Hoe kan ik ontspannen met yoga?
Regelmatige ontspanning is een van de belangrijkste voorwaarden voor een gelukkig en gezond leven. Helaas zijn er in de huidige maatschappij veel factoren die een ontspannen staat van zijn bemoeilijken. Denk alleen al aan constante e-mails, deadlines, appjes en social media-notificaties. Maar ook aan een suikerrijk voedingspatroon en chronische beweegarmoede.
Deze stressvolle manier van leven zorgt vaak voor een lichaam met pijnlijk aangespannen spieren en een hoofd overvol onrustige gedachten. Gelukkig is er een eeuwenoude methode die een oplossing biedt voor beide problemen tegelijkertijd: yoga. Maar hoe werkt deze techniek precies en wat maakt yoga nu zo effectief om te ontspannen?
Adem je stress uit
Yogi’s weten al eeuwenlang dat lichaam en geest onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Wetenschappelijk onderzoek in de afgelopen decennia bevestigt deze wijsheid en laat zien dat onze gedachten direct invloed uitoefenen op ons zenuwstelsel.
Repeterende negatieve gedachten (in de yogaleer ook wel samskara’s genoemd) zetten het sympathische zenuwstelsel in een hogere versnelling, waardoor ook onze hartslag en ademhaling versnellen.
Bewust langzaam ademhalen daarentegen activeert het parasympathische zenuwstelsel. Dit zorgt ervoor dat je hersenen zich kunnen ontspannen en brengt ook je lichaam in een modus van ontspanning en herstel.
De edele kunst van het ademhalen
In een tijd waarin het sympathische zenuwstelsel bij veel mensen chronisch overgeactiveerd is, vormt yoga een uitstekende manier om de natuurlijke balans te herstellen en meer te verschuiven naar het parasympathische zenuwstelsel.
Binnen de yoga zijn er verschillende ademhalingsoefeningen om dit doel te bereiken, maar allemaal delen ze een aantal belangrijke kenmerken. De ademhaling verloopt namelijk rustig en laag, wat betekent dat je diep in je buik inademt en niet in je borst.
Op internet zijn er heel veel yoga-oefeningen voor een bewustere ademhaling te vinden. Omdat iedere persoon anders is, adviseer ik je om hiermee te experimenteren om te kijken wat voor jou het beste werkt. Een goed moment om hiermee te oefenen is vlak voordat je gaat slapen.
Ontspan je spieren
Je gedachten hebben niet alleen invloed op je ademhaling, maar ook op je spieren. Bij angstige of negatieve gedachten spannen je spieren zich onbewust aan. Deze instinctieve vecht-of-vluchtreactie zet ook lichamelijke processen zoals je spijsvertering tijdelijk stop en bereidt je lichaam voor om op gevaar te anticiperen.
Yoga is de ultieme manier om gespannen spieren te ontspannen, omdat het (in tegenstelling tot vrijwel alle sporten) je brein ontspant en je ademhaling langzamer en bewuster maakt. Natuurlijk is er ook bij yoga sprake van enige inspanning, maar tijdens een goede yogasessie blijft de balans tussen inspanning en ontspanning altijd bewaard.
Yoga-oefeningen tegen stress
Net als ademhalingsoefeningen, zijn er in de yogahoek ook tal van (spier)ontspanningsoefeningen te vinden. Bekende oefeningen zijn onder meer Savasana (hierbij lig je uitgestrekt op de grond) en Kurmasana (hierbij zit je voorovergebogen). Op YouTube zijn er van veel verschillende yogaleraren filmpjes van deze oefeningen te vinden. Ook hier geldt weer: kies je favoriet!
Belangrijk is wel dat je tijdens het uitvoeren van de ontspanningsoefeningen met een aantal dingen rekening houdt. Zo is het essentieel om de oefeningen langzaam op te bouwen en je lichaam niet in oncomfortabele posities te strekken. Ook raad ik aan om altijd goed gehydrateerd aan een yogasessie te beginnen (drink water of een lichte smoothie) en jezelf niet te overbelasten.
Zie yoga als meditatie
Yoga is een delicaat samenspel tussen lichaam en geest. Niet voor niets is de term afgeleid van het Sanskriet woord yuj, dat ‘verbinding’ betekent. Het geheim van yoga schuilt dan ook in het uitvoeren van de bewegingen op het ritme van je ademhaling. Alleen dan heeft yoga het meditatieve effect waar het door zovelen om wordt geroemd.
Het is hierdoor geen verrassing dat yoga en meditatie heel goed samengaan. Bij beide technieken gaat het niet om het neerzetten van een prestatie, maar om het proces zelf en wat je daaruit kunt leren. Ook dragen yoga en meditatie beide bij aan meer rust en ontspanning in je leven en versterken ze elkaars effect aanzienlijk.
Combineer yoga en meditatie
Natuurlijk kun je beide methoden los van elkaar beoefenen, waarbij yoga vaak een ideale voorbereiding is op meditatie om je lichaam en geest rustig te maken. Tegelijkertijd kan ook, bijvoorbeeld door yoga-oefeningen te kiezen uit stromingen zoals Hatha Yoga of Integral Yoga.
Combineer het liefst statische en niet al te inspannende yoga-houdingen met meditatievormen zoals concentratiemeditatie (richt je aandacht op één punt of je ademhaling) of inzichtmeditatie (train je mindfulness en introspectie). Voel en ervaar welke combinatie voor jou het beste werkt.
Ga je aan de slag met yoga, ademhaling en meditatie? Staar je dan niet blind op moeilijke yogahoudingen of snelle resultaten, maar geef je over aan een fijn proces dat simpelweg meer geluk en ontspanning in je leven brengt. Als je net zoals ik bent, kun je al snel niet meer zonder! Wil je nu alvast weten wat je naast yoga kunt doen om te ontspannen?
In mijn Brain Food-boek geef ik je tal van voedingstips voor ontspanning, meer energie en het boek is inclusief de meest heerlijke recepten boordevol breinbevorderende ingrediënten. Bestel hier het Brain Food boek en ontvang deze snel.