Charlotte Labee

Vitamine D tijdens je zwangerschap: is het nodig?

Tijdens de zwangerschap wil je je kindje alles geven wat het nodig heeft voor een optimale ontwikkeling. Een essentiële voedingsstof in dit kader is vitamine D, dat van belang is voor de botopbouw van de baby en de kans op diverse gezondheidsproblemen lijkt te verlagen. In dit artikel lees je hoeveel en welke vitamine D je het beste kunt slikken als je zwanger bent of wilt worden.

Wat is Vitamine D?

Vitamine D is een vetoplosbare vitamine die ertoe bijdraagt dat het mineraal calcium goed wordt opgenomen uit de voeding. Calcium is van belang voor de opbouw van sterke botten, wat voor zowel moeder als kind extra belangrijk is tijdens de zwangerschap. Daarnaast ondersteunt vitamine D het immuunsysteem en draagt het bij aan een normale celdeling.

Waarom extra vitamine D tijdens de zwangerschap?

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat een vitamine D-tekort tijdens de zwangerschap de kans op bepaalde aandoeningen kan vergroten. De Gezondheidsraad adviseert daarom om extra vitamine D te slikken als je zwanger bent. Een hogere vitamine D-waarde bij de moeder wordt door wetenschappers geassocieerd met een betere gezondheid van zowel de moeder als pasgeborene.

Vitamine D-suppletie lijkt het risico op onder meer zwangerschapsdiabetes, zwangerschapsvergiftiging, vroeggeboorte en een laag geboortegewicht te verkleinen. Ook zijn er voorzichtige aanwijzingen dat suppletie van vitamine D de kans op het ontstaan van astma-achtige symptomen bij het kind op latere leeftijd kan verlagen.

Hoeveel vitamine D heb je nodig als je zwanger bent?

Vitamine D komt van nature voor in zonlicht en in voedingsmiddelen zoals vette vis (denk aan zalm, haring en makreel) en in mindere mate in eieren en vlees. Voor iedereen geldt een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 10 microgram vitamine D. Met een gezond Brain Food-voedingspatroon en voldoende tijd buiten zul je normaal gesproken voldoende van deze voedingsstof binnenkrijgen.

Tijdens de zwangerschap is de behoefte aan vitamine D groter, omdat de vitamine D-spiegel van de foetus ongeveer 50% tot 80% is van die van de moeder. Het advies voor zwangere vrouwen is daarom om tijdens de zwangerschap nog eens 10 microgram (400 IE) extra vitamine D per dag te slikken en zo een minimumwaarde van 50 nmol/L of een streefwaarde van 75 nmol/L te bereiken.

Wat als je een vitamine D-tekort hebt tijdens je zwangerschap?

Een tekort aan vitamine D tijdens de zwangerschap bij de moeder kan zorgen voor een nog ernstiger tekort bij de foetus. Bij een lage calciuminname en vitamine D-waarde van de moeder onttrekt het lichaam daarnaast extra veel calcium aan de maternale botten ten behoeve van de foetus. Dit onderstreept het belang voor zowel moeder als kind om een vitamine D-tekort te voorkomen.

Andere aandoeningen waarmee een vitamine D-tekort rondom de zwangerschap wordt geassocieerd zijn bij de moeder onder andere diabetes gravidarum en een postpartum depressie en bij de foetus problemen met de skeletontwikkeling, longontwikkeling en neurologische ontwikkeling. Duidelijk is dat er nog meer onderzoek nodig is om een definitief verband met deze aandoeningen te bewijzen.

Kan je teveel vitamine D slikken als je zwanger bent?

Bij een tekort aan vitamine D wordt een maximale dagdosis van 100 microgram (4000 IE) aanbevolen. Bij deze dosis zijn geen nadelige effecten bekend. Bij een gemiddelde stranddag krijg je al snel 250 tot 500 microgram (10.000 tot 20.000 IE) vitamine D binnen. Je zult dus niet snel teveel slikken, maar desondanks is het aan te raden je aan de maximaal aanbevolen dagdosis te houden.

Wanneer beginnen met vitamine D slikken?

Zodra je zwanger wilt worden, kan het geen kwaad om te beginnen met het slikken van extra vitamine D. Het opbouwen van een optimale vitamine D-spiegel kost tijd en kan in het geval van een tekort wel maanden duren. Onder meer de periode van het jaar (met name de winter en lente) en je eetpatroon kunnen invloed hebben op de vitamine D-spiegel waarmee je de zwangerschap ingaat.

Ook na de zwangerschap, tijdens de borstvoedingsperiode, kan vitamine D-suppletie meerwaarde hebben. Moedermelk bevat namelijk weinig vitamine D, tenzij de moeder zelf een hoge vitamine D-waarde heeft. Langdurig borstvoeding geven zonder bijvoeding of suppletie kan een vitamine D-tekort bij de zuigeling in de hand werken en de kans op ontwikkelingsproblemen vergroten.

Welke vitamine D moet je slikken als je zwanger bent?

Om een tekort aan vitamine D tijdens de zwangerschap te voorkomen, wordt het slikken van een supplement met cholecalciferol (vitamine D3) aanbevolen. Deze dierlijke vorm van vitamine D wordt aanzienlijk beter opgenomen dan de plantaardige variant ergocalciferol en komt van nature ook voor in zonlicht.

Een supplement zoals Vitamine K2/D3 (dat naast capsulevorm overigens ook in druppelvorm beschikbaar is) bevat deze optimaal opneembare vorm van vitamine D en bevat daarnaast ook vitamine K. Pasgeboren baby’s kunnen soms een tekort hebben aan vitamine K, omdat ze hiervan tijdens de zwangerschap te weinig binnenkrijgen.

Ben jij zwanger of wil je zwanger worden en ben je benieuwd naar je eigen vitamine D-status? Met een gezondheidstest krijg je snel inzicht in je huidige vitamine- en hormoonwaarden.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg het
e-book 'Overprikkeld brein' cadeau!

Ontvang wekelijks handige tips en technieken om je denkvermogen te verbeteren
en een gezonde mentale balans te behouden!

Charlotte Labee Nieuwsbrief

Gratis e-book
"Overprikkeld brein"

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en krijg mijn e-book “overprikkeld brein” cadeau.