Charlotte labee theatertour

Charlotte labee theatertour

Tickets bestellen

Hoe kan ik mijn weerstand verhogen? (tip: voeding!)

Leestijd 4 minuten
Blogs
Jaarkalender seizoensgroenten

Een virus of verkoudheid hebben we allemaal wel eens onder de leden. Maar in deze tijd van het jaar is de kans erop net even groter – en  al helemaal als je een lage weerstand hebt.

Gelukkig zijn er verschillende simpele manieren om je weerstand te verhogen. Dit maakt je weliswaar niet minder vatbaar voor een griep of virus, maar verkleint de kans dat je er (erg) ziek van wordt.

Wat is weerstand precies?

Je weerstand staat ook wel bekend als je immuunsysteem of afweersysteem. Het beschermt je lichaam tegen ongewenste indringers van buitenaf.

Hoe beter dit mechanisme in staat is om lichaamsvreemde micro-organismen zoals virussen en bacteriën op te ruimen, hoe hoger je weerstand is.

Interessant om te weten: een belangrijk deel van het immuunsysteem bevindt zich in de darmen. Veel wetenschappers beschouwen de darmen als ons tweede brein, omdat ze door middel van talloze neuronen continu communiceren met de hersenen.

Er zijn dan ook sterke aanwijzingen dat een verstoord immuunsysteem kan leiden tot ernstige lichamelijke en psychische klachten. Denk hierbij aan angst, vermoeidheid en depressiviteit. Andersom verzwakt een te zwaar belast brein ook het afweersysteem in je lichaam.

Wanneer heb je een lagere weerstand?

Veel van de dingen die je weerstand verlagen, zijn slecht of op zijn minst belastend voor het brein. Slecht zijn bijvoorbeeld:

Hoe kun je je weerstand een boost geven?

Het versterken van je immuunsysteem doe je dan ook door je te richten op de bovengenoemde factoren. Vermijd stress, pak voldoende rust, ga op tijd slapen en eet gezond.

Met name die laatste tip is waarschijnlijk het makkelijkst in je leven te implementeren. Met de juiste voeding (Brain Food) kun jij je breinbalans herstellen en je weerstand effectief verhogen.

Brainfood heeft ook een positief effect op andere weerstandsverlagers zoals stress en een gebrek aan slaap en ontspanning. Hierdoor is de positieve invloed op je weerstand groot.

Voeding: een echte weerstand booster

Wil jij direct beginnen om je weerstand met voeding te verhogen? Eet dan meer van de volgende voedingsmiddelen:

Groente en fruit

Groenten en fruit leveren veel vitaminen die je weerstand van nature ondersteunen. Denk bijvoorbeeld aan vitamine B6 in bananen en vitamine C in sinaasappels. Ik raad je aan om waar mogelijk te kiezen voor de verse en onbespoten varianten. Als we het hebben over sinaasappels, eet dan een hele sinaasappel, en pers je sinaasappels niet, aangezien je dan de vezels mist die enorm belangrijk zijn voor de gezondheid en opname van vitamine C. In versgeperste sap zitten veelal veel suikers, die jouw systeem op den duur alleen maar zwakker zullen maken.

En dat brengt me meteen bij het volgende; iets heel belangrijks dat groenten en fruit bevatten: vezels. Voldoende vezels eten draagt bij aan een gezonde darmflora en daarmee aan een gezond brein en immuunsysteem.

Ben je van jezelf niet zo’n groente-eter? Maak het jezelf dan makkelijk en verwerk je groenten en fruit in een heerlijke groene smoothie. Zie hier het recept van mijn weerstandsverhogende Power Smoothie.

Vette vis en noten

Voeding boordevol gezonde vetten bevat veel waardevolle vetoplosbare vitaminen. Zo helpen vitamine A en D uit vette vis om je weerstand te verhogen. Ook het mineraal selenium, aanwezig in noten zoals amandelen en walnoten, geeft je immuunsysteem een boost.

Vette vis heeft nog een ander voordeel: het levert je lichaam veel eiwitten met een hoge biologische beschikbaarheid. Eiwitten zijn onder andere nodig voor de aanmaak van enzymen en antilichamen en spelen een belangrijker rol voor je immuunsysteem dan vaak gedacht.

Onbewerkte voeding

Als je een lage weerstand, griep of virus hebt, heb je meestal eerder zin in vet of suikerrijk eten. Je koopt bij de winkel dan sneller bewerkte producten die bijvoorbeeld geraffineerde suiker, gluten en natrium monoglutamaat bevatten.

Dat is jammer, want dit soort ingrediënten zijn slecht voor je brein én weerstand. Bovendien zijn ze helemaal niet nodig. De trek die je hebt in iets zoets of zouts, betekent namelijk dat je lichaam een tekort heeft aan een bepaalde voedingsstof. Een zak chips eten is bij griep dus zelden de oplossing.

Gevarieerde voeding

Je hebt vast al eens gehoord dat gevarieerd eten belangrijk is voor je afweersysteem. Dat komt omdat alle voeding verschillende vitaminen, mineralen en andere belangrijke voedingsstoffen bevat.

Probeer daarom zoveel mogelijk diverse kleuren groenten en fruit te eten en kies waar mogelijk voor typische seizoensproducten. De natuur heeft het namelijk zo geregeld, dat die precies bevatten wat je weerstand in dat seizoen nodig heeft.

Water

Ook voldoende water drinken is belangrijk als je een lage weerstand of virus onder de leden hebt. Omdat je ’s nachts niet drinkt, zijn er bij het wakker worden meer afvalstoffen in je lichaam aanwezig. Door ’s ochtends genoeg te drinken, zorg je dat deze afvalstoffen je lichaam sneller verlaten.

Voor een goede weerstand drink je minimaal twee liter water per dag (liever meer). Drink bij voorkeur een half uur vóór en na het eten niet. Dit kan je spijsvertering namelijk verstoren en daarmee je weerstand juist verlagen.

Je weerstand verhogen: begin direct!

Kun je niet wachten om je weerstand te verhogen? Doe dat dan ook niet! Ga direct naar je favoriete winkel en haal groente, fruit en andere voeding die jouw immuunsysteem een boost geeft.

Voor nu ben ik alleen nog benieuwd:

Wat is jouw favoriete voeding om je weerstand te verhogen?