Vitamine D is een van de belangrijkste vitaminen voor een goede lichamelijke en mentale gezondheid. De zon is voor de meeste mensen verreweg de grootste bron van deze essentiële voedingsstof, maar helaas wordt onze dagelijkse blootstelling aan zonlicht in de wintermaanden sterk verminderd.
In dit artikel lees je waarom je vitamine D juist in de koude periode van het jaar extra hard nodig hebt en hoe je het ontstaan van een tekort aan deze vitamine in de wintermaanden kunt voorkomen.
Waar is vitamine D goed voor?
Vitamine D is een vetoplosbare vitamine die een cruciale rol speelt bij verschillende processen in de hersenen en het lichaam. Zo is deze stof onder meer betrokken bij het celdelingsproces. Daarnaast zorgt vitamine D voor een verbeterde calciumopname en ondersteunt daarmee sterke botten.
Een steeds belangrijker rol krijgt vitamine D door wetenschappers toegeschreven bij ondersteuning van het immuunsysteem. Binnen de wetenschap is het breed geaccepteerd dat deze stof een goede weerstand ondersteunt. Het voorkomen van een vitamine D-tekort is dan ook essentieel om gezondheidsklachten en andere hieraan gerelateerde symptomen te voorkomen.
Waarom vitamine D in de winter?
Wetenschappers schatten dat mensen maar liefst 66% tot 90% van hun vitamine D binnenkrijgen uit zonlicht. Met name voor Nederlanders en andere noordelijke bevolkingsgroepen daalt dit percentage drastisch in de winter. Niet alleen is zonlicht in de wintermaanden schaars, maar ook gaan mensen vanwege de minder comfortabele omstandigheden een stuk minder vaak naar buiten.
De verminderde blootstelling aan zonlicht in de winter vergroot het risico op een vitamine D-tekort. Dit geldt voor iedereen, maar zeker als je een getinte of donkere huid hebt. In dat geval maak je namelijk nog minder vitamine D uit zonlicht aan. Inname van deze stof uit voeding of suppletie is dan ook de beste manier om een lagere vitamine D-spiegel in de winter te compenseren.
Welke vorm van vitamine D heb ik nodig?
Vitamine D is er in 2 verschillende soorten: vitamine D2 (ergocalciferol) en vitamine D3 (cholecalciferol). Ergocalciferol is plantaardig en komt in de natuur voor in bepaalde paddenstoelen en schimmels. Cholecalciferol daarentegen is de dierlijke vorm en komt voor in voeding zoals eieren, vlees en vette vis. Ook is dit de vorm die het lichaam zelf aanmaakt uit blootstelling aan zonlicht.
Vitamine D3 wordt een stuk beter opgenomen dan vitamine D2 en is daarom de vorm die je het beste kunt innemen. Dit maakt het belangrijk om in de winter meer vitamine D-rijke vette vis te eten zoals zalm, haring en makreel. Niet voor niets vormt vette vis het hoofdbestanddeel binnen het voedingspatroon van inheemse bevolkingsgroepen uit het koude en zonarme noordpoolgebied.
Hoe krijg ik in de winter voldoende vitamine D binnen?
Eet jij vegetarisch of veganistisch of ben je gewoonweg geen fan van vis? In dat geval moet je in de wintermaanden extra waken voor een vitamine D-tekort. Je kunt dit op een makkelijke manier voorkomen door een vitamine D3-supplement te gaan slikken. Je weet dan zeker dat je voldoende van deze stof binnenkrijgt en ook nog eens in de best opneembare vorm voor je lichaam.
Een vitamine D-supplement dat in de wintermaanden een goede aanvulling op je eetpatroon kan vormen, is Vitamine K2/D3. Dankzij de toevoeging van vitamine K2 ontstaat er een synergetische combinatie die tevens je calciumstofwisseling ondersteunt. Kom je ook essentiële visvetten zoals EPA en DHA tekort? Dan is Pure Omega 3 Olie in de winter een waardevol supplement.
Welke maanden moet ik vitamine D slikken?
In Nederland is de zonkracht van mei tot en met augustus tussen 11 uur ‘s ochtends en 3 uur ‘s middags sterk genoeg om bij afdoende tijd buiten voldoende vitamine D aan te maken. Dit is niet meer het geval zodra de ‘r’ in de maand komt. Van september tot en met april kan het dan ook verstandig zijn om vitamine D te slikken of op zijn minst extra in te nemen uit je voeding.
Met name in de koudste wintermaanden zoals januari en februari is het verstandig om goed te letten op je vitamine D-inname. Het kan in deze periode namelijk zijn dat je reeds een deel van de in je vetweefsel opgeslagen reservevoorraden van deze vitamine hebt verbruikt.
Ben jij benieuwd of je een vitamine D-tekort hebt of heb je last van andere wintergerelateerde klachten? Maak dan een afspraak voor een persoonlijk orthomoleculair consult of maak gebruik van mijn gratis supplementadvies!