. Bijvoorbeeld als je sport (3 keer raden wat je ledematen aanstuurt!) en al helemaal als je werkt (in de meeste banen werk je tegenwoordig met je hoofd in plaats van je handen).

Niet zo gek dus dat je door het anders inrichten van je eigen hersenen wel 30% beter kunt presteren. Je verwerkt informatie sneller, neemt daadkrachtiger beslissingen, hebt meer wilskracht en ziet sneller kansen.

Zo leidt Brain Balance tot grotere prestaties op de werkvloer:

Brain Balance vertaalt zich direct in grotere prestaties op de werkvloer. Door je energieke overtuigingskracht sluit je bijvoorbeeld wél die grote deal die je anders nooit was gelukt. Of door je mentale scherpte en fitheid krijg je dat belangrijke project nu wél voor de deadline af.

Je kunt je voorstellen wat het met de prestaties van je organisatie doet als ál je werknemers een betere Brain Balance hebben. De hele werkdag door, 260 werkdagen per jaar!

Brain Balance maakt het verschil in het bedrijfsleven

Wil jij niet alleen weten waarom Brain Balance een verschil maakt in het bedrijfsleven, maar vooral hoe deze methode het verschil kan maken voor jouw bedrijf?

Speciaal voor organisaties zoals de jouwe geef ik trainingen en lezingen op maat. Ik geef jou en je werknemers tips over de beste manieren om de hersenen in balans te krijgen, zodat productiviteit op de werkvloer een logisch gevolg wordt van jullie toegenomen vitaliteit.