Haal jij in theorie het maximale uit je leven, maar voel je je desondanks niet gelukkig? Dit kan komen omdat je enkele belangrijke psychologische basisbehoeften over het hoofd ziet.
Je kunt een succesvolle carrière hebben, slank, gezond en sportief zijn, dagelijks mediteren en veel investeren in je mindset en persoonlijke ontwikkeling; een garantie voor geluk vormt het allemaal niet.
In je constante zoektocht naar de nieuwste superfood, yogamethode of visualisatietechniek is het namelijk verrassend makkelijk om enkele simpele basisbehoeften over het hoofd te zien. Dit zijn voor elk mens de 3 meest belangrijke:
- Autonomie
- Verbondenheid
- Bekwaamheid
Dit zijn de 3 dingen die je in de basis nodig hebt om naar je volle potentieel te leven en je verder te ontwikkelen. Kortom: dit zijn de dingen die je écht gelukkig maken.
Autonomie
Autonomie betekent dat je graag zelf wilt bepalen wat je doet en hoe je het doet.
Heb je je bijvoorbeeld ooit afgevraagd waarom je zo reikhalzend uitkijkt naar het weekend of vakanties? Misschien is het omdat doordeweeks niet jij, maar je baas bepaalt hoe jij je tijd invult. Waarschijnlijk zou je zelf een andere tijdinvulling kiezen, als je het voor het zeggen had…
Niet zo gek dus dat je ’s ochtends met moeite uit je bed kruipt, chagrijnig in de file naar je werk staat en ’s avonds opgebrand en futloos weer thuiskomt. Net als de meeste mensen, leef jij grote delen van je leven op een manier die indruist tegen je aangeboren gevoel van autonomie.
Accepteer daarom niet zomaar dat je leven is zoals het is. Durf kritisch te kijken naar je huidige mate van autonomie en stel doelen om deze te vergroten. Dat betekent zeker niet per se een ontslag; autonomie kan ook ontbreken in andere delen van je leven, zoals in je privéleven of je relatie.
Verbondenheid
Verbondenheid betekent dat je je graag geliefd wilt voelen en contact wilt hebben met anderen. De overeenkomsten met je behoefte aan autonomie zijn verrassend groot.
Want terwijl jij 5 van de 7 dagen per week doorbrengt met collega’s onder een inspiratieloos systeemplafond, zou je dat liever doen met de geliefden waarmee je je meer verbonden voelt… Hierdoor heb je het weekend en vakanties nodig om op te laden en je brein de sociale verbondenheid te geven waar het zo naar verlangt.
Vroeger – vóór het tijdperk van landbouw en industrialisatie – was het honderdduizenden jaren lang niet meer dan normaal om veel tijd door te brengen met je naasten. Tegenwoordig is het lastiger in een maatschappij waar individualisme de norm is en de meeste mensen druk zijn met hun werk.
Afleiding zoeken in suikerrijk eten, Netflix-bingesessies of de virtuele werelden van je gameconsole heeft weinig zin. Een écht gevoel van verbondenheid ervaar je door écht sociaal contact met familie, vrienden en gelijkgestemden. Maak dit een prioriteit in je agenda of zoek aansluiting bij bijvoorbeeld een (sport)vereniging voor een sterker sociaal netwerk.
Bekwaamheid
Bekwaamheid betekent dat je graag goed wilt zijn in wat je doet en dingen met succes wilt afronden.
Loop jij in je studie of werk de kantjes ervan af of krijg je van je baas simpelweg de tijd niet om je werk met zorg te doen? Dan is het logisch dat je geen voldoening uit je baan haalt en het steeds moeilijker vindt om jezelf te motiveren. Je stressniveau loopt op, zelfs de meest simpele taken kosten kracht en je voelt dat een burn-out steeds dichterbij komt…
De oplossing is simpel: doe waar je goed in bent en waar je energie van krijgt. Kan dat niet in je huidige werk of studie? Dan weet je wat je te doen staat.
Natuurlijk hoef je niet halsoverkop ontslag te nemen zodra het in je baan even tegenzit. Maar voor een gelukkig leven is dagelijkse voldoening uit je werk een onmisbaar ingrediënt. En bekijk het eens van de andere kant: ook de rest van de wereld is je dankbaar als jij je volle potentieel benut 😉
Voed je basisbehoeften en brein
Het zal je niet verrassen dat alle 3 basisbehoeften sterk met elkaar zijn verbonden. In essentie komt het hierop neer: je wilt in je leven zoveel mogelijk zelf bepalen wat je doet, met wie je het doet en hoe je het doet.
Doe wat je leuk vindt en waar je goed in bent, en zie daarnaast regelmatig de mensen van wie je houdt. Het zijn de basisvoorwaarden voor een gelukkig leven.
Pas ervoor op dat deze balans verstoord raakt door de waan van de dag (financiële druk, deadlines op werk, etc.). Hou je prioriteiten hetzelfde en blijf je basisbehoeften bewust dagelijks voeden. Wat je dan in feite doet, is je brein voeden en in balans houden.
Alle psychologische basisbehoeften komen namelijk uit voort uit de hersenen. Wil je meer weten over manieren waarop jij de behoeften van je brein kunt vervullen en met structurele veranderingen het maximale uit je leven kunt halen? Lees dan mijn andere blogs, volg de online Golden Growth Academy® cursus of lees mijn boek.
Ik ben erg benieuwd welke positieve veranderingen in je leven jij de komende tijd kunt realiseren!