Test of jouw gezondheid extra aandacht nodig heeft

Ontspanning

Leestijd 2 minuten
BlogsInspiratie

Dat we moeten ontspannen, is voor iedereen wel bekend inmiddels. Toch hoor ik om me heen dat veel mensen moeite hebben met ontspannen, daarom deze blog.

Hoe ontspan je het beste?

Sommige mensen ontspannen van een avondje tv kijken, Netflixen, filmpje kijken. Dat is ook zeker een vorm van ontspanning… toch zit daar een addertje onder het gras, want ook al ben je in de chill modus, jouw hersenen ervaren dit zeker niet zo, je hersenen maken ook bij het zien van een film of een serie nog overuren. Dus zo heel goed is deze ontspanning eigenlijk niet voor ons.

Wat zijn de beste manieren om te ontspannen?

Meditatie

Vanuit het standpunt van de neurowetenschap kan meditatie worden beschouwd als een serie oefeningen waardoor iemand controle krijgt over zijn eigen hersenprocessen waardoor je alle stress en druk van de dag even achter je kunt laten en kunt ontspannen. Er zijn enorm veel verschillende soorten meditatie, met of zonder muziek, met of zonder begeleidende stem die je erdoorheen leidt. Ik heb zelf ervaren dat meditatie wel wat tijd vergt om het goed onder de knie te krijgen, oefening baart kunst en het geeft mij nu zoveel rust, ik mediteer iedere avond 20 minuten voor het slapen gaan en zo val ik met een leeg hoofd in totale ontspanning in slaap.

Wandelen (liefst in de natuur)

Als je 30 minuten snelwandelt per dag is je stress niveau 20% minder, presteer je beter, kunnen je hersenen weer herstellen en nieuwe neurale netwerken aanleggen, ontspan je letterlijk en voel je je minder gejaagd. So easy? Yes so easy!!!

Binaural beats luisteren

Muziek geeft ontspanning, maar deze beats dringen direct door in jouw alfastaat, de staat van ontspanning.

Twee verschillende tonen: een toon voor het linkeroor en een andere toon voor het rechteroor. Het verschil tussen deze tonen is meestal klein, van 1 Hz tot 20 Hz. Het kleine verschil tussen de twee tonen zorgt ervoor dat het brein een derde verschiltoon genereert als een zweving van de twee verschillende (maar op elkaar gelijkende) tonen in het linker- en rechteroor. Deze derde toon wordt de binaural beat genoemd, en heeft een frequentie die overeenkomt met het verschil tussen de twee tonen. Indien de linkertoon 150 Hz is, en de rechtertoon 143 Hz, is de binaural beat 7 Hz. Advies is om de beste beleving te krijgen hiermee om een koptelefoon op te zetten. Luister zelf eens mijn binaural beats op Spotify.

Boek lezen

Een boek lezen is altijd een goed idee voor de juiste ontspanning. Raadzaam is dan ook om het half uur voor het slapen gaan of te lezen of te mediteren. Dan slaap je in alle rust en ontspanning.

Gewoon eens voor je uit staren en niks doen of hoeven

Letterlijk in de vlammen staren, open haard, kaars, rust. De natuur in staren en even helemaal niks hoeven denken of doen. Lummelen. Dat geeft alle rust die je nodig hebt.


© 2022 Brain Balance. Alle rechten voorbehouden

Charlotte Labee Nieuwsbrief

Gratis e-book
"Overprikkeld brein"

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en krijg mijn e-book “overprikkeld brein” cadeau.