We worden met zijn allen steeds ouder. Maar dat betekent niet dat we ook steeds gezonder worden.
Dat heeft voor een belangrijk deel te maken met ons brein. Het aantal breingerelateerde problemen zoals ADHD, depressie, burn-out en alzheimer neemt in schrikbarend tempo toe.
Dat geldt ook voor fysieke klachten die het gevolg kunnen zijn van een disbalans in het brein, zoals slapeloosheid, laaggradige ontstekingen en chronische vermoeidheid.
Een ongezonde levensstijl en de verkeerde voeding zorgen ervoor dat onze hersenen sneller verouderen en hierdoor minder goed voor ons kunnen werken.
Dit leidt tot het brede scala aan fysieke en mentale gezondheidsklachten zoals we dat momenteel in de westerse maatschappij ervaren.
Een gezond en gelukkig leven begint dan ook met het jong houden van je brein. In dit artikel geef ik je 10 tips om breinveroudering tegen te gaan:
Tip 1: Eet gezond
Onder neurowetenschappers is al geruime tijd bekend dat het eten van fruit en groenten zoals blauwe bessen, aardbeien en spinazie leidt tot cognitieve verbetering in ouderen. Dit heeft te maken met hierin aanwezige stofjes zoals resveratrol (ook een populair supplement), quercetine en fisetine.
Deze polyfenolen en flavonoïden helpen bij de afvoer van senescente cellen. Dit zijn cellen die aan het einde van hun levenscyclus zijn gekomen en zorgen voor een hogere aanmaak van het ontstekingsbevorderende molecuul prostaglandine E2 (PGE2).
Hogere niveaus van PGE2 en senescente cellen worden geassocieerd met typische verouderingsgerelateerde klachten en ziektebeelden zoals parkinson, alzheimer, diabetes, kanker, artritis, osteoporose en atherosclerose. Genoeg redenen dus om veel groente en fruit te eten!
Tip 2: Slaap voldoende
Uit onderzoek van de Universiteit van Californië – Los Angeles (UCLA) blijkt dat slechts één nacht van onvoldoende slaap al kan zorgen voor veroudering van je cellen. Ook dit heeft in belangrijke mate te maken met het hierboven genoemde proces van senescentie.
Wetenschappers raden dan ook aan om elke nacht minimaal 7 uur te slapen om de versnelde ontwikkeling van senescente cellen te voorkomen. Daarnaast helpt voldoende slaap je om in het dagelijks leven beter te functioneren en je mentale focus langer te behouden.
Tip 3: Wees sociaal
Mensen zijn van nature sociale wezens. Regelmatig sociaal contact stimuleert de executieve functies van het brein en is daarmee goed voor onder meer ons geheugen en concentratievermogen.
Dat socializen de hersenen jong houdt, blijkt alleen al uit het feit dat eenzame ouderen veel sneller verouderen dan ouderen met een rijk sociaal netwerk. Laat sociale contacten daarom niet verslonzen en maak geregeld tijd vrij voor quality time met familie en vrienden.
Tip 4: Vermijd alcohol
Bij een sociale afspraak in je vrije tijd hoort soms ook een drankje. Toch is het verstandiger om de alcohol helemaal te laten staan, zo zeggen neurowetenschappers. Ook met mate gedronken is alcohol niet gezond en in overmatige hoeveelheden vergroot het je risico op breinziekten zoals dementie enorm. Drink daarom weinig of liever zelfs helemaal niet.
Tip 5: Vermijd stress
Stress is een van de belangrijkste oorzaken van veroudering en kan leiden tot diverse symptomen en klachten. Met name chronische stress is een sluipmoordenaar zorgt voor een chronisch verhoogd cortisolniveau in het brein. Het is in dit kader cruciaal om de belangrijkste stressoren in jouw leven te herkennen. Heb je er zelf invloed op? Probeer ze dan te elimineren!
Tip 6: Beweeg regelmatig
Bewegen is net zo goed voor je brein als voor je lichaam. Het verhoogt de bloedtoevoer naar je hersenen en verbetert belangrijke cognitieve functies. Daarnaast stimuleert beweging de aanmaak van neurotransmitters zoals anandamide.
Anandamide heeft een wisselwerking met de CB1-receptor in het brein, die een essentiële rol speelt bij het remmen van het verouderingsproces. Beweeg daarom elke dag minimaal 30 minuten met een gematigde intensiteit of probeer te ontspannen in de vorm van yoga.
Tip 7: Ga naar buiten
Een van de beste plekken om meer te bewegen is de natuur. Ons brein is geëvolueerd in een natuurlijke setting en is hierdoor volledig aangepast om in deze omgeving optimaal te functioneren.
Wandelen in de natuur is goed voor onder meer je geluk, gezondheid, concentratie, geheugen en stressniveau. Tip: wetenschappers zien een verband tussen wandelsnelheid en leeftijd. Hoe vaker en sneller je buiten loopt, hoe groter de kans op een lang en gezond leven!
Tip 8: Daag je brein uit
Use it or lose it is een bekend principe uit de neurowetenschap. Het betekent dat je brein zwakker wordt van een gebrek aan uitdaging of nieuwe prikkels. Het is net als een spier die je niet traint en die hierdoor steeds kleiner wordt.
Het is daarom belangrijk om je brein regelmatig te blijven stimuleren. Onderzoek laat bijvoorbeeld zien dat kruiswoordpuzzels maar ook gaming zorgen voor de aanmaak van nieuwe hersencellen met nieuwe en sterkere verbindingen ertussen. Spelletjes doen houdt je brein dan ook scherp en jong!
Tip 9: Blijf leren
Een andere hele effectieve manier om je brein uit te dagen, is het leren van nieuwe dingen. Hierdoor versterk je niet alleen bestaande hersenverbindingen, maar kunnen zelfs complete hersengebieden groeien.
Belangrijk is vooral dat je iets uitkiest wat je leuk vindt om te leren. Denk bijvoorbeeld aan het leren van een taal, het schrijven van een boek of het leren spelen van de piano. Vind je dit in het begin best lastig? Dat is juist goed, want dit betekent dat je je brein maximaal uitdaagt en groeit.
Tip 10: Mediteer
Meditatie is een techniek die in dit lijstje eigenlijk niet mag ontbreken. Uit onderzoek blijkt dat 2 maanden lang dagelijks 30 minuten mediteren al verschil maakt voor het brein. Dat komt doordat mediteren de aanmaak van nieuwe hersencellen stimuleert en zo breinveroudering tegengaat.
Er zijn verschillende vormen van meditatie, die elk hun eigen voordelen bieden. Zo staat mindfulness meditatie bekend om verbeterde cognitieve prestaties in ouderen. Welke vorm van meditatie je ook kiest; door dagelijks te mediteren kun jij je breinleeftijd op termijn met vele jaren verminderen.
Meer weten?
Niet geheel toevallig komen veel van de tips uit het bovenstaande lijstje overeen met de belangrijkste pijlers in mijn Brain Balance-methode. Maar is het eigenlijk niet heel logisch dat alles wat nu goed is voor je brein en gezondheid, je ook op latere leeftijd jonger en gezonder houdt?
Wil je meer weten over het gezond houden van je brein, het verminderen van stress en het leven van een gelukkiger en gezonder leven? Reserveer dan nu je tickets voor mijn show in Ahoy waar we samen de grootste #brainWAVE ooit gaan creëren! Ben jij erbij?