Heb jij je ooit afgevraagd waarom je je zo heerlijk voelt nadat je hebt gedanst? De neurowetenschap heeft het antwoord: dansen activeert belangrijke gebieden in je hersenen en doet dat ook nog eens meer dan andere vormen van beweging. Met elke danspas zet je zo letterlijk een stap richting een betere Brain Balance. Maar hoe werkt dit proces in het brein eigenlijk precies?
Wat doet dansen met je brein?
De hersenen worden vaak opgedeeld in ruwweg drie lagen: het reptielenbrein (circa 500 miljoen jaar oud), het zoogdierenbrein (circa 200 miljoen jaar oud) en het menselijk brein (circa 400.000 jaar oud). De verschillende hersengebieden in deze lagen werken op ingenieuze wijze met elkaar samen.
Dit is hoe dansen de drie genoemde hersenlagen beïnvloedt:
Dansen en het reptielenbrein
Het reptielenbrein omvat oeroude hersengebieden zoals de hersenstam en basale ganglia. Deze reguleren essentiële overlevingsfuncties zoals lichaamstemperatuur, hartritme, ademhaling en motoriek. En laat dansen nu net bij uitstek je motorische vaardigheden stimuleren.
Dansen verbetert daarnaast de doorbloeding van de hersenen, maakt ze alert en activeert hersengebieden die betrokken zijn bij zaken zoals lichaamshouding en coördinatie. Uit onderzoek blijkt zelfs dat alleen al het visualiseren van een dans leidt tot breinactivatie van deze gebieden.
Dansen en het zoogdierenbrein
Ook in het zoogdierenbrein gebeurt er van alles zodra je begint te dansen. Belangrijke hersengebieden zoals de amygdala en hippocampus worden geactiveerd, doordat je in de dans je emoties kwijt kunt en je danspartner aankijkt of aanraakt. Dit laatste zorgt voor het vrijkomen van het ‘knuffelhormoon’ oxytocine, waardoor je bloeddruk, hartritme en cortisolniveau verlagen.
Zo helpt dansen om je hersenen te ontspannen, stress te verminderen en sociale contacten te verbeteren. Alsof dat nog niet genoeg is, zorgt de activatie van de hippocampus voor een verhoogde aanmaak van myeline (het beschermende vetlaagje rondom je hersencellen) en Brain Derived Neurotrophic Factor (BDNF – ook wel bekend als ‘pokon voor je brein’).
Dansen en het menselijk brein
Ook het menselijk brein – verantwoordelijk voor cognitieve taken zoals informatieverwerking, logisch nadenken en het leren van nieuwe dingen – train je door te dansen. Het aanleren van nieuwe dansbewegingen of choreografieën vereist namelijk een bewuste analyse en aansturing van lichaamsdelen. Pas na meerdere keren oefenen, sla je de bewegingen op in je geheugen.
Na verloop van tijd nemen de basale ganglia de coördinatie van deze ingesleten motorische patronen over en verlopen de geleerde dansmoves intuïtief of op de automatische piloot. Door de variatie en complexiteit van de bewegingen, stimuleert dansen (meer dan veel andere sporten) een optimaal behoud of zelfs verbetering van je cognitieve en motorische vaardigheden.
En nu? Start je dag met dansen!
Nu je weet welke voordelen dansen allemaal biedt voor het brein, kun je deze kennis met succes toepassen in je dagelijks leven. Door bijvoorbeeld elke ochtend na het wakker worden te dansen, begin je de dag gegarandeerd goed.
Een dansje na het ontwaken maakt je brein alert, laat stressvolle gevoelens van je afglijden, zorgt dat je je vrolijker voelt, houdt je brein jong en traint ook nog eens je motorische en cognitieve functies.
Je kunt dit ochtenddansje net zo kort of uitgebreid maken als je zelf wilt. Om nog meer voordelen van dansen te benutten, kies je het liefst voor een langere sessie waarbij je je hersenen uitdaagt met moeilijke of complexe bewegingen.
Dans met anderen, ga uit je comfortzone
Het maximale uit een danssessie haal je pas echt als je met anderen danst. Dansen met andere mensen zorgt in het zoogdierenbrein voor een veel hogere aanmaak van knuffelhormoon oxytocine. Hierdoor voel je je simpelweg een stuk vrolijker, ontspannener en met anderen verbonden.
Vind je het nog spannend om met anderen te dansen en moet je hiervoor uit je comfortzone? Bedenk dan dat dit de voordelen voor jou juist nog groter maakt. Door uit je comfortzone te treden, stimuleer je namelijk de neuroplasticiteit van je brein, dat zich je hele leven lang kan blijven ontwikkelen en groeien.
Dankzij dit aanpassingsvermogen van jouw hersenen kun je altijd leren omgaan met nieuwe situaties. In combinatie met de verhoogde aanmaak van myeline en BDNF, stimuleer je door buiten je comfortzone te dansen de groei en ontwikkeling van je brein op allerlei manieren.
Daag jezelf daarom uit en ga deze challenge aan! Doe elke ochtend na het wakker worden een dansje waar je zin in hebt. Plan daarnaast regelmatig tijd in om met anderen te dansen. Dans met je gezin, collega’s of vriendinnen en stap hierbij letterlijk uit je comfortzone.
Dans jezelf op deze manier fitter, slimmer, vrolijker en socialer en ervaar het verschil wat dit maakt voor je hersenen en leven!
Ben jij nieuwsgierig naar andere manieren om lekker in je vel te zitten? Bestel dan nu het Brain Balance boek en kom nog veel meer te weten over de werking van de hersenen en wat je eraan kan doen om in balans te blijven.