Charlotte Labee

Alles wat je wilt weten over een burn-out

Een burn-out, het komt steeds vaker voor. Waar eerst maar liefst al 1 op de 5 werkende Nederlanders symptomen vertoonde, blijft dit aantal schrikbarend toenemen. En dan niet alleen meer onder de werkende Nederlanders, maar ook steeds meer onder jongeren. Gedurende de lockdown liep dit percentage op tot boven de 80%. Dat is zorgelijk! Tijd om hier verandering in te brengen.

Een burn-out is het gevolg van langdurige stress en emotionele overspannenheid. Je spreekt van een burn-out als iemand minimaal een half jaar last heeft van verschillende mentale en lichamelijke klachten. Vrijwel altijd is er sprake van spanningsklachten, een gevoelsmatig verlies van controle over het eigen leven en het niet meer goed kunnen uitvoeren van dagelijkse taken thuis, op het werk, in de sociale omgeving of in het verkeer. 

Voorbeelden van lichamelijke klachten zijn duizeligheid, tintelingen, spierpijn. Voorbeelden van mentale klachten zijn vergeetachtigheid, angstklachten, lusteloosheid. 

Negeer deze symptomen niet en 
onderneem direct actie.

Lees hier nog meer over welke 
symptomen je kunt herkennen. 

Charlotte Labee
Brain Balance Expert

Wat gebeurt er in het brein tijdens een burn-out?

Een burn-out zorgt niet alleen voor mentale en lichamelijke klachten, maar heeft ook daadwerkelijk invloed op je brein. Hieronder de invloed van een burn-out op je hersenen: 

  • De amygdala vergroot: Mensen met veel beroepsmatige stress hebben een aanzienlijk grotere amygdala hebben dan gemiddeld. Deze mensen lopen dan ook een hoger risico op een burn-out. Hoe langer dit duurt, hoe groter de disbalans in de hersenen wordt.
  • De prefrontale cortex verduntDit breingedeelte is betrokken bij veel emotionele en cognitieve functies. Hierdoor gaat een burn-out vaak ten koste van zaken zoals het denk- en leervermogen, concentratievermogen, probleemoplossend vermogen, geheugen en het vermogen om beslissingen te nemen. Ook neuroplasticiteit – het vermogen van je brein om zich een leven lang te ontwikkelen en te groeien – wordt bij een burn-out aangetast. Een kleinere prefrontale cortex is namelijk minder goed in staat om nieuwe informatie op te slaan en oude data te behouden. 
  • De basale ganglia verkleinenDit hersendeel is verantwoordelijk voor motorische activiteit zoals het coördineren van bewegingen. Helaas verkleinen bij een burn-out zowel de prefrontale cortex als de basale ganglia, waardoor je gehele proces van dingen leren én uitvoeren verstoord raakt. 
  • Je hersenverbindingen verzwakkenOnderzoek laat zien dat de verbindingen tussen de amygdala en cortex cingularis anterior (een deel van de prefrontale cortex) bij onderzoeksdeelnemers met een burn-out aangetast kunnen zijn. Hierdoor blijkt het voor deze mensen lastiger om negatieve emoties te verwerken en beheersen. 

 

In mijn burn-out training geef ik je veel informatie over hoe je brein werkt en hoe deze reageert op een burn-out.  

DE 7 BRAIN BALANCE PIJLERS VAN HET MENSELIJK SYSTEEM

Volledige balans bereik je door de zeven Brain Balance pijlers in balans te brengen. Dat begint bij de eerste pijler: kennis van het brein. Wanneer je begrijpt hoe jouw breinsysteem werkt, kun je deze kennis in gaan zetten om de rest van de pijlers in balans te brengen. De tweede pijler is jouw omgeving. Wanneer je je omringt met negatieve mensen of verleidingen, zal dit jouw eigen groei in de weg zitten. De derde pijler is ontspanning: essentieel voor het brein om prikkels te verwerken, op te laden en stress te ontladen. Want ook de mate van stress die je hebt is een belangrijke pijler. Kortstondige stressprikkels zijn goed voor je gezondheid, maar chronische stress die onderbewust sluimert is juist heel ongezond. Slaap en beweging zijn ook twee belangrijke pijlers die in balans moeten zijn. En als laatste: Brain Food. Meer dan twintig procent van alle voedingsstoffen die we binnenkrijgen gaat direct naar ons brein, en ons brein moet dan ook gevoed worden met de juiste voedingsstoffen om goed zijn werk te kunnen doen. Wanneer een van deze pijlers in disbalans is, beïnvloedt dat direct de andere pijlers en kun je in je hele systeem disbalans ervaren.

Hoe herstel je van een burn-out?

Hoe langer je met een burn-out rondloopt, hoe langer het herstel duurt. Wees je dus bewust van de eerste symptomen en onderneem direct actie.  

Etherische lavendelolie heeft een kalmerend effect op het zenuwstelsel. Onderzoek laat zien dat de olie stressgerelateerde factoren zoals bloeddruk, huidtemperatuur en hartslag kan verlagen. Daarnaast kunnen de alfa-golven (8-12 Hertz) en thèta-golven (4-8 Hertz) in het brein toenemen. 

De Balance Your Senses Spray Lavender raad ik aan voor iedereen die soms last heeft van een onrustig of opgejaagd gevoel. De spray kan met zijn heerlijke geurbeleving stressvolle gevoelens verzachten en zorgen voor meer rust en kalmte op spannende momenten. 

Fase 1

De eerste herstelfase bij een burn-out draait om acceptatie en ontspanning. Accepteer dat je tegen je eigen grenzen bent aangelopen en blijf hier niet de hele dag over piekeren. Journalen kan helpen om je gedachten van je af te schrijven. Zorg daarnaast voor een gestructureerde dagindeling, genoeg ontspanmomenten en slaap en probeer waar mogelijk zoveel mogelijk door te blijven werken. 

Fase 2

De tweede fase in het herstel van een burn-out draait om het identificeren van oorzaken en oplossingen. Welke factoren in je levensstijl zorgen voor stress en spanning? Kun je deze dingen in het vervolg vermijden of er beter mee omgaan? Welke concrete veranderingen moet je in je leven aanbrengen om een terugval in de toekomst te voorkomen? 

Fase 3

Levensstijlverandering

De derde herstelfase bij een burn-out draait om het implementeren van de bedachte oplossingen in je leven. Vermijd onnodige dingen die je overmatige spanning bezorgen (doe ook rustig aan met alcohol) en doe meer van de activiteiten die je hersenen helpen herstellen. Zowel lichamelijk als psychisch is het in deze fase belangrijk om in jezelf en je eigen gezondheid te blijven investeren. 

In mijn burn-out training geef ik je tips voor herstel, maar nog belangrijker, hoe je een burn-out kunt voorkomen.   

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg het
e-book 'Overprikkeld brein' cadeau!

Ontvang wekelijks handige tips en technieken om je denkvermogen te verbeteren
en een gezonde mentale balans te behouden!

Charlotte Labee Nieuwsbrief

Gratis e-book
"Overprikkeld brein"

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en krijg mijn e-book “overprikkeld brein” cadeau.