Test of jouw gezondheid extra aandacht nodig heeft

Charlotte Labee

Magnesium

Magnesium is een voedingsstof die tegenwoordig steeds meer bekendheid geniet. De stof komt van nature voor in bepaalde voeding en ondersteunt belangrijke processen in zowel de hersenen als het lichaam. Maar hoeveel magnesium heb je per dag nu eigenlijk nodig, wanneer moet je het innemen en hoe kan er eventueel een tekort ontstaan? Lees hieronder snel verder.

Wat is magnesium en waar is het goed voor?

Magnesium is een mineraal met veel verschillende functies. Net als andere mineralen zorgt het er onder meer voor dat vitaminen zoals vitamine D goed hun werk kunnen doen. Ook speelt het een rol bij de instandhouding van sterke botten, een gezond gebit, een normale werking van de spieren en een goede electrolytenbalans en energiestofwisseling. 

Ook op psychologisch vlak heeft magnesium een ondersteunende functie. Zo draagt het bij aan een normaal concentratievermogen, een goede geestelijke balans en het functioneren van het zenuwstelsel en het geheugenOok kan magnesium goed zijn voor het leervermogen en gevoelens van moeheid of futloosheid helpen verminderen 

Waar zit magnesium in?

Het menselijk lichaam maakt zelf geen magnesium aan en daarom is het van belang om er voldoende van uit je voeding te halen. Het mineraal zit onder meer in groente (met name donkere bladgroenten zoals spinazie), fruit (zoals bananen), noten (zoals pinda’s), zuivel en vlees. Tip: het is ook aanwezig in pure chocolade! 

De opname van magnesium uit voeding varieert van 20% tot 60%. Hoe meer ervan in je voeding zit, hoe minder je lichaam opneemt. Leuk om te weten is dat je het mineraal ook via de huid kunt opnemen, bijvoorbeeld door te baden in een bad met magnesiumzout. Bij een verhoogde temperatuur of de juiste hydratatiecondities kan magnesium de huidbarrière namelijk passeren. 

Hoeveel magnesium heb ik per dag nodig?

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid magnesium per dag is 350 milligram (mannen) of 300 milligram (vrouwen). Krijg je structureel minder binnen? Dan kan er op termijn een magnesium tekort ontstaan. Mogelijke symptomen hiervan zijn spierkrampen en algehele gevoelens van vermoeidheid of lusteloosheid.  

In extreme situaties kan een magnesium tekort zelfs leiden tot hartritmestoornissen zoals boezemfibrilleren. Niet alleen kan dit gevaarlijk zijn, maar ook kan het leiden tot onaangename symptomen zoals hartkloppingen (palpitaties) en kortademigheid. In de praktijk komen dergelijke extreme gevallen in Nederland gelukkig niet tot nauwelijks voor. 

Waar kan ik magnesium kopen?

Magnesium kun je net als andere voedingssupplementen kopen in mijn online shop. Je vindt hier onder meer varianten zoals tauraatbisglycinaat en malaat. Elke magnesiumsoort heeft zijn eigen specifieke voordelen op het gebied van werking en gebruiksgemak. Ook vind je in de shop magnesiumsupplementen die uitermate geschikt zijn voor veganisten. 

Ben jij benieuwd welk magnesiumsupplement het beste past bij jouw huidige voedingspatroon en behoeften? Lees dan de productomschrijvingen of maak gebruik van mijn supplement advies op maat. Heb je een andere vraag over het innemen of kopen van magnesium? Stel je vraag dan via info@charlottelabee.com.  

Hoe en wanneer moet ik magnesium innemen?

Supplementen op het gebied van magnesium zijn er in verschillende soorten en maten. Populaire vormen zijn onder meer tauraatbisglycinaatmalaatcitraatmagnesiumoxide en magnesiumchloride. Je kunt deze magnesiumvormen onder meer kopen in de vorm van tabletten, pillen (capsules), poeder, sprays, badzouten en olie. 

We adviseren om een magnesium supplement 30 minuten voor de maaltijd of 2 uur na de maaltijd in te nemen. Vanwege de rol die het mineraal speelt in de prikkeloverdracht tussen (zenuw)cellen, kan het ook voordelen hebben om magnesium in te nemen voor het slapen gaan. 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg het
e-book 'Overprikkeld brein' cadeau!

Ontvang wekelijks handige tips en technieken om je denkvermogen te verbeteren
en een gezonde mentale balans te behouden!

Charlotte Labee Nieuwsbrief

Gratis e-book
"Overprikkeld brein"

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en krijg mijn e-book “overprikkeld brein” cadeau.