Onrustige darmen, overprikkeld brein

Onrustige darmen, overprikkeld brein

Pre-order nu

Help, ik word altijd moe wakker! Wat nu?

Leestijd 5 minuten
Blogs

Moe wakker worden is een probleem dat veel mensen tegenwoordig hebben. Het is inmiddels zo normaal, dat we bijna vergeten hoe het is om vol energie en levenslust uit bed te springen. Dit gevoel ervaren we hooguit nog op vakantie.

Maar geloof mij: het is zeker niet normaal om bijna altijd moe wakker te worden. En gezond is het al helemaal niet.

Gelukkig zijn er verschillende dingen die je kunt doen om deze situatie om te keren en je natuurlijke energiebalans weer te herstellen. Daarvoor moet je eerst de twee belangrijkste oorzaken van je vermoeidheid kennen. Dat zijn:

  • Chronische stress
  • Chronische laaggradige ontsteking

Hieronder ga ik dieper in op deze oorzaken en geef ik je praktische tips om elke ochtend uitgerust aan de nieuwe dag te beginnen.

CHRONISHE STRESS EN CORTISOL

Chronische stress hebben we tegenwoordig bijna allemaal. Stress is in je brein namelijk een signaal van dreigend gevaar. Als dat signaal blijft aanhouden, is de stress chronisch.

In onze huidige maatschappij is veel stress dan ook chronisch van aard. Denk aan de terugkerende deadlines op je werk, de uitlopende verbouwing van je huis, de financiële moeilijkheden in je bedrijf of de vervelende conflicten in je relatie.

Dreigend gevaar ligt, in wat voor vorm dan ook, altijd op de loer. Je brein doet dan hetzelfde als in geval van acute stress: het maakt zich klaar om te vechten of te vluchten en verhoogt de aanmaak van het stress hormoon cortisol. Ook maken de bijnieren extra adrenaline en noradrenaline aan.

CORTISOL, SPIERPIJN EN BURN-OUT

In geval van chronische stress is ook je aanmaak van cortisol chronisch verhoogd. Dat levert een probleem op, want het brengt de normale cortisolcurve in je lichaam uit balans. Dit kan er onder meer voor zorgen dat je altijd moe wakker wordt.

In ontspannen toestand is je cortisolspiegel hoog in de ochtend en neemt deze gedurende de dag af. Bij chronische stress blijft cortisol de hele dag pieken. Hierdoor ervaar je een of meer van de volgende symptomen:

  • chronische vermoeidheid
  • heel moe wakker worden
  • spierpijn
  • hoge bloeddruk
  • duizeligheid
  • maag- en darmproblemen
  • angst, depressie en burn-out

Heb je ’s ochtends vaak spierpijn en sleep je jezelf met tegenzin en een vermoeid gevoel uit bed? Dan is de kans groot dat je een verhoogd cortisolniveau hebt door chronische stress.

En misschien vervelend om te horen, maar belangrijk om te beseffen: als je zo doorgaat, loop je het risico op een burn-out.

CHRONISCHE LAAGGRADIGE ONTSTEKING

Altijd moe wakker worden heeft nog een andere veelvoorkomende oorzaak: chronische laaggradige ontsteking. Dat moet ik even uitleggen.

Een ontsteking is een afweerreactie van je immuunsysteem. Dat is gealarmeerd door bijvoorbeeld bacteriën, infecties of schade in je lichaam.

Bij een laaggradige ontsteking is er geen sprake van een acuut of levensbedreigend probleem. Toch is je immuunsysteem hierbij op de achtergrond continu bezig om te zorgen dat ziekteverwekkers zich niet kunnen vermenigvuldigen.

WAAROM WORD IK HEEL MOE WAKKER?

Omdat je immuunsysteem een van de belangrijkste functies in je lichaam is, krijgt het voorrang bij de toewijzing van energie. Hierdoor ontstaan er bij chronische laaggradige ontsteking energietekorten in de hersenen en spieren.

Dit leidt tot veel van dezelfde symptomen als bij chronische stress. Denk aan altijd heel moe wakker worden, spierpijn, hoofdpijn en chronische vermoeidheid.

Laaggradige ontstekingen ontstaan door een ongezonde leefstijl en een brein dat uit balans is. Onderzoeken laten zien dat leefstijlfactoren als chronische stress, slecht slapen, suikerrijk eten, verzadigd vet, bewerkte voeding en roken de kans op laaggradige ontstekingen vergroten.

Je immuunsysteem detecteert deze bedreigingen voor je gezondheid en activeert zichzelf om je te beschermen. Maar omdat je ongezond blijft leven, verdwijnen de bedreigingen niet en blijft je immuunsysteem continu actief.

ALTIJD MOE WAKKER WORDEN: DE OPLOSSING

Chronische stress en laaggradige ontsteking hebben iets gemeen: ze belasten je hersenen. Altijd moe wakker worden is dan ook vooral een symptoom van een overbelast brein.

Zodra jij je hersenen geeft wat ze nodig hebben en je hersenbalans herstelt, zullen de genoemde klachten en symptomen automatisch verdwijnen.

De oplossing voor moe wakker worden schuilt dan ook in de tips die ik vaker geef op het gebied van Brain Balance. Niet toevallig zijn dit precies dezelfde dingen die de kans op chronische stress of laaggradige ontsteking verkleinen.

De belangrijkste tips zet ik hieronder nog eens voor je op een rijtje:

1). Eet Brain Food

Brain Food voedt je brein, herstelt je breinbalans en helpt je hersenen daarmee om beter te functioneren. Kies voor gevarieerde, onbewerkte en ontstekingsremmende voeding zoals vette vis, noten en groene bladgroenten. Hiermee belast je ook je spijsvertering en darmen minder, die in je lichaam als een tweede brein fungeren.

2). Blijf bewegen

Als je ’s ochtends moe wakker wordt, heb je meestal geen zin of kracht om ook nog eens te gaan bewegen. Terwijl dat juist is wat je zou moeten doen. Bewegen werkt ontstekingsremmend en stressverlagend en al helemaal als je het buiten in de groene natuur doet. Probeer dagelijks minimaal twee keer een half uur te bewegen en merk hoe je energiepeil steeds meer toeneemt.

3). Slaap en ontspan voldoende

Altijd moe wakker worden heeft vaak te maken met een gebrek aan kwalitatief goede slaap. Dat komt in veel gevallen door stress, waardoor het niet lukt om je voor het slapen gaan echt goed te ontspannen. Ruim daarom meer tijd voor ontspanning in, bijvoorbeeld in de vorm van yoga of meditatie. Je zult merken dat je hierdoor een stuk beter slaapt en uitgeruster wakker wordt.

Nooit meer moe wakker worden?

Natuurlijk zijn er nog meer zaken die een rol spelen bij je energieverdeling en hoe je je voelt als je ’s ochtends wakker wordt.

Ben je klaar met een overactief stress hormoon cortisol en wil je af van klachten als spierpijn, hoofdpijn, chronische vermoeidheid of zelfs burn-out?

Lees dan mijn boek over Brain Balance of neem deel aan onze opleidingen. In de opleidingen leer jij je hersenen en leven structureel te veranderen, waardoor je je energieker voelt dan ooit. Gun je brein wat het nodig heeft en moe wakker worden behoort definitief tot het verleden.

Wat ben jij bereid te doen om je energieniveau te verhogen en ’s ochtends niet meer moe wakker te worden?