Magnesium is een essentieel mineraal dat honderden enzymen aanstuurt en betrokken is bij een groot aantal processen in het lichaam. Zo zorgt het ervoor dat vitaminen zoals vitamine D tijdens de zwangerschap optimaal hun werk kunnen doen en draagt het bij aan de instandhouding van sterke botten, een goede electrolytenbalans, een normale energiehuishouding en normale celdeling.
Alsof dit nog niet genoeg is, ondersteunt magnesium diverse processen die tijdens de zwangerschap extra relevant zijn. Zo is het mineraal belangrijk voor een normale spierwerking, ondersteunt het de normale werking van het zenuwstelsel, helpt het om vermoeidheid en moeheid te verminderen en is het goed voor de gemoedstoestand en gunstig voor een goede geestelijke balans.
Er zijn dan ook verschillende manieren waarop je baat kunt hebben bij magnesium tijdens je zwangerschap. Zo is er een grotere kans op moeheid en ervaart meer dan de helft van de zwangere vrouwen spierkrampen. Deze beginnen vaak tijdens het tweede trimester en treden met name ’s nachts op in de kuiten. Artsen noemen een tekort aan magnesium als mogelijke oorzaak.
Een andere typische zwangerschapskwaal zijn harde buiken en rusteloze benen. Harde buiken worden veroorzaakt door het samentrekken van de baarmoeder, wat indirect weer veroorzaakt kan worden door stress. Magnesium kan in deze situatie mogelijk verlichting brengen. Dat geldt ook bij rusteloze benen, hoewel de precieze oorzaak hiervan bij wetenschappers nog onbekend is.
Magnesium komt van nature voor in veel voedingsmiddelen die onderdeel zijn van een Brain Food-voedingspatroon. Denk hierbij onder meer aan donkere bladgroenten, fruit, noten, zaden en chocolade. De opname van magnesium uit voeding varieert tussen de 20% tot 60%, waardoor je van veel voedingsmiddelen meer moet eten dan je zou denken voor een optimale magnesiumstatus.
De Gezondheidsraad adviseert voor vrouwen een standaard aanbevolen hoeveelheid magnesium van 300 milligram per dag. Tijdens een zwangerschap stijgt de magnesiumbehoefte en kunnen kwaaltjes als ochtendmisselijkheid of hormonale veranderingen een tekort aan magnesium in de hand werken. Hierdoor kun je als vrouw die gezond eet toch baat hebben bij het slikken van extra magnesium.
Een magnesium tekort tijdens de zwangerschap kan niet alleen bijdragen aan relatief onschuldige kwaaltjes zoals spierkrampen en rusteloze benen. Sommige onderzoeken suggereren dat vrouwen met een goede magnesiumstatus minder kans zouden hebben op zwangerschapsvergiftiging, een laag geboortegewicht of zelfs een miskraam. Hiernaar moet echter meer onderzoek verricht worden.
Een ander mogelijk verband wordt in de wetenschappelijke literatuur gelegd tussen een chronisch magnesiumtekort en een grotere kans op postnatale depressie. Dit zou te verklaren zijn door de psychologische functie van magnesium en een verstoorde hormoon-, vitaminen- en mineralen-huishouding (magnesium reguleert deze) die ten grondslag kan liggen aan postnatale depressie.
Ben je zwanger en wil je extra magnesium slikken? Let er dan op dat je niet teveel inneemt. Een te hoge hoeveelheid magnesium is niet snel gevaarlijk voor jou of je baby, maar kan leiden tot vervelende bijwerkingen tijdens de zwangerschap waar je niet op zit te wachten. Denk hierbij aan lichte diarree, hoofdpijn, hartkloppingen of slecht slapen. De maximaal veilige dosis voor magnesium uit supplementen is vastgesteld op 250 mg per dag.
Om tijdens je zwangerschap de meeste voordelen van magnesium suppletie te ervaren, raad ik aan om te kiezen voor een goed opneembare variant die jou ondersteunt in je specifieke behoeften. Zo kunnen je hersenen door het hormoon progesteron als je zwanger bent voor je gevoel trager of minder goed werken. In dat geval kan Magnesium Tauraat een geschikte optie voor je zijn.
Ben je vaak moe tijdens je zwangerschap en kun je wat extra geestelijke veerkracht gebruiken? Dan is Magnesium Bisglycinaat de variant die ik zou aanraden. Heb je last van lichamelijke symptomen zoals spierkrampen (bijvoorbeeld in de kuiten) of rusteloze benen, dan is Magnesium Malaat een fijn supplement om te proberen.
Ben jij zwanger of wil je zwanger worden en ben je benieuwd welke vorm van magnesium voor jou het beste is? Met een gratis supplementadvies krijg je snel inzicht in de beste supplementen voor jou.
Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en krijg mijn e-book “overprikkeld brein” cadeau.