Onrustige darmen, overprikkeld brein

Onrustige darmen, overprikkeld brein

Pre-order nu

Waarom je juist tijdens donkere dagen een wandeling zou moeten maken

Leestijd 2 minuten
Blogs

In plaats van jezelf knus op te sluiten tijdens donkere herfstdagen, overweeg om juist meer tijd buitenshuis door te brengen. Wandelen in het daglicht biedt niet alleen tal van fysieke voordelen, maar heeft ook een positieve invloed op je stemming, slaap en algeheel welzijn.

Dus, kleed je warm, zet een stap buiten en omarm de kracht van de natuur, zelfs als de dag grauw en druilerig is. We leggen je uit waarom.

 

Bioritme en circadiaanse Klok

Ons lichaam heeft een intern klokmechanisme dat onze biologische processen regelt, waaronder slaap-waakritmes. Blootstelling aan natuurlijk licht, zelfs tijdens de donkere wintermaanden, is cruciaal om dit klokmechanisme te synchroniseren. Ga je in het donker van huis en kom je in het donker weer terug zonder verder buiten te komen, dan raakt dit bioritme van slag en zul je dus ook minder goed slapen. Regelmatig wandelen tijdens daglicht kan je biologische klok in balans houden en helpen om een gezond bioritme te behouden.

 

Daglicht en ons brein

Licht heeft een directe invloed op onze stemming en gevoelens van welzijn. Tijdens het wandelen wordt licht door onze ogen opgevangen en naar onze hersenen gestuurd, waar het de aanmaak van serotonine stimuleert, een neurotransmitter die geluk en positieve gevoelens bevordert. Zelfs op bewolkte dagen is het licht buiten nog steeds vele malen helderder dan binnenshuis. Dus, door buiten te wandelen kan je letterlijk een oppepper voor je humeur krijgen.

 

Vitamine D aanmaak

Een van de meest belangrijke voordelen van wandelen tijdens de donkere dagen is de aanmaak van vitamine D. Ons lichaam heeft zonlicht nodig om vitamine D te produceren, en dit vitamine is essentieel voor een gezonde immuunfunctie, sterke botten, een goed humeur en gezond slaapritme. Zelfs in de winter, wanneer de zon minder vaak schijnt, draagt een wandeling in het daglicht bij aan het handhaven van een gezonde vitamine D-spiegel. Probeer dagelijks minimaal 15 tot 30 minuten buiten door te brengen op het lichtste moment van de dag (tussen 12 en 3 uur ’s middags) en wees dan ook niet helemaal ingepakt. Er moet minstens 15% van je huid onbedekt zijn om goed zonlicht op te kunnen nemen. Even die jas uit, dus! Dat is ook weer goed voor de natuurlijke temperatuurregulatie van je lichaam.

 

Melatonine aanmaak

Melatonine, het ‘slaaphormoon’, wordt geproduceerd door ons lichaam wanneer het donker wordt om ons te helpen in slaap te vallen. Regelmatige blootstelling aan daglicht, vooral ‘s ochtends, kan helpen om de melatonine-aanmaak te reguleren. Dit betekent dat wandelen in de ochtend niet alleen je energieniveau kan verhogen, maar ook je slaapkwaliteit ‘s nachts kan verbeteren.