Charlotte Labee

14 t/m 18 juni Brain Energy Retreat

Hersenen

Gezonde hersenen zijn de basis voor een gelukkig leven

 

Wat zijn de functies van de hersenen?

De hersenen zijn het meest ingewikkelde menselijke orgaan. Ze zijn verantwoordelijk voor vrijwel alles wat je voelt, gelooft, denkt en doet. Het geheim voor persoonlijke verandering schuilt dan ook in je eigen brein. Hiervoor moet je de functies en werking van de hersenen eerst beter begrijpen. Want pas als je weet hoe je grijze massa je eigen emoties en gedrag beïnvloedt, kun je de stappen ondernemen die nodig zijn om je leven structureel te veranderen.
Op deze pagina geef ik daarom een stukje uitleg over het brein. De functies van de hersenen zijn ruwweg verdeeld over de twee hersenhelften. De linker hersenhelft regelt zaken zoals taal en ratio, terwijl de rechter hersenhelft verantwoordelijk is voor je emoties en creativiteit. In de praktijk is het natuurlijk niet helemaal zo zwart-wit. Beide hersenhelften werken continu samen via de hersenbalk, het corpus callossum.

Welke hersengebieden zijn er?

De opbouw van de hersenen ziet er als volgt uit:

  • De hersenstam (het reptielenbrein) ligt onderin de schedel
  • De kleine hersenen (het cerebellum) liggen achter de hersenstam
  • De grote hersenen (het cerebrum) liggen bovenin de schedel. Ze bestaan uit het limbisch brein, de neocortex en de prefrontale cortex

De hersenstam verbindt de kleine en grote hersenen met het ruggenmerg en geeft zo elektrische signalen door aan het zenuwstelsel.

In totaal bestaat elke hersenhelft uit wel 200 tot 500 verschillende hersengebieden. Belangrijke hersengebieden voor je persoonlijke ontwikkeling zijn onder meer de amygdala (het angstcentrum in het brein), de hippocampus (reguleert stress en is van groot belang bij de functie van je geheugen) en de frontale lob (heeft een remmende werking op de amygdala). De manier waarop dit soort hersengebieden met elkaar samenwerken, beïnvloedt in sterke mate jouw emoties en gedrag.

Stress, overprikkeling en burn-Out

Je hersenen zijn het resultaat van een proces van miljoenen jaren evolutie. Ons brein is hetzelfde als dat van onze prehistorische voorouders, terwijl onze samenleving in de afgelopen duizenden jaren in sneltreinvaart is veranderd. Veel mensen ervaren tegenwoordig dan ook een overprikkeling van het brein. Dat komt door de vele toxinenstress en prikkels waaraan de huidige samenleving ons blootstelt. Denk alleen al aan transvetten, je rinkelende telefoon en je volstromende mailbox.

Door chronische stress zijn er tegenwoordig zelfs zoveel mensen met overprikkelde hersenen, dat bijna 20% van de Nederlandse werknemers burn-out klachten ervaart. Door langdurige blootstelling aan stress raakt, naast de hersenen, ook het zenuwstelsel overprikkeld. De lichamelijke en psychische gevolgen zijn groot: van angst tot depressie en (in mijn geval) van burn-out tot verlammingsverschijnselen.

Je hersenen trainen: herstel je Brain Balance!

Is je brein door stress of overprikkeling uit balans? Dan kan het niet optimaal functioneren. Hersengebieden zoals de amygdala raken overactief (waardoor je angstiger wordt), terwijl de frontale lob zijn belangrijkste functies (waaronder de remmende werking op de amygdala) niet meer kan uitvoeren. Zo ontstaat een vicieuze cirkel en kan het brein zelfs letterlijk krimpen. De eerste stap richting Brain Balance is dan ook het kalmeren en ontspannen van de hersenen.

Zijn de hersenen eenmaal beter in balans, dan kun je ze ook trainen. Het brein is namelijk neuroplastisch, wat betekent dat het zich je hele leven lang kan ontwikkelen en groeien. Door de constante aanmaak van neuronen kun je jouw hersenen altijd nieuwe dingen leren en zo vastgeroeste gewoonten doorbreken. Hier komt ook het begrip mindset om de hoek kijken: als je gelooft dat je jouw brein als het ware kunt resetten, kun je dat ook met jezelf en je leven doen!

Je hersenen gezond houden: eten, slaap en meer

Na het lezen van bovenstaande uitleg, begrijp je waarom gezonde hersenen (en dus ook jij) veel beter functioneren. Voor een optimale werking heeft je brein minder nodig van het slechte (overprikkeling, stress en ongezonde voeding) en meer nodig van het goede (ontspanningslaap en gezond eten). Met name op dat laatste element – voeding – heb je zelf behoorlijk veel invloed. Door bijvoorbeeld brainfood te eten in plaats van snacks en fastfood, doe je je hersenen een groot plezier.

Echte hersenvoeding zoals groente, fruit, walnoten en eieren helpt om de balans in je brein te herstellen. Hierdoor kunnen belangrijke hersengebieden stress beter aan en blijven ze hun belangrijke functies optimaal voor je uitoefenen.

Wil je nu meer weten over de werking van je hersenen, zodat je het leven van je dromen kunt leven en problemen zoals burn-out kunt voorkomen? Leer in mijn boek of online Golden Growth Academy® cursus hoe je jouw hersenen en leven in 6 stappen en 60 dagen compleet kunt transformeren!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg het e-book 'Top 10 Brain Foods' cadeau!

Ontvang wekelijks tips & tricks over het vergroten van je breinkennis voor een brein in balans!