Wil jij starten met mediteren? Dit is een van de beste dingen die je kunt doen voor je Brain Balance. Meditatie biedt tal van voordelen voor een optimaal functionerend brein en daarmee voor je geluk en prestaties in het leven. Wel is enige oefening nodig om de techniek goed te leren beheersen. In dit artikel leg ik uit wat mediteren is en hoe je het snel en makkelijk kunt leren.
Wat is mediteren?
Meditatie is van oorsprong een vorm van spirituele oefening, waardoor de geest tot rust kan komen. Tijdens het mediteren probeer je afleidingen en gedachten los te laten, zodat je je met volle aandacht op jezelf en je interne processen in het nu kunt richten. Hierbij stop je met nadenken en oordelen en omarm je simpelweg je huidige ervaring zoals die op dit moment is.
In spirituele stromingen zoals het Boeddhisme is meditatie de route naar verlichting. Neurowetenschappers benoemen vooral de vele voordelen voor het brein. Zo blijkt uit onderzoek van Harvard dat mediteren tot grotere hersenen met meer synaptische verbindingen kan leiden. Ook draagt het bij aan de aanmaak van het neuronale groeihormoon Brain-Derived Neurotrophic Factor (BDNF).
Een groter, sterker en gezonder brein heeft een enorm positieve invloed op alle facetten van je leven. De voordelen van mediteren zijn dan ook legio. Zo maakt regelmatige meditatie je weerbaarder en flexibeler, verbetert het je geheugen, slaap en concentratievermogen en vermindert het de kans op burn-out, depressie, angstige gedachten en stress. In dit artikel lees je meer over alle voordelen van mediteren.
Hoe moet je mediteren?
Er zijn dan ook vele redenen waarom je zou willen leren mediteren. Maar hoe doe je dit nu precies? Hieronder noem ik de 3 belangrijkste stappen om te beginnen met meditatie:
1). Kies een manier van meditatie
Er bestaan meerdere manieren van meditatie. Eerder heb ik al geschreven over de 7 beste meditatieoefeningen voor slaap en ontspanning. Ik adviseer je om dit artikel nu alvast te lezen en een oefening te kiezen die het beste aansluit op jouw persoonlijke voorkeuren en doelen. Neem deze meditatietechniek als uitgangspunt en ga verder met de volgende stappen.
Wil je bijvoorbeeld ontspannen in slaap vallen en de kwaliteit van je REM-slaap verhogen? Dan is een liggende bodyscanmeditatie of een meditatie met rustgevende muziek ideaal. Word je ’s ochtends wakker en heb je een stressvolle dag voor de boeg waarin je optimaal moet presteren? Dan kan een visualisatiemeditatie of transcendente meditatie je erg helpen.
2). Zorg voor een veilige en rustige omgeving
Zeker als je meditatie nog aan het leren bent, heb je baat bij een veilige en rustige plek met zo min mogelijk afleiding voor je brein. Deze plek kan binnen in je slaapkamer of bed zijn, maar ook buiten op een serene plek in de natuur. Je kunt liggend, zittend of zelfs lopend mediteren. Belangrijk is vooral dat je hierbij comfortabele kleding draagt en goed op je lichaamshouding let.
Waar je ook bent; probeer afleidingen te minimaliseren. Dim de lichten, zet je telefoon op stil en denk tijdens de meditatie nergens anders aan. Multitasken tijdens het mediteren werkt namelijk niet. De thèta-hersengolven in je brein nemen dan onvoldoende toe, omdat je sympathische zenuwstelsel nog actief is. Meditatie doe je dan ook altijd met je volle en onverdeelde aandacht.
3). Let op je ademhaling en focus
Als je start met mediteren, zul je merken dat het lastig is om je focus te behouden. Je gedachten dwalen continu af en telkens opnieuw moet je je aandacht herstellen. Laat je hierdoor echter niet ontmoedigen, want dit is precies de bedoeling van meditatie. Iedere keer dat jij je concentratie succesvol hervindt, leer jij je brein om meer controle te houden over je interne processen.
Een belangrijk hulpmiddel hierbij is je ademhaling. Door je ademhaling bewust te vertragen, kun je je parasympatisch zenuwstelsel activeren en de aanmaak van thèta-hersengolven stimuleren. Zeker voor beginners is dit een ideale manier om snel effectiever te leren mediteren. Naarmate je vaker op je ademhaling hebt gelet, zul je merken dat dit op een gegeven moment bijna helemaal vanzelf gaat.
Tips om beter te leren mediteren
Leren mediteren is niet alleen iets voor beginners, maar is in feite een levenslang proces. Zelfs de meest ervaren beoefenaars van meditatie worden er nog altijd stukje bij beetje beter in. Geef daarom niet op als je het in het begin lastig vindt en maak dagelijks echt tijd vrij om te mediteren. Online kun je allerlei gratis apps downloaden die je hierbij helpen en eraan herinneren.
Verwacht ook niet direct wonderen van het mediteren. De grootste voordelen ervaar je namelijk pas op langere termijn. Mediteer minimaal 30 tot 90 dagen lang dagelijks, want dit is nodig om er een gewoonte van te maken in je brein. Je kunt met korte sessies van 5 tot 10 minuten beginnen en dit steeds verder uitbouwen. Meer weten over leren mediteren? Lees dan deze tips.
Leren mediteren met een cursus
Wist je dat ik ook meditatietips geef in mijn burn-out training en Opleiding ‘Update je brein’ Level 1? Hier leer je niet alleen meer over meditatie, maar ook over andere belangrijke basisbehoeften van je brein zoals ontspanning, Brain Food en persoonlijke ontwikkeling. Deze cursus en opleiding zijn ideaal om je brein beter te leren kennen en gezond, ontspannen en gelukkig in het leven te staan.