Hersenen
Gezonde hersenen zijn de basis voor een gelukkig leven
De hersenen zijn het meest ingewikkelde menselijke orgaan. Ze zijn verantwoordelijk voor vrijwel alles wat je voelt, gelooft, denkt en doet. Het geheim voor persoonlijke verandering schuilt dan ook in je eigen brein. Hiervoor moet je de functies en werking van de hersenen eerst beter begrijpen. Want pas als je weet hoe je grijze massa je eigen emoties en gedrag beïnvloedt, kun je de stappen ondernemen die nodig zijn om je leven structureel te veranderen.
Op deze pagina geef ik daarom een stukje uitleg over het brein. De functies van de hersenen zijn ruwweg verdeeld over de twee hersenhelften. De linker hersenhelft regelt zaken zoals taal en ratio, terwijl de rechter hersenhelft verantwoordelijk is voor je emoties en creativiteit. In de praktijk is het natuurlijk niet helemaal zo zwart-wit. Beide hersenhelften werken continu samen via de hersenbalk, het corpus callossum.
Welke hersengebieden zijn er?
De opbouw van de hersenen ziet er als volgt uit:
- De hersenstam (het reptielenbrein) ligt onderin de schedel
- De kleine hersenen (het cerebellum) liggen achter de hersenstam
- De grote hersenen (het cerebrum) liggen bovenin de schedel. Ze bestaan uit het limbisch brein, de neocortex en de prefrontale cortex
De hersenstam verbindt de kleine en grote hersenen met het ruggenmerg en geeft zo elektrische signalen door aan het zenuwstelsel.
In totaal bestaat elke hersenhelft uit wel 200 tot 500 verschillende hersengebieden. Belangrijke hersengebieden voor je persoonlijke ontwikkeling zijn onder meer de amygdala (het angstcentrum in het brein), de hippocampus (reguleert stress en is van groot belang bij de functie van je geheugen) en de frontale lob (heeft een remmende werking op de amygdala). De manier waarop dit soort hersengebieden met elkaar samenwerken, beïnvloedt in sterke mate jouw emoties en gedrag.