Charlotte Labee

Zin in chips of chocola? Dit is wat je lichaam écht van je vraagt

Soms heb je van die dagen dat je lekkere trek machtiger is dan jij. Je kunt dan geen weerstand bieden aan die zak chips of reep chocola, terwijl van een echt hongergevoel geen sprake is.

Wat je op dat moment ervaart, zijn zogenaamde food cravings. Je verlangt intens naar iets dat bijvoorbeeld zout of zoet is en dat je makkelijk en snel kunt eten.

Deze hunkering naar iets lekkers is een signaal van je lichaam. Van je brein om precies te zijn!

De hersengebieden hippocampus, caudate nucleus en insula wijzen je in dat geval op een lichamelijke disbalans, die wordt veroorzaakt door een tekort aan een bepaalde voedingsstof.

Heb je bijvoorbeeld zin in chips, chocola of iets anders lekkers? Dan is dit wat je lichaam écht van je vraagt:

Chips: natrium

Natrium is een belangrijk mineraal dat samen met chloride en kalium een rol speelt bij het regelen van onder andere je vochtbalans en bloeddruk. Natrium is het hoofdbestanddeel van zout en is daarom in overvloed aanwezig in zoute voedingsmiddelen zoals chips. Heb je daarin ineens heel erg trek in?

Dan zijn het zozeer niet de chips waar je brein om vraagt, maar vooral de natrium die ze bevatten. Het betekent meestal dat de vochtbalans in je lichaam niet op orde is.

Dat kan bijvoorbeeld komen door een heftige sportsessie (zweten), ziekte (slecht drinken) of een avondje stappen (alcohol werkt vochtafdrijvend). Gezonde natriumrijke alternatieven zijn onder meer ansjovis, wortels en selderij.

Chocola: magnesium

Bijna iedereen is bekend met ‘gelukstofjes’ die chocola bevat, waaronder tryptofaan, cafeïne, theobromine en anandamine. Die zorgen in de hersenen weer voor de aanmaak van extra dopamine en serotonine (dezelfde beloningsstofjes die je ervaart bij het behalen van je doelen). Toch betekent trek in chocola niet altijd dat je jezelf simpelweg vrolijk wilt eten.

Chocola is namelijk ook rijk aan magnesium, een belangrijk mineraal dat betrokken is bij onder meer de opbouw van spieren en botten, de aanmaak van hormonen en de ontspanning van zenuwen en spieren. Volgens voedingsexperts heeft maar liefst 80% van de mensen een tekort aan magnesium.

Heb je erge trek in chocola (en bijvoorbeeld ook geregeld last van spiersamentrekkingen)? Dan heeft je lichaam behoefte aan meer magnesium. Je vindt het in caloriearme alternatieven zoals groene bladgroente (zie ook mijn Power Smoothie recept), avocado, vette vis en noten. Kortom: in brainfood!

Snoep: chroom

Ben jij een echte zoetekauw? Dan denk je misschien dat je moeilijk weerstand kunt bieden aan suiker of hier misschien zelfs aan verslaafd bent. Toch kan het zijn dat je brein je in werkelijkheid iets anders probeert te vertellen.

Een tekort aan het mineraal chroom zorgt bij de meeste mensen namelijk voor extra trek in zoetigheid. Dat is eenvoudig te verklaren, want chroom helpt bij het in balans houden van je bloedsuikerspiegel.

Dit is tegelijkertijd de valkuil als je snoept: na het eten van een zak snoep piekt je bloedsuikerspiegel, waarna insuline vrijkomt. Hierdoor volgt een bloedsuikerdip, waardoor je nóg meer trek krijgt in snoep.

Je kunt deze vicieuze cirkel voorkomen door te kiezen voor minder zoete alternatieven die veel chroom bevatten. Denk onder andere aan sperziebonen, broccoli en andere groene groenten.

Frisdrank: calcium

Bij trek in frisdrank heb je al snel dezelfde associatie als bij trek in snoep: je denkt dat het door de suiker komt. Toch zijn er ook aanwijzingen dat het misschien een calciumtekort is dat ervoor zorgt dat jij dat blikje cola opentrekt.

Het precieze werkingsmechanisme erachter is onbekend, maar duidelijk is dat frisdrank (en ja; dat geldt ook voor light-varianten) mineralen zoals calcium aan je lichaam onttrekt. Hierdoor kom je in dezelfde vicieuze cirkel als bij snoep en chroom: je blijft constant cravings houden, omdat je brein je mineraaltekorten wil aanvullen.

Vermijd daarom frisdrank (hiervoor zijn nog talloze andere goede redenen, zoals de BPA-coating die de verpakking vaak aan de binnenzijde bevat) en kies voor gezonde calciumrijke alternatieven zoals kaas, chia- of lijnzaad, amandelen, sardientjes of boerenkool.

Brood: tryptofaan

Brood is nog altijd een van de populairste voedingsmiddelen in Nederland. Het is makkelijk om er veel van te eten, zeker met zoete belegsoorten als chocoladepasta, vruchtenhagel, kokosbrood en speculoospasta.

Heb je veel trek in brood? Dit kan erop wijzen dat je brein vraagt om tryptofaan. Deze stof zit zoals gezegd ook in chocola; heb je toevallig trek in een broodje met Nutella? 😉 Ook zit tryptofaan in andere koolhydraatrijke voedingsmiddelen zoals rijst en pasta.

Gelukkig kun je tryptofaan ook uit andere voeding halen om de aanmaak van serotonine in je brein te bevorderen en daarmee je humeur en slaap te verbeteren. Eieren, walnoten, kip en blauwbaars zijn goede voorbeelden van koolhydraatarme alternatieven.

Meer leren over voeding en het brein?

Volg dan de online Golden Growth Academy® cursus of lees mijn boek. Hierin vind je praktische tips en heerlijke recepten om je breinbalans te verbeteren en nog meer te leren over wat je lichaam écht van je vraagt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg het
e-book 'Overprikkeld brein' cadeau!

Ontvang wekelijks handige tips en technieken om je denkvermogen te verbeteren
en een gezonde mentale balans te behouden!

Charlotte Labee Nieuwsbrief

Gratis e-book
"Overprikkeld brein"

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en krijg mijn e-book “overprikkeld brein” cadeau.