Heb jij last van gedachten die maar doorrazen, gepieker, overprikkeling, mentale vermoeidheid? Is het lastig om je hoofd ‘uit te zetten’, hoe graag je dat ook wil? Dan is het hoog tijd om weer wat innerlijke rust en stilte in jezelf te brengen.

Ik deel graag zeven fijne oefeningen en activiteiten met je die je kunnen helpen gedachten te kalmeren en het lichaam in een staat van ontspanning te brengen. Vind je het lastig om zelf te beginnen en krijg je liever begeleiding, zodat je met hulp kan ervaren wat deze innerlijke stilte voor je kan betekenen? Dan nodig ik je graag uit bij mijn 1-daagse training in Ahoy op 25 november 2023, waarin ik je op weg help naar rust, verbinding en balans.

  1. Meditatie: de kunst van innerlijke stilte

Meditatie is mijn favoriete manier om mentaal wendbaarder en weerbaarder te worden. Het staat al eeuwenlang bekend als een krachtige methode om de geest te kalmeren en helderheid te bevorderen. Door regelmatig te mediteren, kun je jezelf trainen om gedachten te observeren zonder erdoor meegesleept te worden. Mediteren is voor veel mensen een beetje intimiderend, maar je kunt klein beginnen. Kies voor korte sessies en zit in een comfortabele houding. Richt je aandacht op je ademhaling, een mantra of een geleide meditatie om je geest te centreren en rust te ervaren. Het belangrijkste bij meditatie is dat je het iedere dag even oefent, zodat het een gewoonte wordt en je brein weet dat het altijd weer terug kan naar deze innerlijke rust.

  1. Mindfulness: bewuste aanwezigheid in het hier en nu

Mindfulness lijk een beetje op meditatie, maar kun je toepassen op je dagelijkse activiteiten. Mindfulness draait om bewust aanwezig zijn in het huidige moment. We doen zoveel dingen op de automatische piloot en in volledige afleiding: een podcast tijdens het autorijden, televisie tijdens het avondeten, onze telefoon tijdens een film. Zo trainen we ons brein verslaafd te raken aan prikkels en altijd maar aan te staan, waardoor we ons niet meer op een activiteit kunnen concentreren om hier innerlijke rust uit te halen. Met mindfulness leer je je brein weer volledig in het hier en nu aanwezig te zijn, en het huidige moment met liefde en aandacht maar zonder oordeel te ervaren. Je kunt beginnen met een mindfulness wandeling: wat zie je, hoor je, voel je, ruik je, ervaar je? Gebruik je zintuigen onderweg zonder af te dwalen in gepieker of afleiding.

  1. Ademhalingsoefeningen: verbinding met je natuurlijke ritme

Je ademhaling staat sterk in verbinding met de stress- en ontspanningscylus van je lichaam. Een hoge ademhaling betekent stress, een diepe ademhaling betekent ontspanning. Diepe ademhalingsoefeningen helpen je daarom om je zenuwstelsel te kalmeren en je stressrespons te verminderen. Zo komt je lichaam uit de vecht-vluchtreactie waar velen van ons een beetje in ‘vast’ zitten, met als gevolg overprikkeling en burn-out. Neem de tijd om bewust diep adem te halen: adem langzaam in door je neus, houd je adem even vast en adem vervolgens rustig uit via je mond. Adem altijd langer uit dat je inademt: het lichaam associeert uitademen met ontspanning. Kies bijvoorbeeld voor een 3-4-6 ademhaling. Herhaal deze oefening meerdere keren per dag en voel hoe je geest en lichaam meer ontspannen worden.

  1. Yoga: Harmonie tussen Geest en Lichaam

Yoga combineert fysieke houdingen, ademhaling en meditatie om een diepe staat van ontspanning te bereiken. Dit is een unieke manier om het lichaam samen met de geest te verbinden, en daarom werkt dit zo goed om stress en onrust uit beide het lichaam en de geest te krijgen. Er zijn verschillende vormen van yoga, dus kijk goed wat bij je past. Ik vind bijvoorbeeld yin yoga een hele fijne om tot rust te komen.

  1. Creatieve uitlaatkleppen: expressie en ontspanning

Creatieve activiteiten zijn een fijne manier om je hoofd leeg te maken: je bent met je handen bezig en daarmee niet met je gedachten. Creativiteit stimuleert de rechterhersenhelft, wat ervoor zorgt dat je linkerhersenhelft (de analytische piekerkant) ontspant. Hierdoor kom je in een licht meditatieve toestand. Dit geldt voor dingen als tekenen, schilderen, borduren, schrijven of muziek maken: wat je maar leuk vindt om te doen. Zorg er in ieder geval dat je je focust op de activiteit, niet of op dat het resultaat succesvol is.

  1. Natuurverbinding: verjonging in de buitenlucht

Tijd doorbrengen in de natuur is wetenschappelijk bewezen goed voor het brein: het zien van groen vermindert stress en het bevordert een gevoel van welzijn. Dat is niet gek: het grootste deel van de menselijke evolutie heeft immers plaatsgevonden in de natuur. Dat betekent dat de natuur ons niet alleen heeft gemaakt tot wie we nu zijn, maar onze hersenen ook heeft aangepast om optimaal in deze natuurlijke leefomgeving te functioneren. Een omgeving waarin we ons we nu, in de moderne wereld, steeds minder vaak begeven. Dagelijks een wandeling in een groene omgeving maken doet daarom wonderen voor de innerlijke rust.

  1. Digitale detox: stilte en reflectie

Digitale apparaten – en met name onze telefoon – geven constante prikkels en afleiding en overweldigen hiermee ons brein. Scrollen door social media lijkt wel ontspanning, maar voorkomt eigenlijk dat er innerlijke rust kan ontstaan door alle prikkels die er binnenkomen. Hierdoor vergeten we hoe we naar onze innerlijke stilte kunnen luisteren. Plan daarom regelmatig een digitale detox in, waarbij je jezelf toestaat om los te koppelen van technologie en je geest de ruimte geeft om tot rust te komen.

Door regelmatig deze oefeningen toe te passen, kun je jezelf trainen om je brein meer rust te geven en een staat van innerlijke kalmte te ervaren. Of je nu kiest voor meditatie, mindfulness, ademhalingsoefeningen, yoga of creatieve bezigheden, het belangrijkste is dat je tijd neemt voor jezelf en bewust stappen onderneemt om die innerlijke rust weer terug te vinden. Zet jij de eerste stappen graag met mij? Kom los van de druk van de maatschappij en altijd maar ‘aan’ staan en ga op eendaagse reis naar persoonlijke groei op 25 november 2023 in Ahoy Rotterdam.  Ik hoop je daar te zien!

 


© 2022 Brain Balance. Alle rechten voorbehouden

Charlotte Labee Nieuwsbrief

Gratis e-book
"Overprikkeld brein"

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en krijg mijn e-book “overprikkeld brein” cadeau.