Onrustige darmen, overprikkeld brein

Onrustige darmen, overprikkeld brein

Pre-order nu

Hoe kun je breinziektebeelden voorkomen?

Leestijd 3 minuten
BlogsinsearchInspiratie

In Nederland worden we met zijn allen gemiddeld steeds ouder. Volgens het CBS zijn er in 2030 maar liefst 2,1 miljoen Nederlanders ouder dan 75 jaar, ten opzichte van 1,3 miljoen in 2019. Toch betekent ouder worden niet hetzelfde als gezonder worden. Verschillende breingerelateerde ziektebeelden rukken namelijk in hoog tempo op en maken steeds jonger slachtoffers.

Een goed voorbeeld van opkomende breinziektebeelden zijn depressie en neurodegeneratieve ziektebeelden zoals dementie en parkinson. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vormen mentale ziekten al in 2030 het grootste ziektebeeld ter wereld. Maar wat zijn eigenlijk de risicofactoren die de kans vergroten op het krijgen van deze ziekten en hoe zijn ze te voorkomen?

 

Disbalans aan de basis van breinziektebeelden

Helaas blijven breinziektebeelden niet beperkt tot neurodegeneratieve ziekten. Ook hart- en vaatziekten komen steeds vaker voor. In 2040 zullen er naar verwachting 1,4 miljoen Nederlanders zijn die een hartaanval of beroerte hebben gehad of die lijden aan hartfalen. Ook het aantal mensen met auto-immuunziekten zoals de ziekte van Crohn, Colitis Ulcerosa en diabetes type 1 neemt zienderogen toe.

Wat is nu de overeenkomst tussen al deze chronische, niet besmettelijke aandoeningen? Niet toevallig zijn ze vaak gerelateerd aan de gezondheid en werking van het brein. Een verstoorde breinbalans zorgt in het lichaam voor ontregelde mechanismes, die na verloop van tijd kunnen uitmonden in fysieke of mentale ziekte. Jammer genoeg is hier in de traditionele geneeskunde nog lang niet altijd aandacht voor.

 

Gevolgen van chronische ziekte

Duidelijk is dat veel breinziektebeelden het gevolg zijn van een onderliggende en vaak al lange tijd sluimerende disbalans. Niet alleen waarom mensen ziek worden is echter interessant, maar ook waarom ze lang niet altijd beter worden. Om dit te kunnen begrijpen, moeten we de consequenties van chronische ziekte in beschouwing nemen.

Chronische ziekte – en zeker neurodegeneratieve ziekte – zorgt letterlijk voor het verdwijnen van onze hersenen. Bij mensen met de ziekte van Alzheimer of Parkinson sterven hersencellen in het brein af, waardoor het brein steeds ernstiger beschadigd raakt. Deze ziektebeelden zijn daarom niet te genezen, maar wel te vertragen.

Ook breinziektebeelden zoals depressie en burn-out zorgen voor ongewenste veranderingen in het brein. Zo kan de amygdala vergroten, de prefrontale cortex verdunnen en de hippocampus krimpen. Dezelfde hersenkrimp kan echter ook al optreden in een toestand van disbalans – bijvoorbeeld onder invloed van stress of suikerrijke voeding.

 

Voorkomen van breinziektebeelden

Kennis is daarom macht als het op gezondheid aankomt. Alleen met de juiste kennis over deze onderliggende systemen kun je begrijpen wanneer er sprake is van een disbalans en waarom de één nu eigenlijk ziek wordt en de ander niet. En minstens zo interessant: je kunt ontdekken wat er nodig is om het ontstaan van deze veelvoorkomende breinziektebeelden te voorkomen of ervan te herstellen.

Begrijp me niet verkeerd; voor neurodegeneratieve ziektebeelden zoals de ziekte van Alzheimer of Parkinson is er nog geen effectieve methode voor genezing. Wel laat de wetenschappelijke literatuur zien dat levensstijlveranderingen in een heel vroeg stadium van bepaalde breinziektebeelden een therapeutisch effect kunnen hebben. Bij beginnende klachten is er in sommige situaties dus een kans op herstel, maar nog beter is om het ontstaan van disbalans en bijbehorende klachten helemaal te voorkomen.

 

Brain Balance Boost Breinziektebeelden

Wil je meer weten over breingezondheid? In mijn recente boek ‘Overprikkeld brein’ vertel ik er veel over. Voor wie echt de diepte in wil gaan en hierbij specifiek wil leren over breinziektebeelden, raad ik de Brain Balance Boost Breinziektebeelden aan.

Deze tweedaagse training vindt plaats in Rotterdam en is ideaal als je meer wilt leren voor persoonlijke doeleinden. Maar ook als je bijvoorbeeld met mensen werkt die een probleem hebben met het functioneren van hun brein en deze kennis graag wilt toepassen in je praktijk.

Wat leer je tijdens de Brain Balance Boost Breinziektebeelden?

  • Meer over neurodegeneratieve ziektes
  • Hoe alles in het lichaam samenwerkt met elkaar
  • Welke processen in het lichaam invloed hebben op het brein en vice versa
  • Wat de risicofactoren zijn die de kans vergroten op het krijgen van neurodegeneratieve ziektes
  • Hoe we neurodegeneratieve ziektes kunnen voorkomen

Zoals je gewend bent van andere Brain Balance Boosts, zijn een gezonde lunch, Brain Food-drinks, studiemateriaal, map en een certificaat van deelname inbegrepen. De training wordt gegeven door Erik Schut, die actief is als Klinisch Psycho-Neuro-Immunoloog, Orthomoleculair kPNI therapeut, Acupuncturist, docent en spreker.

Nieuwsgierig geworden naar de Brain Balance Boost Breinziektebeelden? Klik hier voor meer informatie of om je direct in te schrijven. Let op: de aanmeldingen gaan snel, dus wees er op tijd bij.