Onrustige darmen, overprikkeld brein

Onrustige darmen, overprikkeld brein

Pre-order nu

Sociaal contact: basis voor groei, geluk en gezondheid

Leestijd 3 minuten
Blogs

Hoe belangrijk is sociaal contact voor jouw welbevinden? Uit onderzoek blijkt dat het waarschijnlijk belangrijker is dan je denkt.

Een bekend motivatiemodel zoals de Piramide van Maslow plaatst sociale behoeften in de rangorde pas na primaire behoeften (zoals eten en drinken) en bestaanszekerheid (een veilige leefomgeving). Zie de afbeelding hieronder:

Piramide van Maslow

Volgens dit piramidevormige model kun je pas aan je hogere behoeften voldoen, als je eerst aan de lagere (en onderliggende) hebt voldaan.

De waarde van verbondenheid

Of menselijke behoeften in de praktijk echt zo lineair zijn, is nog maar de vraag. En ook over de volgorde van de behoeften klinken vanuit de wetenschap steeds vaker kritische geluiden.

Zo blijkt sociaal contact véél belangrijker te zijn dan tot nu toe vaak werd verondersteld. Denk maar eens aan ouderen die door plotselinge eenzaamheid zowel mentaal als fysiek snel achteruit gaan.

Verbondenheid met anderen is dan ook een psychologische basisbehoefte om sterk in het leven te staan.

Je kunt nog zo gezond eten, regelmatig sporten of investeren in je mindset; zonder sociale omgang met anderen mis je een essentieel puzzelstukje in je zoektocht naar groei, geluk en gezondheid.

Dit zijn 4 manieren waarop sociaal contact jouw leven positief verandert:

1). Sociaal contact maakt gelukkiger

Zelfs de grootste introvert is van nature een sociaal wezen. Samenwerking in een groep biedt grote evolutionaire voordelen en door de millennia heen is sociaal contact in ons brein verankerd.

Het leidt in je hersenen tot de aanmaak van oxytocine en serotonine (het beloningsstofje dat ook vrijkomt bij het eten van chocola of het behalen van een persoonlijk doel). Hierdoor wordt het beloningscircuit in de nucleus accumbens geactiveerd en voel je je blij, energiek en gelukkig.

2). Sociaal contact vermindert stress

De aanmaak van oxytocine heeft meer positieve gevolgen dan een geluksgevoel alleen. Dit hormoon zorgt namelijk ook voor een vermindering van stressgevoelens en angsten. Het maakt je zelfverzekerder en verschuift je aandacht van jezelf naar andere mensen.

Dat laatste zorgt voor afleiding van je eigen omstandigheden en stress. Bovendien helpt sociale omgang ook indirect om je stressniveau te verlagen: de goede raad van anderen kan helpen om de oorzaken van je stress te verminderen of zelfs helemaal weg te nemen.

3). Sociaal contact zorgt voor groei

“Show me your friends and I’ll show you your future.” Het is een bekende uitspraak die duidelijk maakt wat de invloed van anderen op jou is. Je bent het gemiddelde van de vijf mensen met wie je het meest omgaat en het is dan ook zaak om je te omringen met de juiste personen.

Hebben jouw vrienden vergelijkbare doelen in het leven? Dan versterken jullie elkaars persoonlijke ontwikkeling en kun je rekenen op ondersteuning als het even tegenzit. De juiste aanmoediging kan ervoor zorgen dat je dingen bereikt die je alleen waarschijnlijk niet waren gelukt!

4). Sociaal contact maakt gezonder

Het verband tussen sociaal contact en gezondheid is in de wetenschap al langer bekend. Volgens sommige onderzoeken heeft sociale omgang zelfs een positiever gezondheidseffect dan sporten. Deze invloed is zowel mentaal als fysiek. Dat komt omdat deze twee gebieden in het brein onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden.

Regelmatig afspreken in groepsverband verbetert bijvoorbeeld je geestelijke gezondheid en verkleint de kans op een depressie. Daarnaast versterkt sociaal contact je immuunsysteem, helpt het je om sneller te herstellen van ziekte en wordt het gelinkt aan een langer leven. Je volgende afspraak met goede vrienden is misschien zelfs dus wel gezonder dan het drinken van die Power Smoothie 😉

Realiseer je grootste dromen

Wil jij weten hoe je de juiste mate van sociaal contact kunt combineren met andere belangrijke behoeften in je leven? In mijn Golden Growth Model breng ik alles wat je nodig hebt voor een structurele levensverandering terug tot 6 eenvoudige stappen.

Wil je daarnaast graag gelijkgestemden ontmoeten? Bezoek dan ook eens een van mijn lezingen. Aan de hand van de laatste breininzichten leer je hoe jij je hersenen in balans kunt brengen en zo je grootste dromen kunt realiseren.